Flyter av søppel i Balsfjord:

SØPPELBERG: Dette er resultatet etter at Dag og Åse Haug plukka søppel langs gammelveien mot Seljelvnes nylig. Foto: Ivar Løvland
SØPPELBERG: Dette er resultatet etter at Dag og Åse Haug plukka søppel langs gammelveien mot Seljelvnes nylig. Foto: Ivar Løvland

– Har aldri sett så mye før

BALSFJORD: Det dumpes i fjæresteinene og i veigrøfter. Bussjåfør Dag Haug har aldri sett så mange blikkbokser langs veiene som i år. Torsdag kjørte han i skytteltrafikk til Stormoen med andres søppel.

Publisert Sist oppdatert

Dag Haug og kona har brukt to dager på å plukke søppel i fjæra og langs grøftekantene på gammelveien mot Seljelva. Resultatet er to fulle laster med avfall som de har kjørt på fyllinga.

– Det er stål, plast, oljefat, sauenetting, gjerder, oljekanner, fiskeutstyr og møbler. Jeg har funnet to toalett! Folk dumper all slags «mannskit» i naturen. Det er for jævlig, sier han.

Haug jobber til vanlig som bussjåfør. Der sitter han høyt og har god oversikt over hva som befinner seg i grøftekantene.

– Jeg blir sjokkert av mengdene. Det ligger masse blikkbokser i grøftene som er kasta fra biler. Det går mest i øl og Red Bull. Jeg har aldri sett så mye som i vinter, sier han.

– Skremmende å se

Haug lister opp flere strekninger med unormalt mye veisøppel. Det flyter både i Nordkjosbotn, på Øvergård, ved Buktamoen og oppover fra Tømmerelv.

– Vi ser jo at havpattedyr har magene fulle av plast. Det er ikke bra i det hele tatt. Det er faktisk skremmende å se, sier han.

Før i tiden var det slett ikke uvanlig at enkelte dumpa alt av avfall rundt omkring i grøfter og i fjæra. Men det er nå lenge siden en slik praksis var sosialt akseptert.

– De siste ti åra har folk vært mer opptatt av gjenvinning og av å ikke bruke naturen som en søppelplass. Likevel skjer det fortsatt, sier Haug.

Oppfordrer til dugnad

Balsfjord kommune har tilbudt seg å hjelpe til med container for å fjerne søpla som Haug og kona har plukka.

– Men det var å lettvint å slenge det på hengeren selv, så jeg tror ikke vi trenger det denne gangen, sier han.

Haug forteller at det fortsatt flyter i grøftene rundt omkring i kommunen. Han har sett møbler, sofaer og kjøleskap på steder der de ikke skal være.

– Hadde alle tatt i et lite tak selv rundt omkring, så ville vi fått til ei fin opprydding. Det er så lite som skal til, sier han.

Powered by Labrador CMS