Foto: OLE-SVERRE HAUGLI, FORSVARET
Foto: OLE-SVERRE HAUGLI, FORSVARET

Her er de sentrale punktene for Indre Troms i langtidsplanen

MÅLSELV: Under finner du det i regjeringas langtidsplan for Forsvaret som berører Indre Troms.

Publisert Sist oppdatert

• Hærens ledelse videreføres på Bardufoss. Indre Troms, Østerdalen garnison og Sessvollmoen videreføres som lokasjoner for Hærens fellesavdelinger. Basestrukturen for Brigade Nord utvikles med hovedtyngden i Indre Troms. Porsangmoen og Høybuktmoen videreutvikles som baser for Finnmark landforsvar. Hans Majestet Kongens Garde videreføres på Huseby i Oslo.

• Brigade Nord videreutvikles med fire mekaniserte manøverbataljoner med høy oppsettingsgrad og tilhørende taktiske og logistiske støtteavdelinger.

• Innledningsvis prioriteres omvæpning av og materielltilførsel til eksisterende struktur. Deretter etableres brigadens fjerde mekaniserte manøverbataljon.

• Regjeringen vil anskaffe nye stridsvogner fra 2025 og fremskynde anskaffelsen av langtrekkende presisjonsvåpen til Hæren fra 2028 til 2026.

• Det etableres en felles rekruttskole på Terningmoen fremfor å etablere grunnleggende soldatutdanning i garnisonene i Indre Troms, med hovedsete på Skjold, som lagt til grunn gjennom behandlingen av Innst. 50 S (2017 – 2018) til Prop. 2 S (2017 – 2018). Inntil rekruttskolen er i full drift utnyttes eksisterende tilgjengelig kapasitet ved dagens lokasjoner.

• Luftforsvarets operative virksomhet vil på sikt være konsentrert rundt NAOC på Reitan, hovedbasen for F-35 kampfly på Ørland, en fremskutt base for kampfly og base for maritime patruljefly på Evenes, et kontroll- og varslingssenter på Sørreisa, og basene på Rygge, Gardermoen og Bardufoss.

• Luftforsvarets ledelse og de taktiske transporthelikoptrene videreføres på Rygge. Det gjøres tilpasninger i infrastrukturen på basene Ørland, Evenes, Bardufoss, Værnes og Rygge. Vedtaket om å legge ned Andøya og Bodø ligger fast, men det prioriteres noe midler til strengt nødvendig vedlikehold av kritisk infrastruktur etter at basene er lagt ned for bedre å kunne understøtte og motta allierte forsterkningsstyrker.

• Regjeringen planlegger fra 2024 å starte arbeidet med å erstatte Bell 412 med en ny kapasitet som er bedre tilpasset spesialstyrkene.

• Fra mai 2020 legges det opp til at helikopterberedskapen med Bell 412 til støtte for politiet på Bardufoss erstattes av sivile helikoptre innleid av Justis- og beredskapsdepartementet.

• 14 NH90-helikoptre fases inn i Forsvaret til støtte for Kystvakten og Marinen. Ambisjonen er at NH90 vil nå initiell operativ evne på fregattene og kystvaktfartøyer i 2022. Regjeringen vil videreføre samarbeidet med nasjonal forsvarsindustri med formål om å oppnå de operative leveransene som NH90 skal dekke.

• US Marine Corps sin trening og øving i Norge med utgangspunkt på Værnes og Setermoen videreføres. Det legges opp til økt samtrening med norske og allierte styrker, noe som vil bidra til utviklingen av Forsvarets operative evne.

• Heimevernet videreføres med ledelse på Terningmoen og tilstedeværelse på dagens lokasjoner med 11 heimevernsdistrikter.

Powered by Labrador CMS