TRAVEL SESONG: I veksthuset på Fagerlidal gartneri har ekteparet Ivar Dahl og Anne Marie Dahl produsert egne julestjerner i 35 år. – Samlet har det nok blitt ca. 125 000 julestjerner, sier Anne Marie. I år har de fått trukket en heldekkende gardin over tak og vegger av glass, noe som både isolerer og skjermer for innsyn. Foto: Vera Lill Bjørkhaug
TRAVEL SESONG: I veksthuset på Fagerlidal gartneri har ekteparet Ivar Dahl og Anne Marie Dahl produsert egne julestjerner i 35 år. – Samlet har det nok blitt ca. 125 000 julestjerner, sier Anne Marie. I år har de fått trukket en heldekkende gardin over tak og vegger av glass, noe som både isolerer og skjermer for innsyn. Foto: Vera Lill Bjørkhaug

Har produsert 125 000 julestjerner på 35 år

BARDUFOSS: I 35 år har ekteparet Anne Marie og Ivar Dahl produsert egnejulestjerner. Dette er landets desidert mest populære juleblomst og pryder hvert år flere millioner pyntede julehus.

Publisert Sist oppdatert

Inne på Fagerlidal gartneri er det travle dager fram mot jul både i butikken og i drivhuset.

– Fra første søndag i advent og fram til lillejulaften går det bratt oppover, sier Anne Marie Dahl fornøyd.

I løpet av den hektiske julesesongen produseres og selges det 4000 julestjerner fra gartneriet deres. Allerede mens kunder handler siste rest av sommerblomster i juli, ankommer første pulje bittesmå stiklinger med vordende stjerner gartneriet. Julestjerna er en patentert plante hvis foredling er underlagt strenge lover, og gartnerne må av den grunn kjøpe stiklingene via spesielle gartnerier.

– De er som kuvøseunger og må passes godt på i sommervarmen. Det er disse som skal bli de største julestjernene, sier Anne Marie.

Planten har sin opprinnelse i Mexico og har vært den mest populære juleblomsten i Europa i 25 år. Blomsten har til og med sin egen dag i kalenderen, som er 12. desember.

– Det var en i Lier som begynte med å foredle julestjerna. Genene er de samme, men ellers har mye skjedd med foredling og måten å dyrke dem fram på, sier Ivar.

Det produseres også hvite julestjerner. Litt trendavhengig anslås de og utgjøre en femtedel av salget. Den røde varianten har alltid vært mest populær, og ifølge de to gartnerne kanskje spesielt hos nordlendingene.

Kan gi allergiplager

Det er ikke alle julestjerne-stiklingene som kommer så tidlig som i juli, og utover høsten suppleres det jevnlig, slik at gartneriet kan tilby den populære blomsten i ulike størrelser.

Det var på åttitallet at julestjerna tok over som den mest populære juleblomsten etter at juleglede og asalea hadde hatt denne rollen i mange år. Det skyldtes for en stor del at julestjerna viste seg å trives med vintertemperaturen i norske hjem. Julestjerna er ferskvare, noe som ifølge ekteparet Dahl har mye å si for holdbarheten. Selv tar de blomstene rett fra drivhuset og inn i butikken og mener derfor at de kan stå inne for kvaliteten.

Julestjerna skal ha god farge på blad og kronblad og en god klase med knopper i midten. Mens mange hygger seg ved synet, er det et stadig økende antall personer som dessverre sliter med allergiske reaksjoner knyttet til julestjerna, og det gjelder også for de populære og kraftig duftende juleløkene amaryllis og svibel.

Det økende allergiproblemet har blitt så stort at mange institusjoner har sett seg nødt til å forby juleblomster, og også i butikker og kjøpesentre bidrar blomsterutsalg til å gi allergiplager hos enkelte.

– For noen er det selve bladene på julestjerna som skaper allergi. Men hos dem som har pollenallergi, kommer en langt med å knipe av klasen med knopper i midten, sier Ivar.

Skapende håndverkere

Anne Marie og Ivar er begge fagutdannede gartnere som møttes på gartnerskolen utenfor Tønsberg for 40 år siden. Etter endt utdanning dro paret nordover til hans hjemsted på Bardufoss, og østlendingen Anne Marie så for seg at de skulle være der nord kun ett års tid. Slik gikk det imidlertid ikke.

– Vi har bygget opp alt fra null siden 1981, og til å begynne med satset vi på grønnsaker. Vi hadde med oss kinakålplanter nordover og ble med det de første som produserte kinakål i landsdelen, sier Ivar.

Fagerlidal gartneri gikk fra sesongbasert drift vår og jul til helårsdrift da veksthuset var på plass i -88. De ti første årene dyrket de grønnsaker samtidig som de bygde opp produksjonen av sommerblomster og julestjerner. De forteller at de også er med i en forsøksordning i samarbeid med Landbruk Nord, der de tester ut planter for profesjonelle planteskoler.

– Selv om vi ikke selger alle planteslagene selv, er det likevel nyttig for oss å se hva som overhodet ikke går å plante her på innlandet, slik av vi kan gi gode råd til andre, sier Anne Marie.

Begge synes det er artig å på denne måten få testet ut faget sitt.

Blomster i sorg og glede

De to gartnerne ser på seg selv som faglærte håndverkere. De trives svært godt med det de gjør, selv etter nærmere 40 år i bransjen. De sesongbetonte variasjonene gjør at arbeidet aldri blir kjedelig, og det kan ofte være et stort spenn i hva dagen kan by på av utfordringer og oppgaver.

De siste 25 årene er det blomster og dekorasjoner som hovedsaklig har vært deres satsningsområde, og det å kjøre ut blomster er noe Anne Marie synes er spesielt givende og hyggelig, ettersom alle mottakerne blir så glade. Ivar ser på det de gjør som skapende virksomhet, og han mener det er viktig at det finnes et sted der folk kan handle både ved sorg like mye som til glede. Ikke minst har de som gartnere mulighet til å avstedkomme folks ønsker til buketter og dekorasjoner.

– Når folk mangler ord, kommer de til oss, sier Ivar, og hjelper sammen med kona gjerne til med å uttrykke det som er vanskelig å få sagt direkte, ved hjelp av blomster.

Powered by Labrador CMS