NORSK STJERNE: Henrik Kristoffersen jublet over tredjeplass i totalcupen sist vinter. Nå kommer han i spissen for det norske teknikklandslaget i alpint til Bardu i starten av november måned. Foto: Skiforbundet
NORSK STJERNE: Henrik Kristoffersen jublet over tredjeplass i totalcupen sist vinter. Nå kommer han i spissen for det norske teknikklandslaget i alpint til Bardu i starten av november måned. Foto: Skiforbundet

Henrik & co til Bardu

ALPINT: Sist vinter slo Henrik Kristoffersen igjennom på den internasjonale alpinhimmelen med flere pallplasseringer i verdenscuprenn i slalåm. I november stiller han og det norske slalåmlaget på treningsleir i Bardu for å gjøre siste finpuss før den nye sesongen.

Publisert Sist oppdatert

– At vi får de beste norske alpinistene hit på treningsleir, er bare helt fantastisk. Det er stort for både Steilia som alpinanlegg, klubben vår, Bardu som kommune og ja, hele landsdelen, jubler leder Trond Viggo Opdal i Bardu alpinklubb.

Han mener det vil merkes for alle at de beste norske slalåmkjørerne skal trene i Bardu før sesongen innledes i nordfinske Levi midt i november. I sin jakt etter best mulig forhold, mest mulig lik Levi, har landslagssjef Håvard Tjørhom i skiforbundet bestemt at den siste finpussen skal gjøres i Steilia i starten av november. Det eneste som nå mangler, er at høsten blir så kald at snøproduksjonsutstyret kan kjøres allerede i oktober måned.

– Vi kommer til Bardu bare det er snø i bakken, lover Tjørhom.

Med seg til Steilia tar han da trenere og støtteapparat, pluss det beste av hva vi har av norske mannlige slalåmkjørere. Etter sist vinter er ikke det hvem som helst, ettersom Henrik Kristoffersen da fremstod som den nye nordiske stjernen i slalåmsirkuset. Han serverte flere pallplasseringer og vant sågar det prestisjetunge kveldsrennet i østerrikske Schladming og endte på tredjeplass totalt i slalåmcupen. Også under OL i Sotsji endte det med bronse for 20-åringen fra Rælingen.

God sist sesong var også Leif Kristian Haugen, og sammen med de to kommer de andre mest lovende norske slalåmkjørerne til treningsoppholdet i Bardu. Det vil vare fra 3. til 13. november. Enten i ett strekk eller delt opp med ei helgefri for kjørerne. I Bardu vil de kunne få snø- og lysforhold å trene under som er ganske like de som venter i finske Levi i verdenscupåpninga for slalåmkjørerne 16. november.

– Planen er at vi kommer rett til Bardu etter at storslalåmcupen åpnes i Sölden siste helga i oktober. Da lastes alt utstyret vårt over på bil og transporteres til Indre Troms, sier landslagssjefen i alpint.

Han har aldri vært i Steilia eller Bardu, og det vil også være første gang at et norsk alpinlandslag blir å finne på nordnorsk jord under en treningsleir. Den første norske snøkjøringa vil alpinlandslaget ha som en årviss sak de neste årene om årets opphold blir vellykket.

– I Mellom-Europa må norske kjørere konkurrere med mange andre nasjoner om treningstid og -plass, og blir ofte nedprioritert i forhold til konkurrentene. Når vi nå legger treninga til Bardu, er det fordi bakken er god nok, fordi snøen ligner det som venter i Levi, fordi de er god preparering av bakken og fordi lysforholdene er slik vi får det i Finland. Og vi kan få bakken nærmest for oss selv. Det er viktig å kunne tenke nytt for å bli enda bedre, sier Håvard Tjørhom til Nye Troms.

Han fikk øynene opp for Bardu etter flere samtaler med Ulf Ove Karlsen, mangeårig driftsleder i Steilia. De har møttes på flere treningskurs og møter, og nå har landslagssjefen latt seg overtale til å komme nordover med sine beste menn. Bare fartslaget vil mangle. Aksel Lund Svindal og Kjetil Jansrud er da i USA og forbereder seg på konkurranser der før jul.

– Jeg vet at anlegget i Steilia driftes meget godt, og at de kan lage ulike typer underlag. Det er viktig når vi tar turen nordover, sier Håvard Tjørhom.

Han utelukker ikke at de norske kjørerne kan ta seg litt tid til lokale fans under oppholdet sitt.

– Det kan sikkert oppildne lokale talenter til å trene at vi kommer til bakken med våre beste kjørere, og de får sikkert tid til å kunne skrive litt autografer om det er ønskelig, sier den norske alpinsjefen.

Powered by Labrador CMS