ET AV DE FÅ: Setermoen Mottak har 170 plasser, og blant dem er 150 fordelt på ordinært mottak, mens 20 er plasser på tilrettelagt avdeling. Foto: Terje Tverås
ET AV DE FÅ: Setermoen Mottak har 170 plasser, og blant dem er 150 fordelt på ordinært mottak, mens 20 er plasser på tilrettelagt avdeling. Foto: Terje Tverås

Har flere barn og færre enslige menn

BARDU: Setermoen Mottak AS er det ene av de fire som er igjen i Nord-Norge, og driftes fortsatt som det har gjort.

Publisert Sist oppdatert

Mens det i slutten av 2015 var rundt 30 000 asylsøkere som bodde på mottak i landet, har antallet krympet til ca. 4000. I fjor kom det bare ca. 2000 til Norge.

– Antallet asylsøkere endret seg voldsomt etter den kolossale oppgangen i 2015 og inn i 2016. Det er tilfelle over hele Europa i den forstand at det er mye strengere grensekontroll.

Det sier eier og styreleder i Setermoen Mottak AS, Tor Einar Svendsen.

Mottaket på Setermoen er inne i en avtaleperiode som egentlig utløper i år. Etter at ledelsen har utløst opsjon på forlengelse, løper perioden ut 2021. Det har 170 plasser, og blant dem er 150 fordelt på ordinært mottak, mens 20 er plasser på tilrettelagt avdeling.

– Det er urolige tider, og antallet asylmottak har gått enormt ned. Det er bare fire mottak igjen i Nord-Norge: Salangen, Setermoen, Melbu og Bodø. Vi håper selvfølgelig at vi får drifte videre framover, sier Svendsen.

Mottaket merker at det er mindre trykk på asylsøkere, og at det er romslig med plass, selv om det varierer. Mens det tidligere var mange enslige menn blant asylsøkerne, er det nå flere små familier.
– Ungene utgjør faktisk over en tredel, sier han.

Regnskapstallene viser en liten nedgang i resultatet. Det skyldes, ifølge Svendsen, i vesentlig grad renovering i mottaket. Setermoen Mottak utgjør stadig rundt 20 årsverk fordelt på nærmere 30 ansatte.

– Det gir ringvirkninger som at kommunen har en del årsverk, kanskjer rundt fem, knyttet opp mot oss i form av blant annet helse og voksenopplæring.

Powered by Labrador CMS