KONSTITUERT: Einar Nøstvik Guleng er fra og med 1. mai konstituert rådmann i Balsfjord kommune. Det vil han komme til å være ut året. Arkivfoto. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
KONSTITUERT: Einar Nøstvik Guleng er fra og med 1. mai konstituert rådmann i Balsfjord kommune. Det vil han komme til å være ut året. Arkivfoto. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

Hentet rådmann fra egne rekker

BALSFJORD: Kommunestyret har vedtatt at Arbeiderparti-politiker og tidligere rådmann i Balsfjord, Einar Nøstvik Guleng skal fungere som konstituert rådmann i Balsfjord ut året.

Publisert Sist oppdatert

Det var bak lukkede dører at kommunestyret i Balsfjord tirsdag vedtok å sette Einar Nøstvik Guleng inn som konstituert rådmann i Balsfjord kommune. Det var 23. april at rådmann Rigmor Richardsen ble permittert fra sin stilling, etter at flere enhetsledere og en kommunalsjef i kommunen hadde varslet om hennes lederstil.

Kvalifisert

Nøstvik Guleng har i to ulike perioder på slutten av 90-tallet og starten av 00-tallet vært rådmann i Balsfjord kommune. Han har også vært skolesjef, seniorrådgiver, prosjektleder og kommunalsjef for plan og næring, før han gikk av med pensjon, sommeren 2017. Ordfører i Balsfjord, Gunda Johansen mener at den tidligere byråkraten er mannen som er best egnet for jobben.

- Vi har valgt nettopp han fordi han er den som vi ser har de kvalifikasjonene som skal til for tre inn i rådmannsstillinga raskt. Det er veldig nødvendig nå, sier ordføreren til Nye Troms.

Hun forteller at Nøstvik Guleng har takket ja til jobben, og at konstitueringa skal gjelde ut året.

- Den gjelder fra 1. mai til 31. desember, sier hun.

Politiker

Nøstvik Guleng er Arbeiderparti-politiker. Han er i dag vara til kommunestyret og han står på sjetteplass på Arbeiderpartiets liste til høstens kommunevalg. Gunda Johansen forteller at det ikke er noen ønskedrøm for Balsfjord Arbeiderparti å måtte gå for den løsninga som det er, å få inn Nøstvik Guleng.

- Men vi satte kommunen høyere enn partiet. Nå er jo Einar sitt politiske engasjement knyttet til hans pensjonisttilværelse. Han ønsket å jobbe videre med Balsfjord kommune, men som politiker når han sluttet i sin kommunale stilling. Men Einar, han er først og fremst byråkrat, sier Johansen.

Hun forsikrer at det første Nøstvik Guleng vil gjøre er å søke om permisjon fra sine politiske verv. Han kommer ifølge ordføreren til å bli stående på Arbeiderpartiets liste til valget.

- Det er ikke forbudt å stå på ei liste. Kommer han inn i kommunestyret får han søke permisjon i den tida som han er rådmann, sier Johansen.

Glad for løsning

Hun forteller at hun ikke ser noe problem med at den nye konstituerte rådmannen er Arbeiderparti-politiker med tanke på den pågående varslingssaken, der også Johansen selv og hennes bånd til den permitterte rådmannen er nevnt.

- Jeg ser ikke noe problem med det, fordi rådmannen skal ikke ha noe med den saken å gjøre. Her er det vurdert hva som er til det beste for Balsfjord kommune. Vi har mye næringsliv og mange innbyggere som venter på å få saker til politisk behandling. Dette valget er tatt mest med hensyn til de som vi skal betjene, sier Johansen.

Hun er dermed svært glad for nå å ha en løsning på plass.

- Jeg er glad for at vi har fått på plass ei løsning. Det veldig mange ting i lufta nå, og vi går i møte ei tid der det er stor etterspørsel fra innbyggere og næringsliv angående byggesaker og reguleringsplaner til politisk behandling. Jeg ser fram til å få det til, og fremdeles være en proaktiv kommune, særlig når det kommer til næringslivet, sier Johansen.

Nye Troms har fått bekreftet fra en representant i kommunestyret at vedtaket om at Nøstvik Guleng skulle inn som konstituert rådmann var langt fra enstemmig. Hele opposisjonen med sine ni stemmer stemte imot, før Nøstvik Guleng likevel ble valgt med ti stemmer for.

Foreslo selv

Den nye konstituerte rådmannen forteller selv at han ikke reint praktisk takket ja til stillinga, men at han selv foreslo at han kunne gå inn i rollen.

- Da jeg ble kjent med tilstanden i kommunen, hva som hadde skjedd og at det er store utfordringer her, så tenkte jeg at jeg muligens kunne bidra med noe her, og ga et tilbud som kunne vurderes, forteller Nøstvik Guleng.

Han forteller at det ikke er noen ønskesituasjon å komme inn i en organisasjon som har så mange utfordringer.

- Men jeg har alltid likt utfordringer. Når jeg jobbet på rådhuset var det et godt arbeidsmiljø og jeg gleder meg til å komme tilbake til gjengen. Så det er litt blanda følelser kan man vel si, sier han.

Han mener selv at han aldri har hatt noen problemer med å skille mellom politikk og byråkrati.

- Når man jobber i administrasjonen så er det en egen logikk, som ikke er som den politiske logikken. Jeg tror jeg kan dra godt nytte av at jeg har sittet på andre sida, for man skjønner da hva som egentlig skjer når politikerne plutselig vil noe helt annet enn det man vil som rådmann. Men de rollene må det være klare skiller på, og det skal jeg sørge for at det er, sier Nøstvik Guleng.

På ubestemt tid

Kommunestyret tok også stilling til permisjonstida for rådmann Rigmor Richardsen.

- Vi har bestemt at rådmannen er permittert fra 23. april, og til det fra advokatene legges fram en rapport angående denne saken. Da skal saken tas stilling til på nytt igjen, sier varaordfører Odd-Ronald Nilsen i etterkant av møtet.

Powered by Labrador CMS