VURDERER FLERE SAMARBEID: Barneverntjenestene i åtte kommuner er en del av en felles utredning for å se på mulige samarbeidsmodeller. Barnevernet i Bardu (bildet) er i dag en egen tjeneste – og her vurderes det både å fortsette slik, eller å knytte seg til enten Målselv eller Astafjord. (Foto: Marius Mikalsen) Foto: Marius Mikalsen
VURDERER FLERE SAMARBEID: Barneverntjenestene i åtte kommuner er en del av en felles utredning for å se på mulige samarbeidsmodeller. Barnevernet i Bardu (bildet) er i dag en egen tjeneste – og her vurderes det både å fortsette slik, eller å knytte seg til enten Målselv eller Astafjord. (Foto: Marius Mikalsen) Foto: Marius Mikalsen

Har satt søkelys på barneverntjenesten i Midt-Troms – flere sammenslåinger kan bli vurdert

BARDU: En fersk tilstandsrapport for barneverntjenestene i Midt-Troms slår fast at det kan være hensiktsmessig med flere sammenslåinger i regionen.

Publisert Sist oppdatert

I så fall er det barnevernet i Astafjord og tjenesten i Målselv som peker seg ut som «hovedbaser» for nye sammenslåtte tjenester.

Utredningen har vært gjort i 2020 og rapporten er for ikke lenge siden lagt på bordet. Den konkluderer ikke – utredningen skal nå behandles i de ulike kommunene.

Det er Målselv, Bardu, Salangen, Lavangen, Sørreisa, Dyrøy, Ibestad og Gratangen som er under lupen. I dag samarbeider kommunene Salangen, Lavangen og Gratangen under Astafjord barneverntjeneste. Sørreisa og Dyrøy har også et samarbeid, mens Målselv, Bardu og Ibestad ikke er tilsluttet noe samarbeid.

Knyttes til Målselv

Utredningen som har pågått i 2020 har kommet fram til at det ikke vil være hensiktsmessig å slå sammen alle kommunene under èn felles tjeneste. Samtidig er det foreslått at dersom det skal slås samme flere tjenester vil det være lurt å tilknytte disse til enten Astafjord eller Målselv.

Utredningen av interkommunalt barnevern startet etter at Bardu fikk skjønnsmidler for å sette i gang et slikt arbeid. Først var det bare Målselv, Sørreisa og Dyrøy som sammen med Bardu var inne i prosjektet.

Men flere kommuner ble etter hvert med. Målet har vært å se på mulighetene for utvida samarbeid, fordi man ser utfordringer knyttet til små og sårbare tjenester. Gevinsten man har skissert i samarbeidsmodeller er stabil og kraftfull ledelse, reduserte administrative utgifter, bredere fagmiljø med mulighet for spesialiseringer, tydeligere skille mellom undersøkelser og oppfølging.

For små

Dersom man velger sammenslåinger er det fordi tjenestene i Astafjord og Målselv er de største tjenestene i dag at disse peker seg ut som hovedbaser. Utredningen viser til at de også er plassert i ulike områder og representerer ulike driftsnivå.

– Den største utfordringen med dagens tjenester knytter seg til sårbarhet. Dette fremkommer tydelig gjennom beskrivelser av utfordringer knyttet til sykefravær, ferieavvikling og prioritering av oppgaver. Ved større tjenester vil sårbarheten bli mindre samtidig som lederteam kan være mere robust, slik at det kan jobbes mer strategisk med slike utfordringer. Dersom disse momentene er viktigst for kommunene bør denne skisserte løsningen legges til grunn, heter det i utredningen.

Samtidig pekes det på at en sammenslåing vil innebære geografiske avstander, og at man vil kunne få begrensninger i forhold til kjennskap og nærhet til tverrfaglige faggrupper i egne kommuner. Kulturforskjeller er også pekt på som utfordringer i mulige samarbeid.

Ulike vurderinger

I våre kommuner er det slik at Målselv enten vil legge opp til på drive videre som før, eller å la andre kommuner slutte seg til sin egen tjeneste. I så fall er det Sørreisa og Bardu som er aktuell for å bli med i et samarbeid med Målselv. Kanskje også Dyrøy.

Men Dyrøy kan også gå andre veien og knytte seg til Astafjord. For Dyrøy er to ulike sammenslåingsmuligheter skissert.

Bardu ligger også midt imellom de to aktuelle «hovedbasene» for et sammenslått barnevern – og vil stå ved tre ulike muligheter. Enten å gå inn i Målselv, bli med i Astafjord som har base i Salangen, eller å fortsette som før.

Inger Linaker som er enhetsleder Helse, omsorg og barnevern i Bardu kommune sier hun ikke har noen kommentarer til saken nå.

Powered by Labrador CMS