STOR TUNELL: Så stor er jordbærtunellen Tyldum og Innes har satt opp. Foto: Torbjørn Kosmo
STOR TUNELL: Så stor er jordbærtunellen Tyldum og Innes har satt opp. Foto: Torbjørn Kosmo

Har bygget en jordbærtunell av de sjeldne

LEIRBEKKMOEN: Robert Innes og Jan Åge Tyldum har satt i gang et jordbærprosjekt på Leirbekkmoen hvor begge bor. Nå ser de fram til å se resultatet av dyrkingen.

Publisert Sist oppdatert

Jordbrukerne Robert Innes og Jan Åge Tyldum bor på Leirbekkmoen. Der har de satt opp en såkalt jordbærtunell hvor de har plantet 1200 jordbærplanter. De håper at prosjektet skal bli lønnsomt etter hvert og ser på prosjektet som god læring.

- Det starta i februar. Vi fant ut at vi skulle sette i gang dette prosjektet sammen. Det er stort og arbeidskrevende. Læringskurven er bratt og årets produksjon er en prøveproduksjon for å se om det fungerer å dyrke jordbær her oppe. Dette har aldri blitt prøvd å langt nord før, forteller Innes.

Innes forklarer at duoen startet prosjektet den 16. mai. De satte først opp tunellen som de har importert fra England, og plantet deretter plantene som innen noen uker skal begynne å produsere jordbærene.

- Plantene har blitt store siden da. Det går radig, bemerker han.

I begynnelsen er planen å selge jordbærene fra gården og de har planen klar for hvordan de skal markedsføre dette.

- Vi skal lage en facebook-side hvor vi oppdaterer informasjon fortløpende.

Han forteller at de i første omgang ikke tar sikte på å gå i pluss med prosjektet, men at de ser for seg å ta igjen det økonomiske tapet over flere år.

- Prismessig på prosjektet vil vi ikke gå i pluss i år, så dette er en langsiktig investering. Hvis produksjonen er bra så vil vi fortsette. Vi ønsker at tunellen skal bli værende i minst ti år framover, sier de to.

Produksjonsmessig har de valgt å plante jordbærplantene med «table-top»-metoden hvor plantene står opphøyd i en rigg og vannes mellom fire og åtte ganger daglig. Hver dag går det 200 liter vann i vanningsprosessen. Hver vanningsslange betjener to planter hver.

- Det sies at plukkehhastigheten dobles med table-top og så står bærene i arbeidshøyde. Det er en klar fordel, sier Innes.

Jan Åge Tyldum forteller at hallen er 230 kvadratmeter stor og forklarer prosessen rundt plantingen.

STOR TUNELL: Så stor er jordbærtunellen Tyldum og Innes har satt opp.

- Tunellen er cirka 230 kvadratmeter stor. I tunellen står det 1200 produksjonsklare planter som vi har importert fra Nederland. De kom frosne, så tinte vi dem opp og plantet dem den 16. mai.

Tyldum har tidligere drevet med jordbærproduksjon. Det ligger i familien, sier han.

- Jeg har hatt et lite jordbærområde hvor den første gode avlinga kom i fjor. Familien har alltid drevet med jordbærdyrking, sier Tyldum.

Han mener lyset vi har i Nord-Norge er ypperlig for jordbærproduksjon.

- Lyset vi har her i Nord-Norge er suverent for jordbærproduksjon. Det er lyst hele døgnet, temperaturen er rett, og det er lang modningstid på bærene, så bærene blir søte. De klarer ikke å produsere så gode bær lenger sør i landet på grunn av mørket.

Om ikke lang tid vil den første runden med jordbær være klar for plukking, opplyser han.

- Om rundt fire uker er bærene er klare for plukking.

Powered by Labrador CMS