I FN-TJENESTE: En norsk FN-soldat på en observasjonspost i Libanon i 1995. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD, FORSVARET
I FN-TJENESTE: En norsk FN-soldat på en observasjonspost i Libanon i 1995. Foto: TORBJØRN KJOSVOLD, FORSVARET

Hedrer over 2300 Libanon-veteraner

MÅLSELV: 6. april vil over 2300 veteraner få utdelt medalje for sin innsats i UNIFIL-operasjonen i Libanon. 91 av medaljene skal deles ut i Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

Ifølge Forsvaret blir dette norgeshistoriens største medaljeseremoni. Påska 1978 sendte Norge sine første soldater til UNIFIL-operasjonen i Libanon. Det var starten på et av de største bidragene Norge har hatt i internasjonale operasjoner med over 22 000 nordmenn som tjenestegjorde i landet. I år er det 40 år siden Norge for første gang bidro med soldater til FN-operasjonen. Samtidig er det også 20 år siden bidraget ble avsluttet i 1998. I jubileumsåret vil Forsvaret hedre og anerkjenne veteranene som tjenestegjorde i Libanon.

De over 2300 veteranene skal motta Forsvarets medalje for internasjonale operasjoner.

«Denne medaljen ble ikke innstiftet før i år 2000, altså etter at UNIFIL-operasjonen var avsluttet. Derfor er det fortsatt mange veteraner som ikke har mottatt medalje for tjenesten. Mange av veteranene får nå denne medaljen i forbindelse med jubileet», skriver Forsvaret i ei pressemelding.

Markeres 32 steder

Jubileet markeres på 32 forskjellige steder over hele landet 6. april: Andenes, Banak, Bardufoss, Bergen, Bjerkvik, Dombås, Drøbak, Elverum, Halden, Harstad, Horten, Kirkenes, Kjeller, Kongsberg, Kongsvinger, Kristiansand, Lillehammer, Mosjøen, Oslo: Akershus festning og Huseby, Rena, Rygge, Sandnes, Sessvollmoen, Setermoen, Skjold, Sortland, Stjørdal, Trondheim, Vardø, Ørland og Åndalsnes.

På Bardufoss skal det deles ut 58 medaljer, mens det skal deles ut 20 medaljer på Skjold. På Setermoen er det 13 Libanon-veteraner som skal hedres.

Fakta om UNIFIL

Israels angrep og okkupasjon av Sør-Libanon i 1978 ble fordømt av FNs sikkerhetsråd, som vedtok å sende en midlertidig fredsstyrke, UNIFIL. Norge besluttet i påska 1978 å stille en styrke i UNIFIL. Bare fire dager etter at Norge mottok henvendelsen fra FN, var første fremparti på vei til Beirut. Tidlig i operasjonen stilte Norge med det største bidraget, flere avdelinger og rundt 900 soldater.

«Til tross for at UNIFIL i utgangspunktet var ment å være en fredsbevarende operasjon, skulle det vise seg at det tidvis dreide seg mer om å forsøke å holde stridende parter fra hverandre i et område preget av ufred. Operasjonen ble noe helt annet enn hva mange hadde sett for seg, og virkeligheten ble langt mer komplisert og krevende enn forventet. Det som egentlig var tenkt som en relativt kortvarig inngripen, endte med å bli et permanent militært bidrag som strakk seg over flere tiår», skriver Forsvaret.

Powered by Labrador CMS