Synnøve (60) klar for Antarktis:

REISEKLAR: Synnøve Elvevold er opprinnelig fra Øverbygd, men bor nå i Tromsø. I jula reiser hun sammen med 20-25 andre til Antarktis. Foto. Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt
REISEKLAR: Synnøve Elvevold er opprinnelig fra Øverbygd, men bor nå i Tromsø. I jula reiser hun sammen med 20-25 andre til Antarktis. Foto. Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt

– Håper vi får ribbe eller pinnekjøtt i teltet

MÅLSELV: Det går mot ei jul litt utenom det vanlige for seniorforsker, geolog og målselving Synnøve Elvevold (60).

Publisert Sist oppdatert

15. desember skal geologene være på plass i Antarktis. Likevel starter turen allerede nå. Onsdag fløy Synnøve Elvevold til Gardermoen hvor hun sammen med de andre geologene må sitte i isolasjon og karantene på et hotell i to uker.

– De må være helt sikre på at vi ikke tar med oss koronaviruset til Antarktis, sier Elvevold til Nye Troms.

Mat blir servert utenfor døra. På dag seks får geologene lov til å gå ut en tur – dersom de har testa negativt for korona. Men da må nødutgangen benyttes. Etter endt karantene får de spesialtransport til flyet og de får ikke ha kontakt med crewet underveis.

– Det er et ganske strengt opplegg, sier Elvevold, som opprinnelig er fra Øverbygd.

LYNGSALPENE: Her ser vi geologer som forbereder seg i Steindalen i Lyngsalpene. Foto. Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt

Kurses i forkant

Målet med ekspedisjonen er mer kunnskap om Norges minst undersøkte bakgård, nemlig Dronning Maud Land.

– Vi er mellom 20-25 som reiser nedover og der blir vi til slutten av januar, sier Elvevold.

Reisefølget blir på Troll-stasjonen noen dager først for å pakke utstyr og sleder. Der skal de også ha førstehjelps- og bredredningskurs. Så drar de av gårde. Alle har med seg hvert sitt sovetelt, og så har de med et større telt som de bruker som kjøkken og oppholdsrom.

– Vi har med alt vi trenger av mat, klær og ikke minst fuel (brensel). Vi kjører med snøskutere langs fjellkjedene, og det er ganske mye å dra med seg. Det er gjerne to sleder på hver skuter som er full av utstyr, sier Elvevold.

Geologen var på Antarktis for første gang i 1996-1997. I år er fjerde gangen hun skal dit.

– Jeg vet hva jeg går til. Jeg er ansatt som geolog på Polarinstituttet og dette er en del av jobbeskrivelsen min, forteller hun.

SIKKERHET VIKTIG: Her ser vi Synnøve Elvevold og instruktør i bresikkerhet, Harvey Goodwin fra Norsk Polarinstitutt. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt

Undersøker fjell

Geologiske ekspedisjoner i Antarktis er ikke hverdagskost. Forrige norske ekspedisjon var i 2018 og før det 1996. Selv om det meste av Antarktis er dekket av is, stikker store fjellkjeder opp av iskappen. Målet er å undersøke disse.

– Det vokser ingenting på dem, knapt nok lav. Det gjør at vi ser geologien veldig godt. Det er som å lese en bok, sier Elvevold.

Fjellene, som kalles nunataker, er blankpolerte og fullstendig blottlagte. Det gir geologene en unik mulighet til å studere prosessene som har dannet bergartene. Geologien i Antarktis er av internasjonal interesse fordi kontinentet er en viktig brikke i jordas utvikling som er svært lite utforsket.

Elveland forteller om spektakulær natur og voldsomme landskap.

– Det er en spesiell følelse å være der så alene og så langt fra sivilisasjonen. Faglig er det veldig spennende. Og så er det kanskje ikke så kaldt som man skulle tro. Hvis det er vindstille og sola står og steker, så er det som en påskedag her. Da kan vi jobbe uten lue og votter, sier Elvevold.

KURSES: Ved Troll-stasjonen skal mannskapet kurses og pakke med seg nødvendig utstyr. Foto: Anders Skrapeid/Norsk Polarinstitutt

Usikkert på isen

Men det kan også bli fryktelig surt og kaldt. Alt avhenger av om det er vind eller ikke.

– Når vi blir utsatte for sterke vinder så er det ganske krevende. Da blir det kaldt og utrivelig.

Det er sommer i Antarktis nå og sola er oppe døgnet rundt.

– Vi ligger veldig høyt, så det blir intens sol og vi må passe på huden så vi ikke blir solbrent. Eller snøblind. Alt ser blendende hvitt ut. Her er det solbriller og faktor 50 som gjelder, sier Elvevold.

I Antarktis er det ingen isbjørner og geologene slipper derfor å jobbe med rifle, som de må på Svalbard. Men når de kjører rundt på isen så må de være forsiktige. For der kan det være sprekker. Derfor studerer de satellittbilder nøye før de drar noe sted slik at rutene de lager er trygge.

– På skuteren har vi også klatreseler og bre-redningsutstyr. Når vi er ute så springer vi aldri. Vi må tenke sikkerhet hele tiden. Både når vi koker vann i teltet, og når vi beveger oss ute. Det er langt til lege og sykehus. Vi vil ha alle med hjem igjen, sier Elvevold.

BREKURS: Her blir det holdt brekurs i Steindalen i Lyngsalpene. Foto: Trine Lise Sviggum Helgerud/Norsk Polarinstitutt

Jul i teltet

Med seg på turen har de vanlig mat. Det går i kaffe, te, havregrøt og brød. Kokken på Troll-stasjonen lager også en del mat som blir vakuumpakket.

– Jeg håper vi får med oss julemat, slik at det blir ribbe eller pinnekjøtt på julaften. Det går jeg ut ifra. Så det blir julefeiring i telt. Det blir litt spesielt. Men jeg tror vi får det bra, sier Elvevold.

Selv har hun med seg både juleservietter og julegenser. Og litt gaveutdeling blir det også.

– Vi skal nok gjøre litt stas på dagen. Jeg har med noen gaver til de andre. Og så har jeg med noen få gaver til meg fra venner og familie. Jeg har sagt at jeg vil ha små, harde gaver og noe jeg vil få bruk for der jeg er, sier Elvevold.

Powered by Labrador CMS