Koronaen har gitt Ragnhild og Marthe et nytt syn på lokal handel:

LOKAL JULEHANDEL: Ragnhild Furebotten og Marthe Frette oppfordrer folk til å tenke lokalt når julehandelen tas. Foto: Kari Anne Skoglund
LOKAL JULEHANDEL: Ragnhild Furebotten og Marthe Frette oppfordrer folk til å tenke lokalt når julehandelen tas. Foto: Kari Anne Skoglund

– Har blitt mye mer ydmyk for det vi har rundt oss

BARDUFOSS: Ragnhild Furebotten og Marthe Frette har blitt ekstra bevisst på lokale handel i koronatida. De slår gjerne et slag for at flere tar julehandelen i nærbutikkene.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er generelt ganske glad i handling, og jeg må bare innrømme at jeg er god på netthandel. Men vi kan ikke snakke om dette året og ikke snakke om koronaen. Den har gitt meg ei holdningsendring, forteller Ragnhild Furebotten.

– Føles trygt

Furebotten og venninna Marthe Frette bor begge på Olsborg. Nye Troms møter dem i Bardufoss sentrum, utenfor Husfliden. En av de mange butikkene de anbefaler å dra innom på julegaveleting. Begge opplevde den første tida med koronarestriksjoner som så travelt at det ikke ble tid til shopping, verken lokalt eller på nett. Men ettersom koronasituasjonen har blitt den nye hverdagen, har også handlevaner endra seg noe.

– Jeg har et behov for å komme meg ut, og jeg er glad for at jeg bor på den plassen her, hvor vi er så heldige at vi ikke har mye smitte rundt oss. Så det føles veldig trygt å gå ut å handle. Jeg oppdaga shoppingmulighetene vi har rundt oss litt mer i det siste. Jeg har begynt å tenke litt annerledes med julegaver, at jeg skal prøve å handle mest mulig lokalt. Jeg vet det er mye fint blant annet på på Gullgruva og på Pynt, og jeg har begynt å tenke litt enklere og mer lokalt, forteller Furebotten.

Frette er skjønt enig.

– Jeg handler lokalt det jeg kan handle lokalt, og når jeg sier lokalt mener jeg i denne kommunen, forklarer hun.

– Ydmyk

Marthe Frette har også opplevd det hun beskriver som ei holdningsendring som følge av koronatida. Lokal handel har hun vært opptatt av også tidligere, men nå har det fokuset blitt sterkere. En ser kanskje hva man har rundt seg tydeligere, etter at en rekke aktører midlertidig måtte stenge eller drive redusert i løpet av dette året.

– Det har skjedd noe i hodet mitt óg etter denne koronaen. Det å se hvor heldige vi er som har butikker nær oss, jeg setter umåtelig stor pris på det. De små, nære tingene har man, i alle fall for min egen del, blitt mye mer ydmyk for at vi har rundt oss. Vi er for liten til at vi kan drive å ikke bruke det vi har rundt oss, vi må bruke det vi har, sier hun, og får støtte fra Furebotten:

– Koronaen har gjort oss mer bevisste på å sette pris på at vi har en god samfunnsstruktur og et innholdsrikt nærmiljø. Da må vi bare bruke det, legger Furebotten til.

Alternative gaver og tradisjoner

De minner om at det i nærområdet er flere brukthandler, og de slår gjerne også et slag for å ha et miljøaspekt med i julehandelen.

– I koronaen så oppdaga jeg brukthandelen Solvold (som holder til ved Fagerfjell, journ. anm.), som begynte å ta bilder og vise vareutvalg på Facebook-sida si. Det å ha med miljøperspektivet i julehandelen, er noe som er kommet mer og mer, sier Frette.

De to har flere forslag for hvordan en kan tenke litt alternativt for julehandelen, samtidig som man støtter lokale næringsaktører.

– Hva med å gi opplevelser og eksempelvis gavekort på de tilbudene vi har. Det kan være på en kafé, på Polarbadet, hos frisøren. Flere av dem ble nedstengt tidligere, og kanskje bør vi være bevisste på at vi som forbrukere kan hjelpe til å lage en levevei for andre i nærområdet vårt, sier Frette.

Julehandelen handler også om mer enn julegave. Den handler også om førjuls- og juletradisjonene vi har. Råvarene og produktene som nesten bare må til for at jula skal bli komplett, kan også være superlokale.

– En julaften uten ribbe fra Målselv Mat, det er ikke en julaften lenger hos oss, slår Furebotten fast.

Powered by Labrador CMS