JOBBER FOR VETERANSENTER: Bardu-ordfører Toralf Heimdal setter sin lit til at Forsvarsdepartementet skal se fordelene med å etablere et nasjonal kompetansesenter for veteraner i Indre Troms. Foto: Morten Kasbergsen
JOBBER FOR VETERANSENTER: Bardu-ordfører Toralf Heimdal setter sin lit til at Forsvarsdepartementet skal se fordelene med å etablere et nasjonal kompetansesenter for veteraner i Indre Troms. Foto: Morten Kasbergsen

Håper på veteranmøte før påske

BARDU: Toralf Heimdal skal møte embetsverket i Forsvarsdepartementet. Tema for møtet blir etablering av et nasjonalt kompetansesenter for veteraner i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Bardu-ordføreren ba i midten av januar om et møte med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen for å diskutere denne saken. Nå har Heimdal fått svar på henvendelsen. Ikke fra statsråden, men fra statssekretær Tone Skogen i Forsvarsdepartementet.

«Før et eventuelt møte med politisk ledelse vil vi anbefale et møte med embetsverket for å diskutere disse problemstillingene og det pågående arbeidet. Jeg vil be embetsverket ta kontakt med deg for å avtale et slikt møte», skriver statssekretæren i sitt svar til Bardu-ordføreren.

Skogen framhever at Forsvarsdepartementet og de øvrige departementene som utgjør det interdepartementale samarbeidet på veteranfeltet, for tida vurderer det videre arbeidet med anerkjennelse, ivaretakelse og oppfølging av veteraner fra internasjonale operasjoner og deres familier.

«Det er viktig at de ressursene som finnes i Forsvaret, andre offentlige tilbud, og hos frivillige organisasjoner, utnyttes mest mulig effektivt til beste for veteranene, deres familier og samfunnet for øvrig», skriver Tone Skogen videre.

Lang prosess

Toralf Heimdal forteller at han er fornøyd med svaret fra statssekretæren. Nå håper han å få til et møte med embetsverket i Forsvarsdepartementet før påske.

- Det er ikke bare å knipse i fingrene og avgjøre noe i denne saken. Det vil ta tid å få etablert et nasjonalt kompetansesenter for veteraner, men jeg har tro på at det skal kunne la seg realisere i Indre Troms. Ellers hadde jeg ikke jobbet med denne saken, sier ordføreren.

Et møte med embetsverket før et møte med politisk ledelse i Forsvarsdepartementet ser han på som en fordel fordi det kan være greit å få mer kunnskap om hva et slikt kompetansesenter vil innebære. Heimdal mener at et kompetansesenter bør etableres i tilknytning til Hærens tyngdepunkt i Indre Troms. Begrunnelsen for det er at det i Bardu og Målselv finnes høy kompetanse innen oppfølging av veteraner. Eksempelvis har Viken senter lenge samarbeidet med Forsvaret, mens Forsvarets sanitet har et stressmestringsteam på Bardufoss.

- I tillegg er Bardu landets største veterankommune med flest veteraner fra internasjonal tjeneste i forhold til folketallet. Det er 300 veteraner bosatt i kommunens som ikke lengre er i tjeneste, i tillegg til de over 700 veteranene som fremdeles tjenestegjør i Forsvaret. Totalt utgjør denne gruppa med familier over en tredel av befolkninga i kommunen, forteller Heimdal.

Samarbeider med Høyre

Ordføreren fra Senterpartiet er fornøyd med at snøballen har begynt å rulle i denne saken, og han håper at Forsvarsdepartementet ser fordelene med å etablere et nasjonalt kompetansesenter for veteraner i Indre Troms.

- Jeg vil jobbe videre med denne saken sammen med varaordfører Terje Nyberget og stortingsrepresentant Regina Alexandrova fra Høyre. Hun vil ta saken opp med forsvarsminister Frank Bakke-Jensen, sier Toralf Heimdal.

Han har tidligere vært i kontakt med den politiske ledelsen i Kommunal- og moderniseringsdepartementet i denne saken.

Powered by Labrador CMS