Etterspurte kapasiteten for å ta imot flyktninger fra Lesvos:

FLYKTNINGER: Arbeiderpartiets Lasse Mosli ville i kommunestyrets spørretime ha svar på hvor mange flyktninger fra Moria-leiren på Lesvos Balsfjord kan ta imot. Foto: Maiken Kiil Kristiansen
FLYKTNINGER: Arbeiderpartiets Lasse Mosli ville i kommunestyrets spørretime ha svar på hvor mange flyktninger fra Moria-leiren på Lesvos Balsfjord kan ta imot. Foto: Maiken Kiil Kristiansen

– Her bør Balsfjord kommune komme på banen

STORSTEINNES: Under onsdagens kommunestyremøte ble det etterspurt hvor stor kapasitet Balsfjord kommune har, når det kommer til å ta imot flyktninger fra Lesvos.

Publisert Sist oppdatert

Flere kommuner over hele landet har de siste par ukene gått ut med at de kan ta imot flere Moria-flyktninger enn det tallet myndighetene har gått ut med at Norge kan ta imot. Begrepet «50 er ikke nok» har også spredt seg som ild i tørt gress på sosiale medier. Arbeiderpartipolitiker og kommunestyrerepresentant, Lasse Mosli ønsker onsdag svar på hvor mange flyktninger vi kan ta mot i Balsfjord.

Katastrofe

Mosli beskreiv i kommunestyrets spørretime situasjonen i flyktningeleiren Moria på den greske øya Lesvos som en humanitær katastrofe.

– Norge må ta sin del av ansvaret for mennesker i nød, sa Mosli, og la til at enkelte har gått ut med at Troms og Finnmark bør ta imot 400.

– Her bør Balsfjord kommune komme på banen. Har vi en oversikt over hvor mange vi er i stand til å ta imot, spurte Mosli i spørretimen.

God kapasitet

Flyktningkonsulent i Balsfjord, Elisabeth Mikkelsen, svarte på spørsmålet fra Mosli, og uttrykte at hun var glad for at spørsmålet kom opp.

– Det opptar meg og sikkert mange i Balsfjord kommune, sa hun.

Ifølge Mikkelsen har Balsfjord kommune allerede en kapasitet til å ta imot ni flyktninger, som kommunen allerede har vedtatt å ta imot i 2020. På grunn av korona har det vært mange færre flyktninger som har kommet til Norge og til Balsfjord enn planlagt, og dermed er kapasiteten der.

– Vi har god kapasitet på voksenopplæringa, det er ledig kapasitet i barnehagen på Storsteines og mulig å få plass i Nordkjosbotn ved behov. Vi har to ledige familieboliger som i dag brukes til sykepleievikarer, men som er tilgjengelige for oss om vi trenger dem, sa Mikkelsen til kommunestyret.

Økonomisk

Hun fortalte at kommunen får tilskudd for flyktninger de bosetter i fem år etter at de kommer til kommunen.

– Dermed er det viktig for kommunen at vi har en jevn strøm bosetting. Etter fem år er de fleste i jobb, og vi har så langt klart oss veldig greit innenfor de økonomiske rammene, sa Mikkelsen.

Balsfjord kommune har de siste årene bosatt mellom 80 og 85 flyktninger fra fem forskjellige nasjoner. Nesten halvparten av dem er barn. Mikkelsen forteller at Integrerings- og mangfoldsdirektoratet har en oversikt over den ledige kapasiteten som Balsfjord kommune har, men at det kan være det er UDI som har ansvar for Moria-flyktninger til Norge.

– Så vi vil vurdere å ta kontakt med UDI for å melde fra der også om hva vi har kapasitet til, sier Mikkelsen.

Powered by Labrador CMS