VIL MOT KYSTEN: Diskusjonen om kommunesammenslåing går hett rundt kafébordet i Målselv. Åse Skorgen (f.v.), Turid Fedje og Margrethe Olsen mener Målselv bør inngå i en Midt-Troms-kommune uten Bardu. Foto: Andrea Sofie Nilssen
VIL MOT KYSTEN: Diskusjonen om kommunesammenslåing går hett rundt kafébordet i Målselv. Åse Skorgen (f.v.), Turid Fedje og Margrethe Olsen mener Målselv bør inngå i en Midt-Troms-kommune uten Bardu. Foto: Andrea Sofie Nilssen

– Heller Finnsnes enn Bardu

MÅLSELV: Kommunereformen kommer, mener damene rundt kafebordet på Andselv. Og da vil de heller knytte Målselv mot Finnsnes enn mot Bardu.

Publisert Sist oppdatert

Åse Skorgen, Turid Fedje og Margrethe Olsen diskuterer ofte politiske spørsmål på domuskafeen på Andselv. Den siste tida har kommunereformen vært et sentralt diskusjonspunkt, og spesielt etter at den tidligere senterpartiordføreren Lars Nymo gikk ut i Nye Troms og ba Målselv, Bardu og Balsfjord snakke sammen om å etablere en storkommune. Dette er ikke de tre damene enig i. For de vil ikke at Målselv skal inngå ekteskap verken med Bardu eller Balsfjord.

– Vårt forslag er at Målselv går sammen med Sørreisa, Lenvik, Berg, Tranøy og Torsken. Dette vil gi en storkommune med ei befolkning på ca. 24 000 innbyggere og et areal på rundt 5637 kvadratkilometer. Dette er også helt i overensstemmelse med analyseselskapet NIVI, som sier at hver storkommune skal ha minst 10 000 innbyggere og et klart definert regionsenter. Dette mener vi ville blitt en flott Midt-Troms-kommune, sier Åse.

De tre damene har mange argumenter for hvorfor dette vil være ei god løsning for Målselv. Her trekker de spesielt frem næringsutvikling, helsetjenester og fordelen av å ha Finnsnes som sentrum.

– I en slik Midt-Troms-kommune vil vi ha fiskeri, bergdrift, industri, landbruk, turisme og Forsvaret. Med så mange bein å stå på vil det gi større sjanse for å få et bærekraftig næringsliv som også tåler ulike regjeringsskifter. Finnsnes vil også peke seg ut som et naturlig sentrum, og da slipper vi tautrekkinga om hvor sentrum skal ligge, sier Turid.

– Jeg tenker også på fordelen dette vil gi innen barnevern, rus og psykiatri, som vil gi et bedre tilbud med større fagmiljøer enn det mindre kommuner kan tilby i dag. Målselv har heller ikke per i dag egen legevakttjeneste, men har et samarbeid med Bardu og noen andre kommuner om denne tjenesten. Mange synes at det hadde passet bedre å ha et samarbeid med Lenvik om dette, sier Margrethe.

Ikke Bardu

For tre uker siden la Telemarksforskning fram ulike alternativer og skårer på kommunesammenslåinger de har vurdert som gode eller mindre gode. Her blir alternativet som Åse, Turid og Margrethe skisserer, vurdert som det beste alternativet for Målselv. Men i

de fleste alternativene som ble drøftet og lagt fram, var Målselv og Bardu vurdert som naturlige kommuner hvor kommunegrensa bør fjernes. Men våre tre damer mener Bardu bør gå en annen vei.

– Når jeg tenker på Bardu, så tenker jeg at de naturlig sokner til kommuner som Salangen, Lavangen og Dyrøy. Disse kommunene utfyller hverandre på flere områder, og Bardu vil bli et naturlig sentrum i en slik kommune. Men Målselv vil ikke passe inn her, sier Turid.

De stiller spørsmål ved hvorfor Telemarksforskning i så stor grad har skilt innlandet fra kysten.

– I mine ører klinger det mye bedre å samle kommuner som kan by på både innlands- og kystkultur. Jeg tror også at Finnsnes og kommunene rundt Senja vil ha en fordel av å inkludere Målselv, sier Åse.

– Jeg har tenkt på dette med å slå sammen bare Bardu og Målselv. Men jeg tenker at dette vil bli en svak kommune. Sammen har disse kommunene er utrygt næringsliv, og i og med at Forsvaret er den største arbeidsgiveren i begge kommunene, vil de legge mange føringer. Slik vil det ikke bli i en stor Midt-Troms-kommune, sier Margrethe.

Åse kommer opprinnelig fra Senja, mens Turid og Margrethe opprinnelig er fra Gratangen.

– Dette kan gjøre at vi føler en sterkere tilknytning til kysten. Men jeg tror likevel ikke at det har noe med det å gjøre, for jeg har bodd i Målselv i hele mitt voksne liv. Jeg er utrolig glad i Målselv. Jeg har lagt ned arbeidet mitt her, jeg har betalt skatt, og jeg har fått gode tjenester i denne kommunen. Likevel tror jeg at det beste for framtida til Målselv er å gå sammen i en Midt-Troms-kommune.

Det er Turid og Margrethe enige i.

– Jeg tror veldig mange målselvdøler naturlig sokner til Finnsnes. Det er bare å ta turen dit en lørdags formiddag. Jeg møter like mange fra Målselv der som jeg gjør her på domuskafeen, sier Margrethe.

I alle fall ikke Balsfjord

Når de blir spurt om hvorfor de ikke kan tenke seg å gå sammen med Balsfjord, ser de på hverandre og ler.

– Balsfjord er et sted jeg kjører gjennom. Kanskje jeg stopper på Vollan for en kopp kaffe, sier Turid.

De tror det er mange i Målselv som har nettopp et slikt forhold til Balsfjord.

– Jeg har vært i Balsfjord for å handle to ganger i hele mitt liv. For meg er egentlig Balsfjord helt fremmed. Så hvorfor Målselv skulle vurdere å slå seg sammen med Balsfjord, kan jeg ikke forstå. Når det gjelder Målselv og Bardu, har man i alle fall denne felles kulturen. Men Balsfjord bør gå mot Tromsø. Det er det ikke noe tvil om, sier Åse.

Damene synes likevel at det må begynne å skje noe fra politisk hold snart.

– Vi må gjøre noe før det er for sent. Jeg vet ikke engang hva lokalpolitikerne våre tenker om de alternativene som er lagt fram. Om man skal fri til noen, så bør man jo være i tide. Plutselig kan vedkommende være opptatt, sier Åse.

Powered by Labrador CMS