ULIKE SYN: Både Statsforvalteren og Troms og Finnmark fylkeskommune setter foten ned for detalj- og dagligvarehandel i så stort monn som flertallet av målselvpolitikerne ønska for den såkalte Wibe-tomta og Nordli-tomta. Foto: Kari Anne Skoglund
ULIKE SYN: Både Statsforvalteren og Troms og Finnmark fylkeskommune setter foten ned for detalj- og dagligvarehandel i så stort monn som flertallet av målselvpolitikerne ønska for den såkalte Wibe-tomta og Nordli-tomta. Foto: Kari Anne Skoglund

Har møtt på venta utviklingskvist for detaljhandel Andslimoen

MOEN: Både Statsforvalteren og fylkeskommunen har levert inn innsigelser. Coop ber om dagligvaretak. En tomteeier ønsker omregulering til detaljhandel og plasskrevende varer. En annen klager for å beholde industrireguleringa.

Publisert Sist oppdatert

Slik kan høringssvarene for reguleringsplanen for Andslimoen oppsummeres. Nærmest som venta setter høyere myndigheter foten ned for målselvpolitikernes åpning for 6 000 kvadratmeter med detaljhandel. Plan- og næringsutvalget økte administrasjonens anbefalte detaljhandelåpning for forretningslokale på inntil 3 000 kvadramteter, da de åpna for 3 000 både på den såkalte Wibe-tomta og på Nordli-tomta. Begge tomtene ligger på vestsida av E6 og nær rundkjøringa.

– Statsforvalteren har levert innsigelse på den delen av bestemmelsen som åpner for dagligvare og detaljhandel på disse tomtene. De sier at vi bør vurdere utnyttelsesgraden av disse tomtene. Skal vi bare ha 3 000 kvadratmeter med detaljhandel der, så bruker vi veldig liten grad av tomtene. Men innsigelsen som de hadde i første gangs høring, der de hadde om krav på detaljregulering, som vi har lagt inn, er imøtekommet og frafalt, fortalte plansjef May Britt Fredheim til plan- og næringsutvalget i deres møte tirsdag.

Innsigelse på 6000

Utvalget fikk en orientering om hva som er status etter høringsrunden, den andre i rekken, som akkurat er omme. Innsigelsen fra Statsforvalteren i Troms og Finnmark (tidligere Fylkesmannen) kom inn fredag. Innsigelsen fra Troms og Finnmark fylkeskommune ble vedtatt politisk samme dag som målselvpolitikerne fikk høre om den.

– Troms og Finnmark fylkeskommune stiller innsigelse på samme bestemmelse som Statsforvalteren, og mener at økt detaljhandel på Andslimoen vil gå på bekostning av Bardufoss sentrum. De henviser i høringssvaret sitt til mulighet for begrensa åpning på vestsida, og skriver at i henhold til dialogen de, kommunen og Statsforvalteren har hatt så kan de gå med på inntil 3 000 kvadratmeter og mener at det hadde vi landa på i et møte vi hadde i fjor. De henviser også til at forslaget vårt er i strid med vår egen arealplan og at stadige omkamper skaper uforutsigbarhet for næringslivet vårt, forklarte hun.

Videre informerte hun at Statens vegvesen ikke stilte innsigelser, men at de har påpekt at det bør avsettes areal for mulige utvidelser av E6 og at trafikksikkerhet sikres.

Wibe-tomta

De to eierne av tomtene politikerne ønska å åpne for totalt 6 000 kvadratmeter med detaljhandel på, har ulike syn på at tomta deres skal omreguleres.

– Blant grunneierne er det litt uenighet internt om detaljhandel på Andslimoen. De som driver mer i henhold til industri ønsker at det skal fortsette innen industri. Men generelt så ønsker alle høyere utnyttelsesgrad av tomtene, fortalte plansjefen.

Det er også kommet en søknad for Wibe-tomta. De ønsker å ha muligheten til å bruke tomta til både detaljhandel og plasskrevende handel.

– Vi har fått en søknad fra Odin prosjektering om detaljhandel på Wibe-tomta. De søker om å få startet en privat detaljreguleringsplan og om dispensasjon fra rekkefølgekrav i kommuneplanens arealplan, slik som Lians fikk. De ønsker 3 000 kvadratmeter til dagligvare og detaljhandel med tillegg for areal til lager og kalde showroom. I tillegg vil de å ha plasskrevende varer her. Det er egentlig i strid med det plan- og næringsutvalget la ut på høring, så derfor har vi ikke sendt den til høring nå. Vi tenker at om vi har to motstridene forslag ute samtidig, så blir det kaotisk, fortalte Fredheim.

Nordli-tomta

Den andre tomteeieren, JR Nordli & Sønner Transport AS, har levert en klage på reguleringsvedtaket i tillegg til høringssvar. Som Nye Troms tidligere har omtalt kjøpte de tomta fordi den skulle benyttes til industri. De har hele tida ønska å bruke den til industriformål, og de vil ha seg frabedt at tomta skal omreguleres.

«Kommunens nye plan endrer nå arealformålet slik at eiendommen ikke kan benyttes til vår næring. Kommunen nektet oss å benytte eiendommen til planlagte formål på tross av grundige samtaler og befaring forut for erverv. Arealdisponeringen kommunen nå foreslår er fremkommet som en uforsvarlig prosess overfor oss, og den strider i tillegg mot regionale og nasjonale planer og retningslinjer. Formålsendringen av våre arealer, plan- og næringsutvalgets vedtak som medfører at vår eiendom ikke kan benyttes til vår næring, og kommunens håndtering /saksbehandling påklages. Vi ber om at vår eiendoms arealdisponering /formål forblir uforandret», heter det i klagen.

Målselv har også fått et høringsinnspill fra Coop Nord, som anbefaler ei øvre arealgrense på dagligvarehandel satt til 1 000 kadratmeter.

«Kommunen bør være oppmerksom på at tilrettelegging for store dagligvareforretninger på inntil 3 000 m2 på Andslimoen vil kunne ha betydelige virkninger for allerede etablerte dagligvareforretninger i omkringliggende tettsteder, som Andselv, Olsborg osv», skriver Coop Nord.

Veien videre

Administrasjonen skal nå gå igjennom høringsinnspillene og saksbehandle dem, før de legger fram sin anbefaling til politikerne om veien videre for å få på plass en reguleringsplan for Andslimoen som kan bli godkjent. Målet er at saken skal til politisk behandling i mars/april.

Tirsdag var dette var en orienteringssak, men politikerne fra Senterpartiet og Høyre, som utgjør kommunens politiske flertall, gikk langt i å si hvordan de vil stille seg etter innsigelsene. Det var de som gikk inn for åpninga av detaljhandel og dagligvarer for inntil 3 000 kvadratmeter på to tomter, mens Ap ønska å følge retningslinjene skissert fra regionale og statlige myndigheter.

-- Det ser ikke så verst ut dette her, det var ikke helt uventa at det ble reagert på 6 000, sa nestleder i plan- og næringsutvalget, Petter Karlsen (Sp).

- Vi har diskutert dette i samarbeidsgruppa, og vi er vel i enige om at vi i denne omgang kan gå for 3 000, og heller prøve å ta 3 000 til ved en eventuell senere anledning. For eksempel hvis det kommer en konkret dispensasjonssøknad om noen år, sa plan- og næringsutvalgets leder, Hermod Bjørkestøl (H).

Powered by Labrador CMS