VERDENS BESTE PÅ BESØK: Arctic Ice Festival som nå pågår i kommunene Bardu, Salangen, Lavangen og Gratangen har lokket til seg noen av verdens beste klatrere. Foto: Mathias Scherer
VERDENS BESTE PÅ BESØK: Arctic Ice Festival som nå pågår i kommunene Bardu, Salangen, Lavangen og Gratangen har lokket til seg noen av verdens beste klatrere. Foto: Mathias Scherer

Har klatret på Mount Everest – nå bestiger de fjell i Indre Troms

BARDU: Med Fjellkysten i Lavangen som base er mange av verdens mest anerkjente og beste fjellklatrere nå i regionen vår. Torsdag kommer en av dem til Skafferiet på Setermoen for å holde foredrag om isklatring og sikkerhet i vinterfjellene.

Publisert Sist oppdatert

Arctic Ice Festival, som er skapt gjennom Fjellkysten Gjestehus etter idè av ikke ukjente Tor Lyngmo fra Målselv, startet i helga. Hele denne uka fortsetter festivalen og tirsdag ble det isklatret både ved Bardujord i Bardu og i Flåget og Reitetindan i Salangen.

Flere andre fjell skal besøkes i Bardu, samt i Lavangen, Salangen og Gratangen. De fire kommunene er for øvrig nå støttespillere til isklatrefestivalen som er blitt en av tre store isklatrefestivaler i Europa.

Verdens beste

Tor Lyngmo står altså bak, og etter at kommuner og flere sponsorer nå har fattet stor interesse for festivalen, er det begynt å ta litt av etter en rimelig sped start for ti år siden.

– Jeg sier det slik at vi er kommet et stykke på vei og at jeg føler vi har en bra retning, sier Lyngmo uten å dra for hardt i gassen.

For han kunne godt spandert på seg ordene «mot toppen», for festivalen når man ser navnene på besøkslista i år.

– Jo, det var jo en svensk isklatrer vi hentet på Bardufoss her forleden som spurte om vi var klar over at vi hadde besøk av de fem beste klatrerne i verden. Ja, vi har nok det – en av dem har vært på Mount Everest tre ganger, forteller Lyngmo.

Seminar om sikkerhet

Det er den franske klatreren Jeff Mercier som skal holde foredrag på Skafferiet på Setermoen. Han skal snakke om sikkerhet i vinterfjellene og sikker isklatring. Mercier er en legende i klatremiljøer i hele verden både gjennom å være fjellguide og å være med i redningsgruppa PGHM Mountain Rescuer.

– Han skal snakke om de vanligste feilene som er gjort og de rette valgene som skal gjøres for å være sikker i fjellene når man driver med vinteraktiviteter. Franskmannen har årelang erfaring i de franske alpene med utgangspunkt fra Chamonix. Det er der har han deltatt på en rekke redningsoppdrag og sett og erfart hvordan ulykker kunne vært unngått dersom folk hadde hatt riktig kunnskap om vinterfjell, opplyser Tor Lyngmo.

Status

Lyngmo håper mange kommer til foredraget, og han oppfordrer også de som har mulighet og tid til å komme å se på klatrerne i aksjon ute i terrenget. Han sier det er mulig å kikke på klatrere både på Bardujord og ved Ruben i Sørdalen i Bardu der det skal klatres denne uka.

Med ut i terrenget denne uka er også det største klatremagasinet «Rock and Ice» som har sendt en av sine reportere til Indre Troms for å dekke Arctic Ice Fesitval.

Tor Lyngmo synes det er spennende at isklatrefestivalen er i ferd med å få så bra status som den har nå, og han roser støttespillere – både lokale kommuner og store internasjonale sponsorer som Petzl, Norrøna og Scarpa for å være med på satsingen.

Ti år

– Det er løftekraft i akkurat det – og vi skal være klar over at Troms er sett på som en av verdens beste destinasjoner for isklatring. Her har vi både Tamokdalen, Kirkesdalen og Senja. Får vi denne festivalen til å sette seg og vi leverer godt, så håper vi å utvikle den videre, sier han til Nye Troms.

Lyngmo, som kom fra innlandet til Lavangen og Fjellkysten i 2008, så tidlig at gjestehuset der kunne være en base for en isklatrefestival. Fra 2010 har festivalen sakte og sikkert «klatret» seg opp til altså i år å ha svært så kjente navn på gjestelista. Blant annet Conrad Anker som har besteget verdens høyeste fjell tre ganger.

Powered by Labrador CMS