Nytt selskap satser opp mot Forsvaret:

VIL HA FLERE MED: Hermod Bjørkestøl vil at langt flere lokale bedrifter kommer på banen og går sammen om å lande kontraktene om varer og tjenester som Forsvaret er avhengige av i Troms-regionen.
VIL HA FLERE MED: Hermod Bjørkestøl vil at langt flere lokale bedrifter kommer på banen og går sammen om å lande kontraktene om varer og tjenester som Forsvaret er avhengige av i Troms-regionen.

Hermod Bjørkestøl (75) står i bresjen for Næringsklynge Midt-Troms AS

MÅLSELV: Næringsklynge Midt-Troms AS er under etablering. Målet for selskapet er å styrke samarbeidet mellom lokalt næringsliv og Forsvaret.

Publisert Sist oppdatert

-Tiden er inne for at næringslivet i Midt-Troms går sammen for å posisjonere seg overfor Forsvaret, sier talsmann og idéinnehaver for selskapet Næringsklynge Midt-Troms AS, Hermod Bjørkestøl.

Sammen med Arne Dahlberg ønsker han å få flere av Forsvarets samabeidsavtaler landet hos lokale aktører, i stedet for at de skal havne hos tilbydere sørpå.

- Et eksempel er busstransport av soldater. Der var det to tilbydere fra Troms, men kontrakten med en verdi av 60 millioner kroner gikk til Hafrsfjord i Rogaland, som igjen kjøper tjenester fra Bussring hos oss, sier Bjørkestøl, og tenker dette var en kontrakt Bussring ville vært tjent med å hatt selv i utgangspunktet.

Enkelte aktører er små, og det kan i utgangspunktet virke vanskelig å ha ressurser til å levere et produkt til en så store organisasjon som Forsvaret. Her mener Bjørkestøl at det er viktig å tenke nytt. Han ønsker å få en oversikt over aktuelle interessenter for dannelsen av et slikt selskap innen førstkommende fredag.

- Om noen aktører er for små til alene å kunne etterkomme en forespørsel eller et oppdrag, må vi være åpne for et samarbeid mellom flere aktører, mener han.

Viktig verdiskapning

Bjørkestøl opplyser om at han i dagene fram til fredag vil kontakte ulike aktører i næringslivet og lufte ideene sine, som han også har gjort med daglig leder for Lians Caravan og fritid, Hege Lian. Hun tilhører en bransje der en kanskje ikke umiddelbart ser en kobling til Forsvaret, men som det likevel kan være spennende å kikke nærmere på.

- Jeg er nysgjerrig på dette. Kanskje kan det åpne for nye muligheter for mitt firma, sier hun.

Ifølge Bjørkestøl har entreprenørbransjen, spesielt i Målselv, vært flinke til selge seg til Forsvaret, og har med det sikret seg store oppdrag, slik som inne på flystasjonen.

- Her har ikke det øvrige næringslivet vært like flinke. Men med de omskiftelige tidene som Forsvaret er inne i nå, er det viktig å tenke nytt i stedet for å gråte over tapte slag. Det er viktig å knytte Forsvaret tettere til oss. Jo sterkere bånd, jo større sjanse for at de ser nytten i å bli værende, tror han.

Økte oppdrag gir ikke bare flere kroner til lokale tilbydere, det betyr også muligheter for flere arbeidsplasser.

Store summer

I dag er det et sentralt selskap med tittelen «Host Nation Support» som har ansvaret for å gi støtte til utenlandske avdelinger som kommer til Norge for å trene og ha øvelser. Næringsklynga ønsker i større grad at at de tjenester som Forsvaret skal bruke i Troms, skal kjøpes hos lokale bedrifter i stedet for av tilbydere sørfra. De første kontraktene om tjenester til Forsvaret vil bli forhandlet om allerede tidlig i høst, og derfor mener Bjørkestøl det er viktig at Næringsklynga kommer på plass så raskt som mulig.

- Vi har gått bredt ut og ønsker oss bedrifter som både kan gå inn som eiere samtidig som de blir leverandører, og bedrifter som bare ønsker å være leverandører, sier han.

Den kommende vinterøvelsen «Cold Response 2020» blir første mulighet til å sette de nye ideene ut i livet, der de første avdelingene kommer til Norge i kommende november for å trene før selve øvelsen.

- Øvelsen, som er et pilotprosjekt, vil være å betrakte som en eksamen for næringslivet i Troms. Forsvaret ønsker å teste leverandørkapasiteten i Troms. Evner vi ikke å levere, er det stor fare for at andre aktører blir foretrukket, sier Bjørkestøl, og sier det er rimelig å anta at dette vil kunne være tjenester til en verdi av mellom 500 millioner kroner og én milliard kroner.

Målet med Næringsklynge Midt-Troms er i første omgang å hjelpe lokalt næringsliv til å levere varer og tjenester til Forsvaret. Bjørkestøl understreker at selskapet skal ha som ambisjoner også å samarbeide med andre enn Forsvaret, og være konkurransedyktige og levere også til andre kunder og prosjekter på sikt.

Powered by Labrador CMS