Flere skal feriere i nærområdet i år:

BLIR PARKERING: Innen mandag skal dette området nedenfor Øvre Målselvfossen feriesenter ha blitt til en parkeringsplass. Foto: Malin Cerense Straumsnes
BLIR PARKERING: Innen mandag skal dette området nedenfor Øvre Målselvfossen feriesenter ha blitt til en parkeringsplass. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Hårek håper mange prøver seg på laksefiske

MÅLSELVFOSSEN: Målselvfossen elveeierlag er godt i gang med forberedelsene til årets laksefiske. Styreleder Hårek Gamst håper å se mange nye fjes ved fossen i år.

Publisert Sist oppdatert

Ved Målselvfossen har det vært full aktivitet den siste tida. Gapahukene langs fiksekortsona er sjekka og ordna, det er sjekka at skiltene i området er i orden og at forholdene til årets laksefiske er gode. Rutinen er godt innarbeida hos Målselvfossen elveeierlag, som begynner allerede om høsten å forberede neste års laksefiske. Da er det krattet langs elvekanten som skjæres ned slik at det blir gode forhold for laksefiskerne. I år gjør de enda flere forberedelser. Like nedenfor Øvre Målselvfossen feriesenter anlegges det nå en egen parkeringsplass for fiskerne. Den skal være klar til laksefisket starter 15. juni.

– Vi har rydda bort småskog, og nå skal vi gruse opp og gjøre klar til parkering. Vi tar ansvaret selv og bygger opp vårt eget, så er vi uavhengig av anlegget der oppe, sier styreleder Hårek Gamst.

Innen mandag skal dette området nedenfor Øvre Målselvfossen feriesenter ha blitt til en parkeringsplass.

Tidligere har fiskerne parkert på parkeringsplassen ved feriesenteret, men nå får de altså eget område å sette fra seg bilene på. På grunn av koronaviruset skal det også settes opp desinfeksjonskasse ved parkeringa.

Solgt flere kort enn antatt

Også langs fiskesona gjøres det koronatiltak. I alle gapahukene vil det stå desinfeksjon, og det vil være en informasjonsfolder for å minne fiskerne på å desinfisere både fiskeutstyr og egne hender. Gamst har god tro på at fiskerne sørger for å hindre smitte mens de fisker etter storlaksen. Med ei flere kilometer lang fiskesone på 20 fiskere om gangen, vil det heller ikke bli utfordrende å holde avstand.

– Det er god plass mellom hver. Sjøl om folk rullerer og slår av en prat, er det ingen grunn til at man ikke skal klare å følge reglene, sier Gamst.

De var spente på hvordan koronasituasjonen kom til å påvirke årets kortsalg. Tradisjonelt sett kommer det også fiskere spesielt fra nabolandene Sverige og Finland, noe som ikke er mulig i år. Det har likevel ikke gått ut over salget i nevneverdig grad. Nordmenn er glade i å fiske.

– Vi har solgt mer enn vi trodde. Det er lite kort igjen nå i første halvdel av sesongen, sier Gamst.

Håper på god sesong

Sesongen varer fra 15. juni til 17. august, og ett kort varer i åtte timer. Det er delt opp i to puljer om dagen. De første får fiske fra 06.00 til 14.00, og neste pulje får fiske fra 16.00 til midnatt. Det er få kort igjen for første del av sesongen, men andre del av sesongen har fortsatt flere kort igjen. I fjor var det lite og varmt vatn i slutten av sesongen, noe som førte til dårlige fiskeforhold. Gamst er slett ikke sikker på at det blir tilfelle i år.

– Det spesielle i år er at med mye snø i fjellene er sjansen til stede for at vi får ei ganske fin vannføring i siste del av sesongen også. Hvis været tillater det, kan vi få fine fiskeforhold hele sesongen, håper Gamst.

Han oppfordrer folk til å være oppmerksomme på at det i år kan bli bedre forhold i august enn det som er vanlig.

Fiskeglede

Ikke minst håper han at flere som ikke har fiska ved fossen før kjøper seg kort. Man trenger verken å være ekspert eller ha det dyreste utstyret for å fiske. Det er stor variasjon blant fiskerne.

– Men gleden med å fiske er like stor for alle, og jeg vil anbefale det for alle sammen. Det er et lett område å komme til, det er god tilgang og veldig greie forhold. Det er en veldig fin plass å lære seg hvis man er nybegynner og samtidig få med seg gleden av å være ute og på tur, sier Gamst.

Sjøl har han fiska sia han var 10-11 år gammel, og han ville ikke vært foruten.

– Det er noe eget. Noen ganger går det bra og noen ganger går det ikke så bra, det er en del av det. Også det å gå å se i været og lure på hvordan forholdene blir hver gang man skal avgårde, sier han.

Vårflommen er godt i gang og sørger for ei opprensking av elvekanten før laksefiskesesongen starter.

Grunneierne kjenner hverandre godt og har en god tone, og Gamst har inntrykk av at det er et godt miljø blant kortfiskerne også. Mange kommer tilbake hvert år og kjenner hverandre godt. For å sørge for at folk ønsker å fiske ved Målselvfossen, har elveeierlaget prøvd å legge seg på en pris som folk flest har råd til og som ikke oppleves som for dyrt eller vanskelig å ta seg råd til.

– Det er et ønske og et håp for oss at flest mulig skal ha muligheta til det. Rekruttering er viktig, og at ungdom får se hvor fint det er å holde på med laksefiske, sier Gamst.

For hele familien

Han mener fiske er noe som passer hele familien. Om man skulle ta flere med seg, minner Gamst om at man må følge reglene til fiskekortet. De kan man finne på nettsida maalselva.no.

– Men det er klart, det er alltids den klassiske historia med ungen som kaster for første gang og får storlaksen på ei lita stang. Det skjer jo. Det har vi sett og opplevd, og det er veldig artig, sier Gamst.

Nå håper han å se mange nye fjes ved fossen – også i andre halvdel av sesongen. I år oppfordres man til å feriere i nærområdet, og da synes Gamst laksefiske er noe flere bør teste ut.

– De store mulighetene ligger i siste del av sesongen. Det er det som kan skille oss ut i år fra mange andre år. Så det bør folk være oppmerksomme på, at det kan være mange fine opplevelser i den tida, råder Gamst.

Powered by Labrador CMS