KNAGERT: Det er dårlig med skiforhold på Storlømyra skistadion i Bardu. Stadionområdet er aller dårligst, men Per Åke Heimdal må ha mange centimeter med nysnø i løypenettet for at Bardu IL skal kunne arrangere skirenn neste lørdag. Foto: Ivar Løvland
KNAGERT: Det er dårlig med skiforhold på Storlømyra skistadion i Bardu. Stadionområdet er aller dårligst, men Per Åke Heimdal må ha mange centimeter med nysnø i løypenettet for at Bardu IL skal kunne arrangere skirenn neste lørdag. Foto: Ivar Løvland

Her skal det være skirenn om ei uke ...

LANGRENN: Åpningsrennet for langrennsfolket i Troms henger i en svært tynn tråd. Det skal mye til om rennet ikke blir avlyst mandag kveld.

Publisert Sist oppdatert

– Her er det i hvert fall ikke mulig å ha noe skirenn nå. Får vi ikke 15 cm med tung snø i løpet av noen få dager, blir det ikke renn her, sier Per Åke Heimdal tørt.

Rennlederen for neste lørdags planlagte renn på Storlømyra skistadion i Bardu må gå forsiktig på isen der snøen helst skulle være tråkket ned til en solid såle. I stedet for snø er det mest tuster og barmark som stikker opp der isen ikke ligger speilblank og knallhard. Bare noen få steder ligger siste rest av snøen som kom for et par uker siden, men i løpet av mildværet nå svinner også den bort fra stadion.

– Skal vi arrangere renn her, skal det være med skikkelige forhold som ikke skal kunne ødelegger løpernes ski. Får vi ikke det, avlyser vi rennet, sier Heimdal.

Fra snø til regn

Han er mest fortvilt på løpernes vegne. Åpningsrennet i Bardu har årlig samlet nærmere 300 løpere de siste sesongene, og har vært et etterlengtet startskudd for de lokale løperne i kretsen og litt utafor den også. De to siste årene har Bardu IL si skigruppe klart å få gode forhold til rennet, men for tre år siden tok kulda kretsåpninga. Nå tyder det aller meste på at mildværet og snømangelen ødelegger for skifolket.

– Det var ei stund meldt snø for i dag, men det ble etter hvert endret til et regnvarsel. Dessverre slo det til, sier Per Åke Heimdal der han står på stadion fredag formiddag.

Mye jobb

Klubben hadde bra forhold etter å ha lagt mange dugnadstimer ned i å tråkke snøen til en god såle da den først kom. Nå er det bare blankisen igjen der skuteren gjorde jobben.

– Blir ikke utsiktene til snø de nærmeste dagene veldig gode, må vi nok avlyse mandag kveld. Vi kan ikke vente helt til neste helg med tanke på at løperne som vil søke seg til snø kan finne den andre steder, sier Per Åke Heimdal.

Per nå er det knapt noen steder i landsdelen med hvitt underlag. Bare større skisteder i Nord-Sverige og Nord-Finland har kunstig produsert snø til deler av løypenettet sitt.

For tidlig

Heimdal synes de som setter opp de internasjonale og nasjonale terminlistene faktisk må begynne å revurdere de planer som settes opp. Med mildere vintre blir det stadig vanskeligere å få renn i starten av sesongen avviklet.

– Med de klimatiske utfordringene som vi stadig står overfor, må krets og videre opp i systemet kanskje se på dette, sier Per Åke Heimdal.

Avlysingene er også uheldige for arrangørene, som gjør mye forarbeid i å ha alt på stell til renn som dette. Også økonomisk taper de penger på avlysning.

Gladelig gratis

– Men det økonomiske bryr vi oss egentlig ikke om. Vi arrangerer gladelig skirenn uten overskudd hvis vi bare klarer å arrangere et godt skirenn, sier Per Åke Heimdal.

Men slik utsiktene værmessig ser ut, skal det et aldri så lite under til værmessig om det skal bli skirenn i Bardu neste lørdag. Rennet er terminfestet i klassisk stil, men for å klare det må snømengdene komme i enda større grad. Og det fort. Blir det så arrangørene klarer å trakke en fristilstrasé, blir rennets stilart omgjort.

– Heller det enn å ikke ha renn, sier Per Åke Heimdal.

Uten å være veldig optimistisk med tanke på at Langrenns-Troms kan innta løypenettet om ei uke.

Powered by Labrador CMS