JULETRESELGER: Hans Jan Kjoshaug forteller at balsfjordgrana (til høyre) i år er mer populær enn edelgrana fra Rogaland. Selv skulle han sett at flere valgte de ekte foran trærne i plast. Foto: Sol Gabrielle Larsen
JULETRESELGER: Hans Jan Kjoshaug forteller at balsfjordgrana (til høyre) i år er mer populær enn edelgrana fra Rogaland. Selv skulle han sett at flere valgte de ekte foran trærne i plast. Foto: Sol Gabrielle Larsen

Hans Jan tar opp kampen med plastjuletrærne

STORSTEINNES: Den pensjonerte bonden og juletreselgeren Hans Jan Kjoshaug merker det på salget at flere konverterer til plast. Selv sverger han til de gode, gamle og ekte juletrærne.

Publisert Sist oppdatert

Utenfor Kjoshaug gård er det juletrær til salgs. Langs den ene veggen står edelgran fra Rogaland. Langs den andre Balsfjordgran fra egen eiendom. De sistnevnte er minst like populære som edelgrana.

— Mange forteller at de ønsker å kjøpe lokale trær herfra. Det er faktisk lettere å selge disse, sier Hans Jan Kjoshaug.

Juletresalget går som det pleier. Likevel opplever Kjoshaug at konkurransen fra plastindustrien og de store kjedene tilspisser seg hvert år.

— Mange ønsker seg plasttrær, og kjøper seg heller spray for å få den riktige lukta i huset. Det er trasig at plastindustrien overtar, sier Kjoshaug.

— Dumper prisene

Juletreselgeren er i tillegg skeptisk til store kjeder som tar inn enorme partier av ekte juletrær.

— I år ser vi blant annet at Obs selger trær som de har dumpet prisene på. Når konkurransen er så stor, så må vi andre også følge prisnivået. For mange er det prisen det går på. Det nytter ikke å stikke av fra det, sier han.

Som pensjonist så ser han på juletresalget som ei tilleggsnæring. Det var Kjoshaugs far som plantet de første trærne på 60-tallet.

— Siden har jeg overtatt. Jeg har nok holdt på med dette i 20-30 år nå, sier han.

Siste innspurt

Mange har allerede sikret seg juletre og er godt i gang med forberedelsene, og muligens også pyntingen av treet. Kjoshaug tror de fleste vil gjøre seg ferdig med handelen i løpet av helga.

— De siste kommer nok lørdag eller søndag. Jeg bor jo her, så jeg er tilgjengelig når som helst. Det er mange kunder som kommer igjen år etter år, men jeg møter også nye folk gjennom dette. Det er artig, sier Kjoshaug.

Powered by Labrador CMS