BESKYTTELSE: Dette er noen av visirene som Hans Petter Heimro har laget. De hjelper mange. Foto: Privat
BESKYTTELSE: Dette er noen av visirene som Hans Petter Heimro har laget. De hjelper mange. Foto: Privat

Hans Petter deler ut gratis korona-visir

BALSFJORD: Ved hjelp av egen 3D-printer har Hans Petter Heimro fra Malangseidet sørga for 40 ansikts-visirer til Balsfjord BBS og åtte til ambulansestasjonen på Mestervik. Og mer kan det bli.

Publisert Sist oppdatert

Det verdensomspennende nettverket «Makers mot Covid-19» lager ansiktsmasker som distribueres gratis til helsevesenet til kamp mot koronaviruset. En av de som har kasta seg på laget er Hans Petter Heimro, opprinnelig fra Malangseidet, nå bosatt i Tromsø. 3D-entusiasten og ingeniøren har så langt tatt seg av to bestillinger fra Balsfjord. Den ene til Balsfjord bo- og servicesenter. De ba om 40.

– I utgangspunktet starta jeg et samarbeid med Bula-huset. Men da printeren deres streika, så brukte jeg bare min. I tillegg har jeg levert åtte til ambulansen på Mestervik, sier Heimro.

Det er en kjentsak at helsevesenet ikke har nok smittevernutstyr. Det er derfor «Makers mot Covid-19» gikk sammen for å lage og dele ut visirer som beskytter de mest utsatte. Og det helt gratis.

– Jeg tenker at det er viktig å ta vare på helsearbeiderne våre når vi trenger dem. Det er viktig at de får det utstyret de trenger, sier Heimro.

Fra egen lomme

Dugnadsinitiativet har oppretta en spleis for å få penger til å dekke materialkostnadene. I skrivende stund har de fått inn rundt nesten 118 000 kroner. Men hittil har de fleste betalt av egen lomme, det inkludert Hans Petter Heimro.

– Det koster rundt 20-25 kroner å lage ett visir. Så langt har jeg kanskje brukt en tusenlapp på dette. Men det er mulig å søke refusjon for utgiftene fra Spleis, så det skal jeg gjøre etter hvert, sier han.

Dette er noen av visirene som Hans Petter Heimro har laget. De hjelper mange.

Så langt er nesten 25 000 ansiktsvisir levert over hele landet gjennom dugnadsinnsatsen fra de 3300 frivillige i «Makers mot Covid-19». Hver enkelt av dem printer bøyler og oppdriver lysark fra gammeldagse overhead som de fester til bøylen. De desinfiserer og setter sammen bøyle, lysark og strikk, pakker i poser og sender ut til sykehjem, legekontorer og sykehus. Heimro venter nå på 30 plastikkvisir som han skal omforme og sende til Storfjord. For noen dager siden han ut informasjon om visirene på Facebookgruppa «Balsfjord – oppslagstavla».

– Etter det fikk jeg to meldinger fra privatpersoner som lurte på om de kunne få kjøpe av meg. Men foreløpig prioriterer vi kun helsevesenet, sier han.

På flyttefot

Under gruppas «Spleis» informerer de om at bestillingene stadig øker og at det trengs omtrent 75 000 kroner per dag for å kunne møte etterspørselen fra helsevesenet. Hver printer klarer å produsere omtrent 100 bøyler i uka. Heimro har så langt kun fått positive tilbakemeldinger på det han gjør.

– Både Balsfjord bo- og servicesenter og brannvesenet er veldig fornøyd, sier han.

Heimro er på flyttefot. Til høsten reiser han til Bodø for å jobbe i Luftfartstilsynet.

Powered by Labrador CMS