BEDRE ENN NOEN GANG: Erik Valnes herjet med konkurrentene på sprinten i Lahti mandag. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / NTB scanpix
BEDRE ENN NOEN GANG: Erik Valnes herjet med konkurrentene på sprinten i Lahti mandag. Foto: Vesa Moilanen / Lehtikuva / NTB scanpix

Har aldri vært bedre

MÅLSELV/LAHTI: Erik Valnes fra Bardufoss OIF ble mandag for andre år på rad U23-verdensmester i sprint. Han forsvarte fjorårets gull på mesterlig vis bare to dager etter at han imponerte i verdenscupen mot kremen av sprintere.

Publisert Sist oppdatert

- Jeg har aldri vært i bedre form. Det er en deilig følelse å kunne gå inn til et gull på en slik måte, sier den ferske verdensmesteren.

Erik Valnes var best hele veien mandag under sprinten i U23-VM i Lahti. I den finske skimetropolen dominerte 22-åringen fra Sørreisa fra start til mål.

Han hadde startnummer 1 i prologen, og der knuste han nærmest konkurrentene, i den grad det er lov å bruke en slik benevnelse innen sport. Valnes var over fem sekunder raskere enn nestemann i den 1,6 km lange sprintløypa, og det er intet annet enn utklassing.

Både i kvartfinalen og i semifinalen i Lahti var han helt utilnærmelig, med et voldsomt rykk opp den tøffe langbakken som sprinterne måtte passere.

- Jeg fikk det som jeg ville i alle heat. Etter hvert skjønte jeg at jeg taklet farta godt, og det gikk nærmest på «skinner» i alle heat, sier gullvinneren.

I finalen gjorde Erik Valnes også kort prosess med konkurrentene, og kunne nesten lett skli over målstreken som verdensmester.

- Å gå mot målstreken og føle slik kontroll på seieren er en deilig følelse, smiler Erik Valnes.

Sergey Ardashev fra Russland kom nærmest og vant sølvet, mens Joachim Aurland sikret Norge også bronsen. Sivert Wiig fra Norge endte på femteplass i finalen. Dermed er Erik Valnes dobbelt verdensmester i sprint i U23-klassen, ettersom han i fjor vant fristilssprinten i sveitsiske Goms.

Imponerte i Otepää

Triumfen i den finske skimetropolen kom bare to dager etter at Erik imponerte stort i de aller beste sprinternes selskap. Lørdag gikk han inn til en 6. plass i verdenscupsprinten i Otepää i Estland, etter å ha imponert fra prolog til semifinale. Da ble finalen litt tyngre, etter korte pauser mellom kvartfinale, semifinale og finale.

- Da gjorde jeg en taktisk bommert med å velge det siste kvartfinaleheatet. Den tabben gjør jeg ikke flere ganger, sa Valnes etter lørdagens sterke plassering.

Dropper resten av U23

Nå dropper Erik resten av U23-VM. Uten at det var et lett valg å ta.

- Jeg hadde lyst til å gå alt i de fine løypene her i Lahti, men med tanke på NM og flere verdenscupkonkurranser var det greit å ta valget, selv om det er litt kipt å reise hjem etter bare sprinten her, sier Erik Valnes.

Samtidig vet han at en god NM-sprint sannsynligvis sender ham tilbake til Lahti og verdenscupen der rett etter NM.

-Jeg kommer gjerne tilbake. Jeg har vel bevist at jeg liker løypene her, smiler den ferske verdensmesteren.

Viser at det går an

Håkon Melseth er leder av langrennskomiteen i Troms skikrets. Han er mektig imponert og stolt over løperen som nå er dobbelt verdensmester i U23-klassen.

- Det Erik gjør er bare helt rått! Når han vinner igjen, viser han bare på ny at det er fullt mulig å bli verdensmester selv om du kommer fra en liten klubb og satser fra nord, sier Håkon Melseth.

Han representerer også BOIF, og synes det er stort at klubben har fått en løper som er dobbelt verdensmester.

- Jeg kjenner Erik som en veldig fin type som også stiller opp på arrangement i klubben. Det er viktig for alle dem som ser opp til ham, og det er ganske mange. Både løpere og ildsjeler ellers som jobber for skiidretten, sier Håkon Melseth.

Han er klar på at klubben garantert kommer til å stille opp med en ny kakefest for verdensmesteren, slik de gjorde etter fjorårets gullbragd i Sveits.

- Men kanskje må vi denne gang vente til etter at hoved-VM er over. For Erik er i slik storform nå at det meste er mulig, sier en stolt langrennsleder i Troms.

Imponert

Trener for Team Veidekke Nord-Norge, Kristian Skogstad, var spent før mandagens sprintkonkurranse i Finland. Men etter at han så hvordan 22-åringen fra BOIF herjet med konkurrentene, roet nervene seg betraktelig før finalen.

- Jeg tror Erik er i bedre form enn noen gang tidligere, men jeg var litt spent etter den tøffe konkurransen han var gjennom lørdag. Det han viste i Lahti, var likevel imponerende. Han dro fra konkurrentene som han ville i den lange bakken, og jeg tror han kunne gjort hva som helst av løpsopplegg, og likevel vunnet denne sprinten, sier Kristian Skogstad.

Stolt pappa

På jobb i Tromsø fulgte pappa Eivind Valnes med sønnens gulldag fra begynnelse til slutt via nett-sendinger fra Lahti.

- Nervene var i høyspenn, men det Erik viste gjennom dagen var veldig overbevisende. De andre hadde ikke nubbsjans da Erik satte fart opp bakken, sier Eivind Valnes.

Han mener det rykket som sønnen satte inn, var noe han aldri før har sett av ham:

- Jeg tror nesten alle og enhver av sprintere i verden ville fått problemer med å følge der. Erik er i en fantastisk form nå, og har helt klart blitt en bedre langrennsløper denne sesongen, sier Eivind Valnes.

Tilbake tirsdag

Allerede tirsdag setter Erik Valnes beina på Troms-jord igjen når han er tilbake fra Lahti. Han kunne fått gå flere distanser i U23-mesterskapet i Lahti, men skal nå i stedet forberede seg på norgesmesterskapet i langrenn som starter på Meråker i Trøndelag neste torsdag. Med en sterk sprint der, kan Erik Valnes komme til å ende opp i Seefeld-VM senere i vinter.

- Det er jo et enormt sprintnivå i Norge, med sikkert åtte løpere som er aktuelle for det mesterskapet. Men bortsett fra et par sikre navn, er det nok ingenting som er avgjort med tanke på uttak. Tar Erik NM-medalje, er han i diskusjonen, men Erik blir nok ikke skuffet om han ikke kommer med til Seefeld. For han var dette mesterskapet ett av sesongens aller største mål, sier en glad og stolt pappa Eivind Valnes.

Powered by Labrador CMS