FLERE ELDRE: Det blir stadig flere eldre. Det betyr at antallet som kan være med på kommunale eldredag-markeringer, som her i Balsfjord for et par år siden, blir stadig større. Foto: Ivar Løvland (arkiv)
FLERE ELDRE: Det blir stadig flere eldre. Det betyr at antallet som kan være med på kommunale eldredag-markeringer, som her i Balsfjord for et par år siden, blir stadig større. Foto: Ivar Løvland (arkiv)

Har planlagt for eldrebølgen som kommer

BALSFJORD/MÅLSELV: Det stadig større antallet eldre som kommer til å utgjøre befolkninga i kommunene om 30 år, overrasker ikke ordførerne. De føler at de er rimelig godt forberedt på stadig større andel eldre i samfunnet.

Publisert Sist oppdatert

Tall fra «Den store folkevandringa» viser en stadig større andel – og flere – eldre i kommunene våre i 2050, sammenlignet med i dag.

For Balsfjord og Målselv vil andelen personer over 80 år dobles i løpet av de neste 30 årene. I begge kommunene vil over 12 prosent av befolkninga vil være over 80 år i 2050. Det er 2 prosentpoeng over landsgjennomsnittet.

Ordfører Gunda Johansen i Balsfjord føler likevel kommunen er ganske bra forberedt på det som kommer gjennom omsorgsboliger, sykehjemsplasser og kommunale tjenestetilbud.

– At tallet eldre stiger, kommer ikke som noen overraskelse på noen, sier hun.

Tror på oppsving

Johansen er litt mer overrasket over at ikke befolkningsprognosene viser større økning av innbyggere i kommunen fram til 2050. 26 flere balsfjordinger om tre tiår synes hun høres lite ut:

– Tall vi har fått presentert tidligere viser større befolkningsvekst enn dette, sier Johansen.

Hun tror Balsfjord er i ferd med å bli mer attraktiv som kommune nå, særlig med tanke på innføring av nye tiltak som bompenger i nabokommunen Tromsø.

– Vi får stadig henvendelser fra folk som ser mot Balsfjord, og det er bra med tanke på å kunne opprettholde alle velferdstilbud, også for de eldre, sier Balsfjord-ordføreren.

Se på som ressurs

Målselv-kollega Bengt-Magne Luneng er heller ikke spesielt overrasket over tallene som presenteres i «Den store folkevandringa».

– At folk blir eldre kommer blant annet av høyere levestandard, men vi må nok heller se på de eldre som en ressurs enn bare en ren kostnad, sier ordfører Bengt-Magne Luneng.

Han mener Målselv har den kommende «eldrebølgen» godt etablert i sine planer for framtida. Gjennom bygging av nytt sykehjem og omsorgsboliger som skal oppføres. Også nærmere der de kommunale tjenestene fysisk ligger.

– Vi må også gjøre oss mer attraktive for yngre tilflyttere, sier Luneng.

«Den store folkevandringa» er et samarbeidsprosjekt mellom lokalaviser organisert i Landslaget for lokalaviser (LLA), Senter for undersøkende journalistikk (SUJO) og NRK.

Powered by Labrador CMS