KART OG KOMPASS: KART OG KOMPASS: Ungene som har deltatt på Friluftsskolen i regi av Ishavskysten Friluftsråd og BULA-huset har i løpet av de siste dagene lært seg med kart og kompass. Foto: Ishavskysten Friluftsråd
KART OG KOMPASS: KART OG KOMPASS: Ungene som har deltatt på Friluftsskolen i regi av Ishavskysten Friluftsråd og BULA-huset har i løpet av de siste dagene lært seg med kart og kompass. Foto: Ishavskysten Friluftsråd

Har lært om friluftslivets muligheter

BALSFJORD: Barn og unge i Balsfjord har denne uka hatt mulighet til å bytte ut mobiltelefon og gamingkonsoller med kart og kompass.

Publisert Sist oppdatert

De siste dagene har Ishavskysten Friluftsråd i samarbeid med BULA-huset arrangert friluftsskole på Storsteinnes. 12 unge balsfjordinger har deltatt på friluftsskolen, som er et nasjonalt konsept for barn og unge mellom 10-13 år i sommerferien.

- Det skal være et alternativ til dyre tilbud som fotballskole, og barn kan være og ha det gøy, forteller Tine Marie Valbjørn Hagelin, som er daglig leder i Ishavskysten Friluftsråd.

Kart og kompass

Hagelin forteller at ungene i løpet av tre dager skal lære om de grunnleggende ferdighetene en trenger i friluftslivet. Det handler blant annet om å beherske kart og kompass, og å vite hvordan man slår leir.

- Så har de også lært om allemannsretten. Om hvor heldige de er som kan gå hvor de måtte ønske på fjellet og i skauen uten å måtte spørre om lov, og at de kan fiske gratis i innlandsvann til de er 16 år gamle, forteller Hagelin.

Hun forteller at fire av de tolv som har deltatt på friluftsskolen i Balsfjord har vært med tidligere.

- Vi synes jo det er veldig artig at en god del har synes det har vært så morsomt før at de vil være med på nytt, men også at det er såpass mange nye som vil delta, sier hun.

Aktiviteter

Ungene har både lært mye og vært veldig aktive fra tirsdag til torsdag, som er dagene friluftsskolen har pågått.

– De har for eksempel blitt delt opp i grupper, og fått utdelt hver sin fyrstikkeske. De skulle da lage bål selv med det de fant omkring seg i naturen. Det klarte de alle sammen, sier Hagelin fornøyd, og legger til at ungene på friluftsskolens siste dag var på kanotur på Juksavatnet.

Deltakerne har også laget egne seljefløyter og lært om humler. Siste uka i august blir det en slags gjentakelse, eller del to, av friluftsskolen.

– Da skal ungene få prøve seg i telt, sier Hagelin til Nye Troms.

Powered by Labrador CMS