Videre fiberutbygging i Balsfjord:

STOR UTBYGGING: Enhetsleder Hans Hugo Henriksen viser hvilke områder som kan forvente seg fiber i løpet av 2020. Foto: Sol Gabrielle Larsen
STOR UTBYGGING: Enhetsleder Hans Hugo Henriksen viser hvilke områder som kan forvente seg fiber i løpet av 2020. Foto: Sol Gabrielle Larsen

- Helt avhengig av dugnad

STORSTEINNES: Så langt har rundt 500 husstander i Balsfjord koblet seg på fiber. Det ville vært flere, hadde dugnadsinnsatsen vært større. Nå skal flere områder bygges ut.

Publisert Sist oppdatert

I utgangspunktet skulle fiberen være på plass hos 600 husstander før jul. Men slik ble det ikke. Noen områder er ferdigstilt og andre vil bli det i løpet av den nærmeste tiden.

- Det går slag i slag, og vi håper å være ferdig om ikke så alt for lenge. Men i enkelte av områdene har det vært problemer i forhold til samkjøringen mellom utbygger og dugnadsgjengen. Dette har skapt forsinkelser, sier enhetsleder Hans Hugo Henriksen i økonomi/interntjenesten i Balsfjord kommune.

Arbeidet med å legge kabler og fiber i jorda er stort sett på plass. Det som gjenstår nå er tilkobling og installering i husene. Det er satt inn ekstra mannskap for denne jobben.

- Det jobbes intenst med å få koblet til det siste nå. Men i enkelte av områdene, er det få som har meldt seg på til leverandøren. Folk må være raske om de ønsker å være med i denne runden. De som melder seg på i ettertid, vil bli tatt helt til slutt, sier Henriksen.

Om kort tid mister Balsfjord kommune bredbåndsnettet som sendes over radiolinjene. Utfasing av kobberlinjene til Telenor er også under arbeid, og da vil fasttelefonen forsvinne. De fleste områdene som mister radionettet og fasttelefon, vil imidlertid ha mobildekning.

- Så det haster med å få dette på plass.

Søker kontaktpersoner

I tillegg til fiberen som bygges ut flere steder i kommunen, har Balsfjord søkt og fått tilskudd til ytterligere bredbåndsutbygging i områdene Tamokdalen, Svartnes, Strupen, Takvatn-Fjellfroskvatn, Aursfjord gård-Lanes, Nyrud-Sætermoen, Aursfjord-Furudalen til Ytre Fiskelausvatn, Sandøyra-Middagsbukt, Sagelvvatn øst og Petersborg-Sørli. Det dreier seg til sammen om 10 nye områder. Eksakt utbyggingsområde vil bli avklart etter anbudskonkurransen og valg av entreprenør er foretatt.

- Vi har vært i kontakt med mulige kontaktpersoner for hvert av områdene. Nå ønsker vi svar fra dem om de fortsatt ønsker å være med i prosessen, sier Henriksen.

Tilskuddet fra Nkom (Nasjonal kommunikasjonsmyndighet) er på 3 millioner kroner. Balsfjord kommune bidrar med 300.000 kroner. Denne gangen berører prosjektet 420 nye husstander. Prosjektet er nå lyst ut på anbud og fristen er i slutten av februar.

- Også dette prosjektet er basert på dugnad. Uten dugnadsinnsats så vil det ikke være mulig å gjennomføre. Får vi ikke hjelp i de aktuelle områdene, så har vi ikke en sjanse. Så enkelt er det. Om dugnadsinnsatsen svikter, så vil det bli utfordringer, sier enhetslederen.

- Tar ett år

Å bygge fiber til områder med lange avstander, er i utgangspunktet ikke kommersielt lønnsomt. Derfor er også dugnadsinnsatsen så viktig. I løpet av mars håper Henriksen at stort sett alle områdene, som allerede er påbegynt, vil være ferdigstilt.

- Men det er et håret mål. Bebyggelsen er stor og spredt og det er dyrt, sier Henriksen.

Balsfjord er en av tre kommuner som i år har fått tilskudd til fiberutbygging av Nkom. Det nye prosjektet vil ikke gå i gang før i sommer. Målet er å bruke ett år på denne utbyggingen. Om det blir fiber eller andre løsninger for høykapasitetsaksess, vil bli avklart etter anbudsåpning, og i dialog med leverandør og innbyggerne i de aktuelle områdene.

- Uansett så vil tilbudet på høyhastighetstilkobling bli kraftig forbedret. Etter denne utbyggingen vil Balsfjord ha et veldig bra utbygd nett som kan levere høyhastighetsnett, sier Henriksen.

Powered by Labrador CMS