VEILEDNING: Veiledninga fra Utdanningsdirektoratet går både til Balsfjord kommune som skoleeier, og til de ulike skolene som finnes i kommunen. Arkivfoto.
VEILEDNING: Veiledninga fra Utdanningsdirektoratet går både til Balsfjord kommune som skoleeier, og til de ulike skolene som finnes i kommunen. Arkivfoto.

Har kommet i gang med veiledersatsing

BALSFJORD: Balsfjord kommune får hjelp til å forbedre skolene i kommunen ved hjelp av Utdanningsdirektoratets veilederkorps.

Publisert Sist oppdatert

Tidligere i vinter ble det klart at Balsfjord kommune, som en av tolv kommuner i landet, skal få hjelpe fra Utdanningsdirektoratets veilederkorps til å bedre skolene i kommunen. Utdanningsdirektoratet etablerte veilederkorpset på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet i 2011. Målet er at alle elever skal inkluderes og oppleve mestring, beherske grunnleggende ferdigheter og fullføre videregående opplæring. Tilbudet om hjelp fra veiledningskorpset gis til skoleeiere med særskilte utfordringer, slik at man kan gi disse et løft.

Kommet i gang

Kommunalsjef for skole og oppvekst i Balsfjord kommune, Wenche Lundberg Rise, forteller til Nye Troms at kommunen allerede er godt i gang med samarbeidet med veilederkorpset. Før jul var flere representanter fra kommunen og skolene på plass på Gardermoen for en oppstartssamling. Veilederkorpset har også rukket å besøke Balsfjord kommune, i forrige uke.

– Dette er veldig spennende, og alle lederne er motiverte. De ser på det som en gyllen mulighet til det å lære mer om å lede en slik viktig organisasjon som skolene er. Vi er storfornøyd med å få være med, sier Riise.

Hun forteller at målet er å høyne kvaliteten i skolen, og på en best mulig måte utnytte de ulike skolenes resultater for å få til ei positiv utvikling på ulike felt.

Utfordringer

Veiledninga gis til kommuner som har særskilte utfordringer. Balsfjord kommune har hatt utfordringer på noen forskjellige felt. Blant annet når det kommer til høy andel av spesialundervisning, og at noen skoler tidvis har hatt høye mobbetall. Dette er ting som veilederkorpset kan hjelpe kommunen med å bedre.

– Veilederkorpset til Balsfjord kommune består av fire personer. Det er skolefolk som har greit erfaring med for eksempel å være skoleledere. Dette er også folk som har blitt veiledet selv tidligere, sier Lundberg Rise.

Meningen er at skoleeiere skal styrkes ved å drive utviklingsarbeid ut fra egne ståstedsanalyser.

– En slik analyse skal gjennomføres på samtlige skoler innen utgangen av februar. Da får vi mer klarhet i hver enkelt skoles behov. Det er noe vi knytter opp mot utviklingsarbeid vi allerede driver med, og det er ikke i den forstand noe nytt som skal inn i skolen. Det skal bidra til å styrke det utviklingsarbeidet som vi allerede driver med, sier Lundberg Rise.

Elevundersøkelsen vil også ligge til grunn for å velge ut hvilke områder som må tas tak i. Selv om arbeidet med veilederkorpset skal ha flere positive fordeler for skol-ens elever, vil ikke de merke noe til deltakelsen i skolehverdagen.

Allerede i månedsskiftet mellom februar og mars tar veilederkorpset en ny tur til Balsfjord kommune, og til sommeren skal representanter fra Balsfjord kommune på nytt til Gardermoen for å lære mer og snakke om hva som er gjort så langt. Veiledningsperioden kan vare i opptil to og et halvt år.

Powered by Labrador CMS