Her går det nesten galt

TAKELVDALEN: Her er man knapt sekunder fra ei stygg ulykke i Takelvdalen. Maskinhengeren kommer i en høyrekurve ut mot motgående trafikk.

Publisert Sist oppdatert

Det er mandag morgen rett over klokka 8 hendelsen finner sted, og det er en bilist på veg sørover i Takelvdalen som fanger den skremmende opplevelsen på sitt dashboardkamera. I en venstrekurve møter han ei trekkvogn med maskinhenger. I høyrekurven til den tomme maskintransporten kommer hengeren brått ut og krysser litt over i personbilens kjørefelt. Det setter en kraftig støkk i føreren av personbilen.

- Utafor det akseptable

Tidligere spesialetterforsker ved trafikkulykker i politiet og nå driver av Tromsø Trafikkompetanse, Alf Arne Øvergård, skjønner godt at føreren av personbilen blir skremt av situasjonen. Øvergård liker ikke kjøreadferden til maskintransporten etter å ha studert videoen flere ganger.

- Dette er kjøreadferd utafor det akseptable. Det er uvisst hva som er årsaken til at hengeren kommer ut, men det er ikke slik det skal kjøres. Jeg skjønner godt at situasjonen oppfattes som dramatisk for føreren av personbilen, sier Alf Arne Øvergård.

Han sier at om han hadde vært i sitt tidligere yrke og møtt maskintransporten slik, ville han snudd og gitt påtale for kjøringa.

Mulige årsaker

Øvergård mener det kan være flere årsaker til at maskintransporten kommer slik i svingen:

- Det kan være for høy fart etter forholdene, det kan være vannplaning, men det kan også være at føreren ser han kommer for langt ut i svingen og gjør en «knekk» inn med trekkvogna. Det er såkalt åpen styring på den bakerste akslingen på denne typen hengere, og den gjør da en sving motsatt vei for å følge mest mulig etter trekkvognas linje. Mest sannsynlig er det det som skjer her, men når bakerste akslingen til hengeren er over gulstripa, betyr det at det som er bak den bakerste akslingen er kommet over i personbilens kjørefelt. Det er ikke akseptabelt i det hele tatt. Hadde personbilen vært tett inntil midtlinja ville det blitt et sammenstøt, konkluderer Alf Arne Øvergård.

Den tidligere spesialetterforskeren i politiet driver i dag med etterutdanning av yrkessjåfører, kjører kurs og opplæring og driver med trafikkrådgivning.

Han forteller at det for noen år tilbake var ei dødsulykke i Lofoten etter at en treakslet henger kom over i motsatt kjørefelt og traff en personbil.

Marginalt med plass

Politioverbetjent og trafikkoordinator ved Troms politidistrikt, Yngve Widding, liker heller ikke situasjonen han ser på videoen:

- Hvordan og hvorfor dette skjer vet jeg ikke, men dette her ser ikke ut som forsvarlig kjøring. Personbilen har også autovern på si høyre side, og har ingen plass å gjøre av seg om hengeren kommer enda lenger ut. Jeg skvetter når jeg ser videoen, og det er små marginer. Det er verdt å reflektere over de små marginene det er her, sier Yngve Widding.

Powered by Labrador CMS