DEN LOKALE JULENISSEN: Under spaseringen for fotografering, stopper en lokal herremann opp for en liten prat, og omtaler Bygdevoll som den lokale julenissen. Gjennom sine snart 20 år i Bardu Lions har Bygdevoll opplevd god giverglede fra lokalbefolkningen. Foto: Øyvind Ludvigsen
DEN LOKALE JULENISSEN: Under spaseringen for fotografering, stopper en lokal herremann opp for en liten prat, og omtaler Bygdevoll som den lokale julenissen. Gjennom sine snart 20 år i Bardu Lions har Bygdevoll opplevd god giverglede fra lokalbefolkningen. Foto: Øyvind Ludvigsen

Har samlet til inn julegaver og matesker i snart 20 år: – Det er litt skremmende å se at behovet øker hele tiden

Tove Bygdevoll kom hjem fra ferie sent på tirsdags kveld. Nå er hun og Bardu Lions, med flere, i full sving med innsamling av julegaver og matesker til folk som trenger oppmuntring i jula.

Publisert Sist oppdatert

Bardu Lions, som er del av Lions internasjonal, har i flere år hadd prosjekt i juletiden med å samle inn - og gi julegaver til mennesker med behov for en oppmuntring i jula. Neste år er det 20 år siden dette startet, og Tove Bygdevoll har vært med på hele denne reisen.

– Nå har jeg holdt på i nesten 20 år. Jeg synes det er fint, men det er litt skremmende å se at det øker hele tiden synes jeg. Det beviser at det er litt skjevfordeling i samfunnet vårt, forteller Bygdevoll om sine år i Bardu Lions' støtteprosjekt.

Stor giverglede

Det er litt tidlig å vise til fangst så langt i år, men sponsorer er på plass og Lions venter på lister fra barnevernet og nav før de begynner å tilpasse gavene og mateskene etter behovet til de som trenger det. Hun kan derimot vise til god giverglede fra tidligere år.

– Givergleden har vært stor, meget stor. De (butikker) har sponset oss. La oss si at vi har hatt matesker til tusen kroner, så er det 1500 kroner oppi der, minst. På sportsbutikkene med klær for eksempel, så får vi veldig gode priser som er med å sponse oss. Og når de blir spurt om de vil være med å sponse, så sier de «selvfølgelig». Alle som blir spurt sier ja. Det er jo litt artig, forteller Bygdevoll.

Hun er imponert og gir skryt til bardus befolkning der mange selv tar kontakt for å spørre om de kan være med å støtte.

NY MANN PÅ LAGET: Helge Midttun og Bardu Sport har slengt seg med på laget til Bardu Lions for første gang i år. Midttun vet ikke helt enda nøyaktig hva hans bidrag blir, men er tydelig på at dette er en god sak å støtte. – Han var veldig lett å overbevise, ler Bygdevoll

– Vi klødde oss litt i hodet når pandemien kom, og tenkte «Hva gjør vi nå?». Tilfeldigvis begynte folk å ringe til oss og spurte om vi trengte hjelp med å ordne julegaver. Det gjorde vi, og vi fikk, og vi fikk, og vi fikk. Det var helt overveldende og vi er evig takknemlig for det, sier hun stolt.

– Folk har ikke glemt dette og det var litt overraskende. Vi fikk strikketøy, leker, småting for både gutter og jenter og klær, fortsetter hun.

Under fattigdomsgrensa

400.000 nordmenn lever i dag under fattigdomsgrensa. Nøyaktig hvor mange som ligger under denne kategorien i Bardu er man ikke helt sikker på, men mange merker nok at økonomien blir trangere med tanke på prisstigningen på flere felt.

– Det vet jeg ikke. Men vi sender ut en 20-25 matesker som vi har råd til, for det koster jo. Så har vi hatt inntil 40 unger. Når vi ser sånn som det er nå og da det ble enda strammere, så har vi jo egentlig bruk for enda mer. Vi har ikke økt inntektene, men det er stabil inntekt. Jo flere unger, desto mindre blir det utdelt på hver unge. Da er det jo så flott at bygdas befolkning er med, for det er jo deres befolkning, sier hun.

Skryt til kommunale tjenester

Barnevernet og Nav er samarbeidspartnere i disse juleprosjektene. De har ansvaret for å finne hvilke barn og familier som har behov for denne støtten. Bygdevoll er tydelig på at Bardu Lions skal ikke vite navn og adresse på de som mottar julegaver og matesker, men hun sier ikke nei til en klem dersom noen spør om det, sier hun med et smil.

SIER ALLTID JA: Givergleden og dugnadsånden har alltid vært god, forteller Bygdevoll. Folk ønsker å være med å bidra. Da dette bildet ble tatt var det 10ende året på rad at man samlet inn julegaver i jula. F.V. Vibeke Walle (NAV),Terje Nyberget (Varaordfører), Elin Strand (Barnevernet), Yngve Hakestad (Rema1000), Stig Are Kjelbotn (Bardu Lions), Tove Bygdevoll (Bardu Lions) ogBjørnar Nygård (Intersport). (Gammelt bilde, så noen av de avbildede er ikke lenger i samme stilling som den gang.)Arkivfoto: Knut Solnes.

– Barnevernet og Nav gjør en kjempejobb når det gjelder julegavene og mateskene. De vet hvilke klienter de har og hvilke forhold de er under. Så mottar vi ønskelister fra dem og tar hånd om det, forteller hun.

Nå er det ikke lenge igjen til jul, men det stresses ikke helt enda selv om mye av arbeidet fortsatt ligger foran dem.

– Vi har kontroll, men når vi får listene nå så må vi sette oss ned og se hvor vi skal gå hen. Så går vi til samarbeidspartnerne våre og ser litt sammen med dem om hva vi kunne tenkt oss, og hva vi ikke kunne tenkt oss. Vi ser antall og størrelse på behovet og produktet, forteller hun om arbeidet som kommer.

Gode opplevelser, tross vanskelig situasjon

På vegne av Barneverntjenesten skriver leder, Elin Strand, i e-post til Nye Troms at det flere år lange samarbeidet med Bardu Lions gjør inntrykk.

– Vår erfaring er at dette er tiltak fra Lions som er svært kjærkomment, og som både barn og voksne setter pris på. Vi i barneverntjenesten opplever dette som et meningsfullt oppdrag, og er glad for å få bidra, skriver Strand.

For å opprettholde personvern og taushetsplikten, lager barneverntjenesten anonymiserte/kodede lister som sendes til Lions. Noen dager før jul henter barnevernet gavene og mateskene, og leverer disse ut til de som skal ha. På denne måten er taushetsplikten og personvern ivarett, forteller Strand.

Bygdevoll synes det er fint å kunne jobbe med arbeid som dette, men synes det er skremmende å se økningen av behovet. Det er et positivt og viktig arbeid, men det er synd at det behøves i et så rikt land som Norge.

– I år med dyrere priser skiller det seg enda mer ut. Jeg sa ifra til Barnevernet i år at vi må bare få de ungene de mener trenger dette, så får vi gå ut å tigge litt ekstra hvis det skulle hjelpe til for å få litt lys i mørketiden, forklarer hun.

Powered by Labrador CMS