TREDJE JERV: Så langt under sesongens lisensjakt har Bjørn Johnny Rognli felt tre jerv fra samme åteplass innerst i Signaldalen. Foto: Privat
TREDJE JERV: Så langt under sesongens lisensjakt har Bjørn Johnny Rognli felt tre jerv fra samme åteplass innerst i Signaldalen. Foto: Privat

Har skutt tre jerv på samme åteplass

BALSFJORD: Åtejakt brukes for å ta ut jerv i Troms. I alle fall innerst i Signaldalen i Storfjord kommune.

Publisert Sist oppdatert

Onsdag felte nemlig Bjørn Johnny Rognli sin tredje jerv under åtejakt etter at det ble åpnet for lisensfelling på jerv den 10. september.

– Den første var en hannjerv på 15,5 kilo som jeg skjøt i slutten av oktober. Neste var ei tispe på 8,5 kilo som ble skutt i begynnelsen av desember. Sist onsdag felte jeg en hannjerv på nærmere 14 kilo. Alle sammen ble felt på åte ved Parras innerst i Signaldalen, sier Rognli.

Jakt på jerv har både hans far og bestefar drevet med tidligere, men det er først de siste årene Bjørn Johnny har fått opp interessen for jakt på rovdyret.

– Ja, både interesse og tid for å være med på jervejakt. Jeg har ikke tidligere felt jerv selv. De tre jervene jeg har skutt under denne fellingsperioden, er alle skutt på samme åteplass, sier han.

Bedre tilrettelegging

Når det gjelder TV-programmet om hiiutak, mener han det ikke er noen som liker eller ønsker å gjøre jobben som Statens naturoppsyn får. Heller ikke folkene fra SNO.

– Jeg har forståelse for at folk reagerer når de ser at unger blir tatt ut av hiene, sier Rognli om oppdragene som blir sett på som et av de mest kontroversielle i norsk naturforvaltning.

Det å avlive jerveunger i hi er nemlig i strid med prinsippet om at alle dyr er fredet når de får unger, men loven gjør unntak når det gjelder statlige fellingsoppdrag.

– I stedet må det legges til rette for bedre muligheter å ta ut jerv under alminnelig lisensjakt. Flere tiltak er allerede igangsatt, deriblant at det kan benyttes snøskuter for å kjøre ut åte, og at det kan benyttes lys på åte. Begge er tiltak som har hjulpet. Selv felte jeg de to siste jervene på åte ved hjelp av lys, forteller Rognli.

Flere jerv

Og selv om han inneværende jaktsesong allerede har felt tre jerver, satser han på å ta ut flere.

– Vi har per i dag ett dyr til på kvoten, så jeg får satse på å ta ut dette også på samme åteplass. Det er i alle fall tegn på at det er mye jerv i fjellområdet fra Skibotndalen og over mot Tamokdalen. Et område der det også er en del rein i fjellet, avslutter Bjørn Johnny Rognli.

Powered by Labrador CMS