Her går ikke arbeidstida opp i røyk

BARDU: Ingen av de ni ansatte ved Statoilstasjonen på Setermoen røyker på jobb. Slik bidrar de til å gjøre Bardu til den mest røykfrie kommunen i Troms.

Publisert Sist oppdatert

Det merkes, forteller daglig leder Trude Engen. Hun har tidligere jobbet ved arbeidsplasser der flere ansatte hadde behov for røykepauser.

– Røykepauser tar tid, og når flere røyker, merkes det. Ti minutter her og ti minutter der, det merkes etter hvert. Derfor er jeg er glad for at ingen av de ansatte her røyker. Og så tror jeg også røyking kan gi utslag på sykefraværet vårt. For vi har veldig lavt sykefravær her hos oss, sier Engen.

Det merkes med andre ord at det ikke røykes. Hun understreker at hun ikke vet hva alle ansatte gjør når de ikke er på jobb, men på arbeidsplassen er det altså ingen som har behov for røykepauser.

Forbud funker

– Jeg ser i alle fall ingen som har røykepauser her, og jeg har ikke hørt at noen av våre ansatte røyker. Men snus er en annen ting, det er det noen som bruker her, og det ser vi også på salget vårt på stasjonen. Det er nedgang på salg av tobakk og sigaretter, og oppgang på snus, forteller Engen.

Hun tror absolutt at røykeforbud som stadig ble mer og mer vanlig, og som gjelder på flere og flere steder, har en innvirkning på folks røykevaner og får folk til å slutte.

– Det er jo røykeforbud på så mange steder nå, og da tror jeg det er slik at noen velger å bare slutte, og at noen av dem går over til snus. For snus kan man bruke uansett hvor. Dessuten tror jeg folk flest er blitt mer bevisst på sin egen helse når det gjelder røyking, og at også det har en årsak til at folk kutter røyken, sier hun.

Høyest levealder i Troms

At Bardu kommer så bra ut når det gjelder røyketall, er ikke så veldig oppsiktsvekkende når man gløtter til en rimelig fersk levealdersstatistikk. En oppsummering som Nasjonalt folkehelseinstitutt har gjort i perioden 1998–2012, viser at bardudølene ligger på topp i Troms når det gjelder forventet levealder, for både kvinner og menn. Ifølge statistikken med tall på kommunenivå, var den forventede levealder i Bardu 78,2 år for menn og 83,3 år for kvinner.

Powered by Labrador CMS