Nær 30 000 fra Syria:

SYRIA: Flyktningkrisen gjorde at antall syrere i Norge gjorde et stort bykst. Myndighetene ønsker nå å lære mer om deres utdannelsesnivå og demografiske forhold. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO
SYRIA: Flyktningkrisen gjorde at antall syrere i Norge gjorde et stort bykst. Myndighetene ønsker nå å lære mer om deres utdannelsesnivå og demografiske forhold. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO

Her er «Syria-Toppen» i Kommune-Norge

BARDU: Bardu kommune har forholdsvis mange bosatte syrere. Det viser tall som myndighetene nå ønsker å lære mer om.

Publisert Sist oppdatert

Flyktninger fra Syria er en helt ny flyktninggruppe i Norge, og myndighetene har nå gått i gang med å kartlegge demografi og utdanning blant syrere bosatt i Norge. Statistikken viser at andelen syrere i Bardu er klart større enn «normalt».

Syrere i Indre Troms

– Syrerne er relativt spredt rundt om i Norge, de er å finne i hele 399 av landets 422 kommuner, forteller Statistisk sentralbyrå (SSB) i rapporten som er laget.

Det var totalt 29 888 personer fra Syria bosatt i Norge ved årets inngang, og av disse er det 99 som har adresse i Indre Troms. Dette gjelder da også norskfødte barn av syrere.

Bardu teller 48 av disse syrerne. Dette betyr at 1,2 prosent av befolkninga i Bardu er syrere. I hele landet er andelen på 0,6 prosent.

Så er det 28 syrere som er registrert i Målselv kommune. Dette utgjør 0,4 prosent av befolkningen her. Like stor andel er det i Balsfjord, der det er 23 bosatte syrere.

– Svært mange med syrisk bakgrunn bor i store husholdninger. Mer enn fire av ti bor i husholdninger bestående av fem personer eller flere, noe som er en høy andel sammenlignet med hele befolkingen, opplyser SSB.

Trenger ny kunnskap

– Den store flyktningstrømmen til Europa høsten for snart tre år siden skapte overskrifter verden over, og man kunne følge flukten til millioner av mennesker. Asylsøkere fra Syria var den største gruppa som kom til Norge, med over 10 500 søknader. De fleste asylsøkerne fra Syria har fått opphold i Norge, skriver SSB i den aktuelle rapporten.

– De er i norsk sammenheng ei ny gruppe flyktninger, og vi trenger kunnskap om denne gruppen. Selv om det er altfor tidlig å si noe som helst om syriske flyktninger på mange områder, har vi i denne rapporten klart å samle tilgjengelig informasjon om to viktige aspekter ved denne gruppa, demografi og utdanning, understreker SSB.

– Det at syrerne er nyankomne innvandrere vil virke inn på stort sett alle variabler vi ser på i denne rapporten. Dette må vi ta hensyn til når vi skal knytte begrepet integrering til denne beskrivelsen, ettersom integrering er en prosess som tar tid, påpeker byrået.

Rapporten er finansiert av Kunnskapsdepartementet.

Her er det flest

Ved hjelp av tallene fra SSB kan en slå fast at Namsskogan kommune i Trøndelag har forholdsvis flest syrere bosatt, da hele 5,5 prosent av befolkninga er innvandrere (og norskfødte barn) fra Syria. Videre finner vi 26 kommuner som har tre eller færre syrere bosatt.

I Troms er det Berg kommune som huser størst andel syrere, med en andel på 4,3 prosent. Deretter følger Torsken kommune med 3,5 prosent.

På landsoversikten med de 422 kommunene på «Syria-Toppen» finner vi Bardu på 95. plass, mens Målselv er nummer 320 og Balsfjord på plassen etter.

Powered by Labrador CMS