FÅR BARKFILTER: Andslimoen renseanlegg har filtre på bygget, men de er ikke sterke nok til å rense lufta under avvanning. Til sommeren skal det bygges et barkfilter-anlegg. Foto: Malin Cerense Straumsnes
FÅR BARKFILTER: Andslimoen renseanlegg har filtre på bygget, men de er ikke sterke nok til å rense lufta under avvanning. Til sommeren skal det bygges et barkfilter-anlegg. Foto: Malin Cerense Straumsnes

Her lukter det dritt hver onsdag

MÅLSELV: I flere år har både bedrifter og forbipasserende ved Andslimoen opplevd en usedvanlig sterk lukt av kloakk hver onsdag. Målselv kommune har hatt flere mislykkede forsøk med å få bukt med lukta fra Andslimoen renseanlegg – men de gir ikke opp.

Publisert Sist oppdatert

Hver onsdag morgen foretar Andslimoen renseanlegg avvanning, noe som medfører en sterk eim av kloakk som brer seg ut over store deler av området. Dette har foregått over flere år, og både bedrifter og forbipasserende har bitt seg merke i den markante lukta som melder sin ankomst hver onsdagsmorgen. Ole Nordmo & Sønn (ONOS) er ett av selskapene i området som får lukta inn i sine lokaler hver uke. Ifølge anleggsleder Stein Robin Thorsteinsen er det spesielt de som sitter inne på kontoret som rammes av den sterke lukta.

– De sitter i trekket for å si det slik. Vi har vifter som suger inn luft, og da kommer lukta inn. Det er ikke ei behagelig lukt, det er rett og slett skitlukt, sier Thorsteinsen.

Aller verst er det når vinden fører lukta i deres retning. For de som jobber ute er ikke lukta like sjenerende, men de som jobber innendørs opplever at den er ubehagelig. Thorsteinsen er ikke i tvil om at det er flere i området som plages av lukta, og kanskje i enda større grad enn dem.

Kundene klager

Geir Arne Simonsen meldte inn luktproblemet til kommunen da han jobbet som administrasjonsleder i ONOS. Nå er han butikksjef på Coop Extra Bygg, og merker mindre til lukta fra renseanlegget. Simonsen viser til at det er spesielt ved YX og ONOS at lukta merkes.

– Når du kommer rundt svingen er det en lukt av kloakk, det er helt uverdig. Jeg mener det er et problem som Målselv kommune burde og må ordne opp i, sier han.

Bodil Nordgård ved bensinstasjonen YX bekrefter at også de merker lukta som kommer hver onsdag. Til å begynne med slo de vann i sine egne sluker fordi de trodde lukta kom fra dem selv. Etter hvert skjønte de at renseanlegget var synderen. Bensinstasjonen har også kafé, og Nordgård er glad for at det merkes lite i butikken og kafeen. Hos dem slår lukta mest inn på lageret og spiserommet. Kunder har likevel bemerket den.

– Vi merker at kundene klager. De lurer på om vi har gasslekkasje eller feil hos oss, og kommenterer lukta. Når kundene kommer ut av bilen og kjenner lukta, kobler de ikke at det ligger et renseanlegg rett her nede. Det er et kjedelig fenomen, sier Nordgård.

Hun har dog forståelse for at det kan være vanskelig å begrense lukta.

Tiltak til sommeren

Prosjektleder Anne Vedøy Nordmo ved vann, avløp, renovasjon og veg i Målselv kommune, sier de er klar over luktutfordringa på Andslimoen og at de har fått flere henvendelser. Hun forklarer at renseanlegget avvannes hver onsdag, noe som fører til sterkere lukt enn vanlig.

– Vi har prøvd å lage luktrenseanlegg for å rense avgassene fra avvanninga, men det er så veldig sterk lukt at vi ikke klarer å ta den, sier Vedøy Nordmo.

Andslimoen renseanlegg har filtre på bygget, men de er ikke sterke nok til å rense lufta under avvanning. Til sommeren skal det bygges et barkfilter-anlegg.

Hun forklarer at de har prøvd mange ulike tiltak for å redusere lukta – uten hell. Renseanlegget har også filter som fungerer godt ellers i uka, men de er ikke sterke nok når avvanninga finner sted. Til sommeren skal kommunen nok en gang prøve å få bukt med lukta. Da skal det bygges et barkfilter-anlegg ved renseanlegget. Under avvanning vil da lufta gå gjennom store barkfilter som tar bort lukta. Leverandøren kan imidlertid ikke garantere for at det vil virke.

– Det er ingen som kan garantere at det blir bedre. Men vi har prøvd med filtrene på Rundhaug, og det har fungert der. Så vi håper det vil fungere også på Andslimoen, sier Vedøy Nordmo.

Powered by Labrador CMS