Mellom 3-400 fortsatt i karantene:

POSITIV: Barduordfører Toralf Heimdal er positiv til at de gjennom smitteverntiltak har begrenset smitten i Bardu. Nå er fokuset på veien videre i smittesporinga. Foto: Marius Mikalsen
POSITIV: Barduordfører Toralf Heimdal er positiv til at de gjennom smitteverntiltak har begrenset smitten i Bardu. Nå er fokuset på veien videre i smittesporinga. Foto: Marius Mikalsen

Håper å unngå et større sivilt koronautbrudd

BARDU: To nye smittetilfeller i tilknytning til Setermoen leir ble kjent tirsdag kveld. Fortsatt er noen hundre personer i leiren i karantene.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg håper fortsatt at vi klarer å unngå et større sivilt koronautbrudd. Det er jeg optimist på at vi skal klare, sier Bardu-ordfører Toralf Heimdal.

Tirsdag kom det først et positivt koronasvar på en tilreisende fra utlandet. Vedkommende hadde testet ved ankomst Norge, og gikk rett i isolasjon ved ankomst Bardu. Tirsdag kveld ble to nye tilfeller kjent i kommunen. Et av tilfellene er tilknyttet det lokale utbruddet i Setermoen leir, mens det andre tilfellene er en ansatt i samme leiren. Nå foregår det omfattende smittesporing for å kartlegge eventuelle nærkontakter til disse.

Tirsdag ettermiddag opphevet Forsvaret portforbudet for vernepliktige i Setermoen leir. Disse har ikke vært i karantene etter utbruddet som ble kjent i forrige uke. Det er kun befal og ansatte i Forsvaret som har vært i karantene. De 3-400 dette gjelder vil fortsatt bli i karantene til de ti dagene med dette er over.

– At de vernepliktige ikke lenger har portforbud, kommer av at dette ikke ble sett på som et målrettet nok tiltak. De vernepliktige har så langt ikke blitt smittet av utbruddet i leiren, sier Toralf Heimdal.

Selv om han er optimist med tanke på at Bardu klarer å holde smittetallene lave i sivilsamfunnet, tror han det fort kan komme enkelttilfeller også sivilt fremover.

– Men jeg håper folk er årvåken med tanke på smittevernhensyn, sier Heimdal.

Sjøl har ordføreren blitt enda flinkere til å vaske hendene og sprite seg enn tidligere, og han går ikke mer enn høyst nødvendig ut i «risikosoner» som på butikk og i møter med mye folk.

Folkehelseinstituttet (FHI) har to rådgivere på plass i Bardu. Disse kommer med hjelp til kommunen i arbeidet som gjøres med tanke på situasjonsforståelse. De to representantene fra FHI skal være på Setermoen til onsdag kveld.

– De har vært til god hjelp for i smittesporinga, sier Heimdal.

Det er helsepersonell fra kommunen og Forsvaret som utfører dette detektivarbeidet for å finne fram til nærkontakter.

Lørdag tok forsvarsminister Frank Bakke-Jensen kontakt med Toralf Heimdal for å tilby hjelp. Hvis utbruddet i militærleiren fortsetter med større styrke, kan det bli aktuelt med mer hjelp fra departementet og helsepersonell fra Forsvaret.

– Hvis det eskalerer med et utbrudd av koronasmitte også blant de vernepliktige, behøver vi hjelp. Nå må vi evaluere det som har skjedd til nå, slik at planverket kan oppdateres og være i best mulig stand, sier Toralf Heimdal.

Powered by Labrador CMS