VENTETID: I området rett til høyre for skiløperen er det Tamok fjellbygd skal anlegges. I første omgang med inntil 50 hytter, skiheis og skiløyper. Foto: Aadne Olsrud
VENTETID: I området rett til høyre for skiløperen er det Tamok fjellbygd skal anlegges. I første omgang med inntil 50 hytter, skiheis og skiløyper. Foto: Aadne Olsrud

Håper på byggestart til sommeren

BALSFJORD: Gründer og initiativtaker Aadne Olsrud venter spent mens planen om Tamok fjellbygd ligger ute på høring.

Publisert Sist oppdatert

– Egentlig startet tanken om å skape noe her for minst 15 år siden. Da satt jeg på en stein oppe i lia og så utover dalen. Jeg lurte på hva jeg kunne gjøre med eiendommen og om det var mulig å lage sin egen arbeidsplass.
Det sier Aadne Olsrud, som etter år med tankevirksomhet og utviklingsarbeid, og de siste par årene med konkret planarbeid, nå bare venter på at høringsrunden skal gå noenlunde knirkefritt. Som omtalt i forrige avis, ligger planene for Tamok fjellbygd nå ute på høring, med frist 16. mars.

– Vi har gjort et grundig forarbeid, og konsekvensene er vurdert. Vi har brukt de beste ekspertene i planprosessen, så nå bør eventuelle innspill la seg løse ganske greit, sier Olsrud, og legger til at noe av det viktigste for ham er nettopp å bevare naturen. For det er det uberørte som fascinerer de besøkende.

– Vi har forsøkt å analysere området på en slik måte at det skal bli bra både for oss som bor i dalen, og de som besøker den. Vi skal ivareta det uberørte inntrykket i mest mulig grad.

Naturlig

Området som Tamok AS ønsker å bygge ut, ble godkjent som turistformål i kommunens arealplan for fire år siden. Siden har man jobbet ut fra det både Fylkesmannen og kommunen har gitt av signaler. Blant annet er planen skalert ned i forhold til de første ideene.
– Det som er viktig å understreke, er at jeg ønsker å bygge dette i pakt med naturen. For eksempel har jeg gått og logget gamle furutrær med GPS for å ta vare på disse når annen skog rundt skal fjernes. De gamle furutrærne utgjør et naturlig og fint element i området der hyttene skal være.

Olsrud forteller at skiløypene er planlagt organisk inn i terrenget. Det betyr at de skal bryte minst mulig med det eksisterende landskapet.
– Løypene ligger for eksempel i bekkedaler, og vi skal ikke grave i myrer eller elver. Hyttene skal bygges på stolper slik at vi trenger minst mulig inngrep, sier Olsrud.

Finansiering

Han har fra starten vært opptatt av at selve dalen, med de alpine fjellene og de naturlig gode skiforholdene, skulle være selve hovedattraksjonen. Ikke anlegget i seg selv.
– Attraksjonen er dalen, omgivelsene og det at vi har stabile vinterforhold. Snøforhold og endring i klimaet blir jo mer og mer aktuelt. Sist eksempel var da Malangen Resort måtte ta sine gjester opp hit fordi det ikke var snø ved fjorden.

Olsrud viser til skianleggene i Tromsø og Narvik, som stort sett ikke åpner sesongen før etter jul.
– Om man skal bruke det noe forslitte uttrykket «unikt», er det akkurat det som gjør Tamokdalen unikt. Vi har sikre forhold for snø og vinter. Vi kan også ha mildvær, men snøen regner ikke bort slik den ofte gjør andre steder.

Når høringsperioden er over, vil Aadne Olsrud starte arbeidet med å sikre finansiering.

– Vi har noen interessenter, men det er vanskelig å selge noe før man har en godkjent plan. Først da er man sikker på at det blir noe. Jeg selger ikke skinnet før bjørnen er skutt.

Kommer finansiering på plass i tide, vil spaden bli satt i jorda allerede i sommer.
– Vi har markedsført området som vintersportssted lenge og merker stor interesse for å komme hit. Nå venter jeg på at høringa skal gå sin gang, så er det bare å jobbe videre. Jeg håper på byggestart snart, sier Olsrud.

Powered by Labrador CMS