MÅ FÅ 100 PROSENT STILLING: Både Jenny og hennes personlige trener i forberedelsene til neste års VM, Yvonne Soggemoen, etterlyser mer forutsigbarhet for de som velger utdannelse innen helsefaget.
MÅ FÅ 100 PROSENT STILLING: Både Jenny og hennes personlige trener i forberedelsene til neste års VM, Yvonne Soggemoen, etterlyser mer forutsigbarhet for de som velger utdannelse innen helsefaget.

Hedret norgesmesteren

BALSFJORD: Som Norges beste helsefagarbeider går Jenny Marlén Skogeng Fossan en spennende tid i møte. Kanskje også en usikker framtid for 21-åringen fra Nordkjosbotn.

Publisert Sist oppdatert

Som én av 16 finalister var hun for 14 dager siden kjempet hun i Trondheim om å bli Norges beste helsefagarbeider. I løpet av de fire oppgavene deltakerne skulle teste sine kunnskaper i, viste 21-åringen seg som den av samtlige som kunne sitt fag aller best.

– Jeg går en spennende tid i møte da jeg får mulighet til faglig utvikling. Kunnskap innen helsefagarbeidet jeg kanskje aldri ville hatt mulighet til å få hvis jeg ikke hadde vunnet NM, sier Jenny.

I dag reiser hun til Oslo, og i morgen går turen videre til Florida. Der skal hun sammen med egen trener oppholde seg i fire uker og jobbe på et fem-stjernes sykehjem.

– Jeg gleder meg til å dra til Florida. Samtidig er jeg spent og gruer meg litt da det er helt ny plass og nytt språk, sier Jenny, som mener hun behersker engelsk godt.

Avhengig av hel stilling

Denne uka var det mange som ville verdsette hennes prestasjoner i NM. Det setter hun pris på, men samtidig savner hun mer forutsigbarhet for dem som utdanner seg innen helsefaget.

– Jeg er veldig stolt av yrket, men i dag er det slik at det ikke er enkelt å få seg full stilling som helsearbeider. Selv om det blir noen små stillingsprosenter her og der, er det mange som likevel ikke oppnår 100 prosent stilling uten å måtte jobbe hver helg. Derfor må man vurdere en annen utdanning, sier Jenny.

Når hun kommer tilbake etter USA-oppholdet, venter et vikariat i 50 prosent stilling på Balsfjord sykehjem. Det er ikke nok til å bli værende i Balsfjord.

– Jeg vil selvfølgelig bo og jobbe i Balsfjord, men jeg er avhengig av 100 prosent stilling når jeg skal etablere meg. Får jeg ikke mulighet å jobbe i hel stilling her, er valget enten å flytte eller ta en annen utdanning, avslutter Jenny Marlén Skogeng Fossan.

Må se på hel stilling

Denne uka var det Balsfjord kommune, Fylkesmannen og Kommunens sentralforbund sin tur å hedre den nybakte norgesmesteren i helsefag.

– Vi har allerede feiret Jenny behørig med kake, men har ingenting imot å hedre henne igjen. Vi er god på å ta imot ungdom og har gode erfaringer med rekruttering av ungdom som viser seg å bli dyktige helsefagarbeidere. Vi har i så måte ikke angret et øyeblikk på at vi klargjorde lærlingplass til Jenny, sa Gunda Johansen.

Som enhetsleder ved Balsfjord sykehjem har hun ikke vært i tvil om å gi den nybakte norgesmesteren permisjon for å reise til et fire ukers opphold i Florida, selv om lærlingetiden ennå ikke er helt over.

– Når hun er tilbake fra USA-oppholdet, venter et tre måneders vikariat i 50 prosent stilling. Deretter må vi se på mulighetene for fast jobb i hel stilling som helsefagarbeider, opplyste en stolt enhetsleder.

Grunn til å være stolt

Stolt var også balsfjordordfører Ole-Johan Rødvei, som overrakte en blomsterbukett til den nybakte norgesmesteren.

– På vegne av oss alle i kommunen vil jeg gratulere så mye med seieren. Det var utrolig flott å få beskjed om at vi har fått en ny norgesmester, og du har all grunn til å være stolt. Jeg har skjønt at du fort utmerket deg hos dommerne da du er flink til å kommunisere og ta pasienten på alvor. I tillegg bemerkes det at du har en flott væremåte. Det ser jeg absolutt at du har, sa Ole-Johan Rødvei i sin tale til 21-åringen.

Til stede i omsorgsboligene tirsdag var også Yvonne Soggemoen, ekspertdommeren for norske og internasjonale mesterskap.

– Det var skarp konkurranse under NM. 16 meddommere var med på å ta avgjørelsen om hvem som ville gå seirende ut av konkurransen. Jeg visste derfor ikke hvem som ville vinne, men håpet at det skulle bli deg da du utmerket deg allerede fra første dag i Trondheim. Både du Jenny, og Balsfjord kommune har grunn til å være stolt. En slik prestasjon gjør noe med psyken til alle i kommunen, sa Soggemoen.

Støtter norgesmesteren

De siste åtte årene har hun jobbet med rekruttering av helsefagarbeidere. Nå blir hun med til Florida som personlig trener for 21-åringen.

– Her skal vi være i fire uker. Jenny skal jobbe på et femstjerners sykehjem, og min oppgave blir å bidra i praksisopplæringen og språkmessig. I VM neste høst skal all kommunikasjon foregå på engelsk. Mesterskapet foregår i Brasil, og der skal 16-17 deltakere fra hele verden kjempe om å bli beste helsefagarbeider. Disse skal gjennom tjue ulike oppgaver der over halvparten av disse er praktiske oppgaver, sier Soggemoen.

I likhet med den nybakte norgesmesteren etterlyser også hun mer forutsigbarhet for folk som utdanner seg som helsefagarbeidere.

– Det er uvirkelig når folk utdanner seg innen helsefagarbeidet og først etter utdannelsen får vite at stillingsbrøken er så liten. Det skulle ta seg ut om en norgesmester i helsefag måtte flytte på seg for at det ikke kan tilbys 100 prosent stilling, avslutter Yvonne Soggemoen.

Turen til Florida, inkludert opphold, er Fagforbundets premie til 21-åringen. Som norgesmester får Jenny også dekket turen til Rio de Janeiro når hun neste høst skal kjempe om verdensmesterkapstittelen i et fag hun kan bedre enn alle her til lands.

Powered by Labrador CMS