Kystverket mener tiltakene har hatt god effekt:

LEKKASJE: Miljøundersøkelsen som er gjort av Sweco for Målselv kommune konkluderer med at det var omkring 14.000 liter diesel som lekket ut i naturen på Takvatn i mars i fjor. Arkivfoto: Ivar Løvland
LEKKASJE: Miljøundersøkelsen som er gjort av Sweco for Målselv kommune konkluderer med at det var omkring 14.000 liter diesel som lekket ut i naturen på Takvatn i mars i fjor. Arkivfoto: Ivar Løvland

Har avsluttet forurensningssak på Takvatn

MÅLSELV: Kystverket mener tiltak som er gjort i etterkant av oljesølet på Takvatn i fjor har hatt god effekt. Nå avslutter de saken – men ber kommunen følge med.

Publisert Sist oppdatert

Det var i slutten av mars i fjor at en tankbil og en lastebil kolliderte på Takvatn i Målselv. Kollisjonen fikk tragiske konsekvenser, i form av at sjåføren av lastebilen omkom i ulykken. Kollisjonen fikk også store konsekvenser for miljøet, da det ble anslått at rundt 17-18.000 liter diesel lekka rett ut i naturen etter dødsulykka.

Opprydning

I første omgang var det Perpetuum som sto for oppryddinga av diesel ved ulykkesstedet. Etter at forsikringssummen var brukt opp var det brann og redning i Målselv som tok over. Det ble gjennomført en betydelig innsats med opprensking av forurenset snø, jord, vann, og spredning videre i Takvatnet ble begrenset ved bruk av lenser.

I etterkant av opprydningstiltakene som ble iverksatt er det nå gjennomført miljøtekniske grunnundersøkelser på stedet. Undersøkelsene er utført av Sweco for Målselv kommune og undersøkelsesområdet er på omkring 2000 kvadratmeter.

«Undersøkelsen viser at det kun er i grøft nord-vest for E6 at det er forurensning i grunn. Dette området var mest påvirket av utslippet som følge av ulykken, og området inneholder oljekomponenter (alifater) tilsvarende tilstandsklasse 4 (dårlig tilstand). Sweco anbefaler at det gjennomføres en risikovurdering og at lokaliteten registreres i Miljødirektoratets database over forurenset grunn. Alternativt kan massene i grøfta skiftes ut med rene masser,» konkluderer Sweco med i sin rapport.

Avslutter

Kjersti Dale i Miljø- og planleggingsseksjonen hos Kystverket forteller at Kystverket, som tilsynsmyndighet, avslutter sin behandling av saken om akutt forurensing.

– Undersøkelsene som er gjort viser et veldig bra resultat, likevel så oppfordres kommunen til å følge særlig med i området ved neste snøsmeltingsperiode.

Hun forklarer at det er viktig å holde oppsyn med området for sikkerhets skyld, men at det i utgangspunktet ser veldig bra ut.

– Det ble gjort et godt arbeid og iverksatt gode tiltak både i forbindelse med forurensinga og undersøkelsen som er gjort. Det ser veldig bra ut, sier Dale.

Hun sier oljeregnskapet viser at størsteparten av lekkasjen er tatt hånd om, og at det vil være snakk om små mengder dersom kommunen skulle oppdage noe ved neste snøsmelting. Disse mengdene mener hun kommunen eventuelt vil kunne håndtere selv, med egne ressurser.

Powered by Labrador CMS