Cecilie Mosli engasjerer seg for Moria-barna:

ENGASJERT: Cecilie Mosli vokste opp i Malangen. Siden har hun gjort stor karriere som skuespiller og filmregissør i både inn- og utland. Foto: Andrea Sofie Nilssen (arkiv)
ENGASJERT: Cecilie Mosli vokste opp i Malangen. Siden har hun gjort stor karriere som skuespiller og filmregissør i både inn- og utland. Foto: Andrea Sofie Nilssen (arkiv)

Har samla inn rundt 1000 underskrifter

BALSFJORD: Torsdag får regjeringa overrekt ei trillebår med 9000 postkort med samme budskap: «Evakuer barna fra Moria nå». 1000 av underskriftene har Cecilie Mosli og døtrene samla inn.

Publisert Sist oppdatert

Skuespilleren, regissøren og malangsværingen Cecilie Mosli engasjerer seg sterkt for flyktningleirene på de greske øyene. 8. september brøt det ut voldsomme branner i Moria-leiren i Hellas, og store deler av leiren er brent ned. Noe som gjør situasjonen kritisk for tusenvis av mennesker – spesielt for barnefamilier og enslige barn som har mista det lille de hadde.

– Jeg lurer på hva våre barnebarn vil si om oss. At vi hadde penger, plass og trygghet, men lot barn som var kommet til Europa ligge på asfalten uten fremtidsutsikter. Jeg skammer meg stort over at humanismen ser ut til å bare gjelde «våre egne». Jeg tror mennesker grunnleggende er solidariske, og at dette er grunnleggende feil, sier Cecilie Mosli.

Korona og brann

I Moria-leiren lider 7 500 barn uten tilgang på rent vann, nok mat, skolegang, varme og trygghet. Mange er utsatt for korona i tillegg, og nå har brannen tatt fra dem det eneste det siste.

Cecilie Mosli og døtrene Olea og Lina har stått på for å samle inn underskrifter som skal leveres til regjeringa på torsdag. «Jeg for min del har vondt i skrivearmen, men så utrolig godt inni meg», skriver Cecilie Mosli på Facebook.

Den norske regjeringa sier de vil hente 50 sårbare flyktninger fra Moria. Det mener Mosli – og mange med henne – er alt for lite. Derfor tar hun nå del i oppropet «Evakuer barna fra Moria nå». Sammen med døtrene sine har de klart å samle inn rundt 1000 underskrifter som skal overleveres statsminister Erna Solberg på torsdag.

– Jeg mener at vi snarest må hente, spesielt de enslige barna, og gjøre klart et opplegg for dem. Det er sterkt traumatiserende barn, spesielt etter de siste hendelser. Deretter må vi legge en plan for å hente flere. Flere kommuner har mistet viktige arbeidsplasser med nedlagte mottak. De ønsker seg nye mennesker, sier Mosli.

– Må hjelpe flere

De siste månedene har stadig flere i Norge krevd at politikerne bidrar til å evakuere barna fra det som beskrives som umenneskelige og utrygge forholdene de lever under i Moria-leiren på Lesvos. Regjeringens svar har så langt vært å etterlyse langsiktige løsninger. Oppropet har allerede levert 46 350 signaturer til regjeringen. Nå kommer det også postkort.

– Jeg er bare en medhjelper til den store aksjonen som driver dette, og har påtatt meg å samle underskrifter. Mange ordførere i Norge har støttet aksjonen lenge, og sier nå at de tar 50 bare i sin kommune. Det kan se ut som om det er bred støtte i den norske befolkningen om at man ser behovet for å hjelpe, og det oppleves som et udemokratisk valg å hjelpe så få og så seint, sier Mosli.

Powered by Labrador CMS