KAOTISK: Alle endringer, små eller store, som gjelder Holt helsehus, bruker å skape politisk furore i Målselv. Å flytte helsesøsteras kontorsted var intet unntak. Kommunestyret sa mot fire stemmer ja til å la rådmannen ha råderett over egne ressurser, forutsatt at tjenestilbudet til innbyggerne ikke blir svekket.
KAOTISK: Alle endringer, små eller store, som gjelder Holt helsehus, bruker å skape politisk furore i Målselv. Å flytte helsesøsteras kontorsted var intet unntak. Kommunestyret sa mot fire stemmer ja til å la rådmannen ha råderett over egne ressurser, forutsatt at tjenestilbudet til innbyggerne ikke blir svekket.

Helsesøster-saken skapte kaos

MOEN: Målselvpolitikerne trengte to timer på å behandle flyttinga av Holt-helsesøstras kontorsted. Det holdt på å ende med fullt kaos.

Publisert Sist oppdatert

I sommer var helsesøsterstillinga som tidligere har vært lokalisert til Holt helsehus, utlyst. Ved nyansettelsen ble det bestemt at kontorstedet skulle bli flyttet til Andslimoen. Siden tjenestetilbudet ikke skulle svekkes, ble saken håndtert uten at politikerne ble involvert. Målselv Senterparti reagerte på dette, og derfor tok ordføreren initiativ til å løfte saken til kommunestyret. Saken ble innledet med at rådmann Hogne Eidissen fortalte at han syntes det var greit.

– Mi førstehåndsvurdering var at dette er en sak som ikke medfører endring i tjenestetilbudet, det er om mulig en styrking. Den var innenfor rådmannens delegasjonsmyndighet. Men det ergrer meg masse at jeg ikke hadde nok teft til å huske oppslagene jeg har lest i blant annet Folkebladet vedrørende Holt legekontor. Jeg burde skjønt at det skulle jeg gjort, sa han.

Han erkjente samtidig at tillitsvalgte ikke hadde blitt involvert i denne saken på riktig måte. Det beklaget han.

– Om noen kan være tilbøyelig å tro at rådmann ikke vil prioritere Øverbygd, så er det feil. Jeg har ansvar å ta vare på hele kommunen, og at alle ansatte får faglig utvikling til det beste for hele kommunen, sa han.

Uenighet om detaljnivå

Så startet en debatt som etter hvert ble rimelig heftig. Steffen Jakobsen startet med å legge fram et nytt forslag, hvor da sa at helsestasjonstilbudet ved Holt helsehus ikke skal svekkes, og at skolene skal ha helsesøstertjeneste.

– Da vi stilte til valg, sa Målselv Ap at vi skulle være garantist for å beholde helsesøster og lege på Holt helsehus. Vi leser av saksframlegget at helsesøstertilbudet ikke svekkes, og det vil vi være tydelig på at det ikke skal. Flytting av tilbudet ville vært noe annet. Hvor oppmøtested skal være, kan vi ikke vedta. Det vil skape store utfordringer for administrasjonen om vi skal legge oss oppi det, sa gruppelederen.

Så overtok gruppelederen i Senterpartiet, Bengt Magne Luneng, talerstolen. Han ønsket heller ikke å svekke tilbudet. Senterpartiet la i løpet av debatten fram et forslag hvor de ba om at helsesøsterstillinga skulle fortsette å ha kontorsted på Holt.

– Derfor ønsket vi detaljstyring. Vi mener en flytting gir økte kostnader, det blir økte kjørekostnader. Tilbudet i Øverbygd blir dårligere enn det allerede er på Andslimoen med kun én dag for helsekontroll. For det blir færre timer per barn i øvre enn nedre del av kommunen, sa han.

– Langt inn i drifta

Han argumenterte med at han etter hans tolkning av saksframlegget til rådmannen mente at inntil én ukedag ville gå med til kjøring.

– Det vil gå bort tapt arbeidstid på grunn av mer kjøring. De kunne brukt det på skolen eller helsestasjonen. Fagmiljøet vil kanskje hjelpe den som er på Holt, men det er ikke sagt at de har utbytte fem dager i uka. Jeg tenker at helsesøster på Holt heller kan kjøre ned til Andslimoen de dagene det gir faglig utbytte, sa han.

Rådmannen var ikke overbegeistret over detaljnivået i Lunengs argumenter.

– Det du tar opp, er langt inne i drifta og går på hvordan rådmannen skal rokere sine ressurser. Det er greit, men jeg ønsker å poengtere det, sa Eidissen.

Tjenestetilbudet

Det ble gjentatte ganger understreket at tjenestetilbudet for innbyggerne ikke blir svekket:

• Begge skolene til Øverbygds helsesøstertjeneste blir opprettholdt som før

• Helsestasjonen blir åpen en gang i uka

• Øverbygdingene skal fortsatt møte til helsestasjonen, altså spe- og småbarnskontroller, på Holt helsehus

• Mellombygdingene får velge om de vil kjøre til Holt eller Andslimoen

• Helsesøstera kommer fortsatt hjem til små innbyggere på hjemmebesøk

SV og Venstre flagget i debatten at de ønsket å beholde helsesøsterstillinga på Holt. SV var tydelig på at de mente at det var viktig å opprettholde lokale arbeidsplasser. Venstre var tydelig på at dette handlet om distriktspolitikk. Høyre flagget at de ville følge Ap og gi rådmannen frihet til å disponere egne ressurser.

Får flytte kontorstedet

Det ble så gruppemøter. Da saken skulle til votering, ble det fullforvirring om Aps vedtak. Sp mente at det ville bety at helsesøstera forble i Øverbygd, Høyre det motsatte. Rådmannen ba om oppklaring.

– Det er riktig at det er rom for tolkning i Aps forslag til vedtak. Dere må presisere hva dere mener.

Så ble det bedt om ei avklaring på hva helsestasjonen, altså spe- og småbarnskontroller, er. Det medførte, om mulig, enda mer forvirring. Steffen Jakobsen sa at han var så usikker at han vurderte utsettelsesforslag. Kommunestyrer fikk beskjed fra rådmannen at de måtte ta en avgjørelse, og dermed måtte gruppelederne samles for avgjøre hva de skulle gjøre videre.

Enden på visa ble at Aps vedtaksforslag ble utvidet med et punkt til, hvor rådmannen ble gitt delegasjonsmyndighet til å råde over ressursene sine. Forslaget ble vedtatt mot fire stemmer. Tre fra Senterpartiet og SV stemte mot. Da hadde de, den fjerde Sp-representanten, Venstre og to Ap-politikere, stemt for Senterpartiets forslag om å bevare helsesøstertjenesten uforandret på Holt. Men det forslaget falt.

Powered by Labrador CMS