ÅPNET OPP: Etter ombygginga for tre år siden, forsvant en murvegg, og hele inngangpartiet ble åpnere. Biblioteksjefen er veldig fornøyd med det ferdige resultatet.
ÅPNET OPP: Etter ombygginga for tre år siden, forsvant en murvegg, og hele inngangpartiet ble åpnere. Biblioteksjefen er veldig fornøyd med det ferdige resultatet.

Hilde har boka i sentrum

SETERMOEN: Etter ombygginga for tre år siden er tilværelsen blitt lysere og triveligere for både ansatte og brukere av biblioteket.

Publisert Sist oppdatert

Leselystne som har hatt et forhold til Bardu bibliotek over noen år vil nok si at fasilitetene i dag framstår som moderne og brukervennlige sammenliknet med før ombygginga våren 2015.

- Vi er veldig fornøyd med resultatet. Da vi tok vekk murveggen her ved inngangen, fikk vi også åpnet opp. Noen husker kanskje døra, som var så smal at en nærmest måtte åle seg ut og inn. Nå har vi fått ei langt større dør, sier biblioteksjef Hilde Eggen.

Ved vinduet står det en rekke pc'er som ifølge Eggen er mye brukt, spesielt av studenter.

Inne i selve bibliotekdelen er det oversiktlig og enkelt å finne fram blant reolene.

I hjertet av biblioteket er barnebøkene plassert. To av de som bruker fasilitetene her en del, er Åshild Randers og sønnen Nikolai.

- Vi stikker innom når vi har fri. Det har blitt veldig fint, og ungene liker å være her, forteller hun.

Randers ønsker å trekke fram at det er svært kort ventetid på nye bøker på biblioteket her i forhold til andre steder.

- Jeg har ei venninne som bor i Tromsø, og hun sier at der må de stå på venteliste nærmest et år. Da går du liksom heller og kjøper den boka, mener hun, og synes dette er langt greiere på Setermoen.

Opplevelser, ikke bare bøker

Hilde Eggen har vært sjef for biblioteket i Bardu siden 2009, og har med det fått med seg hele fornyelsesprosessen, fra planlegging til ferdig resultat.

- Men fortsatt er det litt nytt, og vi trenger å gå oss til, smiler hun.

Det er et dansk arkitektfirma som står for tegningene til ombygginga, og der Troms fylkesbibliotek var behjelpelig med å skaffe midler.

- Det eneste som er igjen av det gamle, er taket – og de brune stålhyllene, som vi har malt hvite. Det er nytt golv og nye vegger, og ser også ganske annerledes ut enn det gjorde før. Vi fikk midler til innredning og har ordnet møbler, sier hun, og legger til at den store sitteklossen med puter i midten med enkle grep kan gjøres om til en scene.

Det er kommet en ny biblioteklov som sier at det skal være mer aktivitet på bibliotekene. Biblioteket er derfor blitt et sted der en ikke bare leser, men også opplever.

- Vi er ganske aktive med de ressursene vi har tilgjengelig, og har en del arrangementer og foredrag. Vi har 30 stoler og lydanlegg i tillegg til scene, og dersom noen har lyst til å bruke biblioteket som utgangspunkt for eget arrangment, er vi veldig åpne for det, sier Eggen.

Når det kommer til aktiviteter, samarbeider Eggen en del med de øvrige bibliotekene i fylket, og kanskje aller mest de som holder til i Midt-Troms-regionen.

Møteplass i sentrum

Biblioteket i Bardu har som mål å være en møteplass for bygdas innbyggere, der en sammen kan bli inspirert og få kunnskap. Et arrangment som er på trappene er i forbindelse med Bardu kulturskoles 40-årsjubileum, der skal det 8. november være konsert med elever fra kulturskolen i biblioteket.

I tillegg til tradisjonell skjønn- og faglitteratur mellom to permer, tilbyr biblioteket utlån av film, der utvalget kanskje er størst for barna.

- Og er det noe vi ikke har inne, kan vi få tak i det fra et annet sted, sier Hilde Eggen.

Lydbøker er også noe som er blitt mer og mer vanlig blant folk, kanskje fordi det gjør at en kan kombinere «lesing» med andre gjøremål. Som når du vasker huset, er på reise eller går tur. Lydbøker passer på den måten inn i vårt moderne levesett på en helt annen måte enn den fysiske boka med to permer, selv om mange fortsatt sverger til bøker på «gammelmåten».

Etter ombygginga deler biblioteket inngangsparti med kommunens servicetorg, og det medfører at biblioteket har felles åpningstider med resten av kommunehuset. Det mener Eggen er et stort løft.

I tillegg utvider de åpningstidene ytterligere med tirsdag ettermiddag og den første lørdagen i hver måned. Selvbetjeningssystemet for utlån og innlevering fungerer også godt, i følge biblioteksjefen.

- Statistikken viser at bibliotekene i Troms har høyere besøkstall enn landsgjennomsnittet. Biblioteket er et fantastisk tilbud, og vi ønsker at enda flere kommer innom og bruker oss, sier Hilde Eggen.

Powered by Labrador CMS