LITE VANN: Nei, dette er ikke fjære sjø, men Barduelva ved Foshaug. Cecilie Halvorsen får assosiasjoner til ørkenspredning og afrikanske vannhull når hun speider utover elveleiet. Statkraft er ikke pålagt minstevannføring ut av kraftverket.
LITE VANN: Nei, dette er ikke fjære sjø, men Barduelva ved Foshaug. Cecilie Halvorsen får assosiasjoner til ørkenspredning og afrikanske vannhull når hun speider utover elveleiet. Statkraft er ikke pålagt minstevannføring ut av kraftverket.

Her kan man vade over Barduelva

ØVRE BARDU: Cecilie Halvorsen er bekymret for økosystemet i elva når vannstanden er så lav som den har vært. Grunnen er fravær av krav til minstevannføring fra Straumsmo-kraftverket og en heller tørr sesong.

Publisert Sist oppdatert

Fredag morgen, i likhet med perioder i sommer og i høst, har Barduelva hatt svært lav vannstand. Da Nye Troms tok dette bildet ovenfor Foshaug bru, kunne man lett vade over elva på det bredeste med vadestøvler. Det har Cecilie Halvorsen fortalt også var tilfelle for noen tilreisende som fisket der i sommer.

– Når man fra land kan se bunnen selv på det dypeste her, da er noe galt, mener hun, og forteller om de fortvilte fiskerne som krysset elva og spurte om dette var vanlig i det ellers så gode vassdraget de kom for å fiske i.

– Økosystemet i fare

Ved Foshaug har elva allerede fått tilførsel av vann fra sideelver lenger oppe i dalen, hvor Sørdalselva er den største. Slik forholdene er i dag, er disse elvene og bekkene små, selv om det har regnet en del i september. Derfor er vanntilsiget fra det opprinnelige gamle elveløpet fra Innset, sammen med sideelvene, ikke nok til å opprettholde en naturlig vannstand i elva nedover mot Setermoen når kraftverket står, og store grunner og sandbanker kommer til syne.

– Fiskelivet og insektlivet blir ødelagt. Hele økosystemet er sårbart og står i fare, sier Halvorsen.

Familien hennes, hvor hennes mann Thomas er en ivrig fisker, har fått tilbakemeldinger fra fiskere om situasjonen i sommer. Selv skal Thomas ha registrert at det nærmest ikke eksisterer insektliv i elva. Insektene er livsnødvendig for fisken, og fulgelivet som har tilhold ved elva, blir skadelidende. Cecilie skylder på kraftprodusenten som setter profitt foran hensyn til livet i elva.

Minstevannføring

Torkel Segrem, fungerende produksjonssjef ved Statkraft region nord i Korgen, sier dette er den vanlige måten de manøvrerer Straumsmo kraftverk på. Når kraftverket står, går det ikke vann gjennom turbinene, og utløpstunellen fra kraftverket inn i elvefaret ved Strømsmoen er tørrlagt.

– Vi har ingen minstevannføringskrav ut fra kraftverket. Det er slik det pleier å være, sier han.

De siste ukene har Statkraft hatt vedlikeholdsarbeid i Straumsmo kraftverk. Derfor har en maskin vært ute av drift om gangen, men dette arbeidet er nå over.

– Det er kravene fra forbrukerne som regulerer produksjonen. Når det ikke er etterspørsel etter strøm, kan vi heller ikke produsere, for strøm må ha en forbruker, sier han.

Statkraft måler vannføringa ved Foshaug bru. Da Nye Troms snakket med Segrem senere på dagen, var vannføringa der knapt 20 kubikk per sekund. Da var produksjonen i kraftverket startet et par timer før, og vannet hadde begynt å øke nedover dalen. I kraftverket kjørte de da 30 kubikk for å produsere strøm.

Under normalen

Fyllingsgraden i Altevatnet er nå 56 prosent, og det er ifølge Segrem under normalen for årstida.

– Det har vært en tørr vinter og forholdsvis tørr sommer og høst til nå, sier Segrem, som ikke vil spå om forholdene i vinter, men at det kan bli lav vannstand i magasinet til våren.

Hele Nord-Norge ligger under normalen når det gjelder fyllingsgrad i magasinene. I Nordland er det imidlertid noe bedre, men ifølge produksjonssjefen må det regne mer for at landsdelen skal komme opp på normalen.

Dermed må Cecilie Halvorsen vente på mer nedbør eller nye miljøkrav i forbindelse med revisjon av konsesjonsvilkårene for Barduvassdraget før hun kan vente seg et økosystem i elva som er i balanse.

Powered by Labrador CMS