FORSKJELL: Toralf Heimdal peker på en merkelig forskjellsbehandling av Bardu og Målselv i sakene om opprettelse av skuterløyper. Foto: Privat foto
FORSKJELL: Toralf Heimdal peker på en merkelig forskjellsbehandling av Bardu og Målselv i sakene om opprettelse av skuterløyper. Foto: Privat foto

Har fått nok og vel så det i striden om skuterløypesak - og refser Fylkesmannen i klare ordelag

BARDU: Fylkesmannen sa nei til skuterkjøring på Leinavatn. Men i Målselv ble det grønt lys for alle løyper. Barduordførereren mener det er forskjellsbehandling.

Publisert Sist oppdatert

Som kjent har Bardu kommune slåss i flere omganger for å få godkjent den planlagt skuterløypa som går over Leinavatn i Indre Troms. Ei løype Fylkesmannens miljøvernavdeling har protestert på. Flere ganger.

Men da Målselv leverte inn søknad om sine skuterløyper, kom det ingen protester fra Fylkesmannen. Det reagerte avdelingslederen for plan- og utvikling i Bardu kommune, Per Åke Heimdal, på. Tidlig i august sendte han et brev til Fylkesmannen der han ba om en redegjørelse for hvorfor Fylkesmannen ikke klaget på løypene i Målselv, da det ble klaget på løypa på Leinavatn.

Det er gått 44 dager siden spørsmålet ble sendt. Heimdal påpeker at det ennå ikke er kommet noe svar fra Fylkesmannen.

Ber om redegjørelse

Han har bedt om en redegjørelse fra Fylkesmannen på hvorfor Målselv kommunes vedtak ikke er påklaget med hensyn til friluftslivet og biologisk mangfold, slik argumentasjonen har vært for å stanse Leinaløypa.

Heimdal viser til at løypene i Målselv både går igjennom viktige leveområder for arealkrevende og truede dyrearter, og også går igjennom områder verdisatt som svært viktige friluftsområder.

I Bardu kommunens klagebehandling som vedrørte kommunens egen løype på Leina nå i vår, viste kommunen også til saken i Målselv der det ble pekt på at løypene i Målselv ikke er påklaget til tross for at de ligger svært nær viktige friluftsområder og innafor store sammenhengende naturområder med over fem kilometer til tekniske inngrep. Der viste man også til at e av løypene krysser ei merket turløype mellom Rostahytta og Dærtahytta.

Nå vil Bardu har svar på hvorfor det er forskjell på en løype i Bardu som går på et islagt vann og disse løypene i Målselv.

– Tøyd strikken for langt

Ordfører Toralf Heimdal i Bardu, som i neste uke skal til Fylkesmannen i Nordland for å argumentere for Leinaløypa, sier til Nye Troms at han er svært undrende til at Fylkesmannen i Troms og Finnmark ikke på noen områder har klaget på løypene i Målselv, når de klaget på Leina.

- I Målselv går løypene gjennom store naturområder i terrenget, som har en mye sterkere influens på naturmangfoldet, enn på Leina der løypa kun går på islagt vann. De negative konsekvensene for tradisjonelt friluftsliv er åpenbart større i Målselv, der skuterløypa blant annet krysser traseen til Troms turlag, mens det innover Leina i svært liten grad utøves tradisjonelt friluftsliv i perioden løypa er åpen. Personlig er jeg overbevist om at Fylkesmannen gjennom prosessen i Bardu til slutt har sett at de tøyde strikken altfor langt i sin iver etter å stoppe nye løyper. Når Fylkesmannen bruker store ressurser på å hindre utøvelsen av kommunens rettmessige skjønn, er noe riv ruskende galt. Dette tror jeg juristene hos Fylkesmannen til slutt har skjønt, og deretter stoppet miljøvernavdelingas ønske om å klage inn også Målselv-løypene, sier Heimdal.

Refser Fylkesmannen

Han refser nok en gang Fylkesmannens forsøk på å stanse løypa på Leina, og sparker like godt Fylkesmannen «i leggen» med en solid bemerkning om hva han mener om oppgavene Fylkesmannen skal ha.

- Jeg har hele tida hevdet at Fylkesmannen i denne saken har argumentert politisk, og at de mangler rolleforståelse. Fylkesmannens hovedoppgave er tilsyn, og det er mye som tyder på at det arbeidet bør vektlegges sterkere. De kan begynne med å tilse at offentlige myndigheter besvarer henvendelse innen de frister som forvaltningsloven gir. Brevet fra Bardu kommune er fremdeles ikke besvart etter 43 dager. Det er ikke bra, sier han.

Nye Troms var i går i kontakt med assisterende miljødirektør ved Fylkesmannen i Troms, Evy Jørgensen. Men i denne saken henviste hun oss videre til fagkoordinator naturmangfold og naturvern Heidi Marie Gabler. Gabler svarte imidlertid ikke på Nye Troms sine henvendelser i går.

Powered by Labrador CMS