Trente på badeulykke:

ROVDYR: Christina Martin fra Besøkssenter rovdyr i Polar Park delte kunnskap om bjørn, ulv, gaupe, jerv og andre dyr med barna. Foto: Terje Tverås
ROVDYR: Christina Martin fra Besøkssenter rovdyr i Polar Park delte kunnskap om bjørn, ulv, gaupe, jerv og andre dyr med barna. Foto: Terje Tverås

– Hjelp, jeg har fått krampe!

ØVRE BARDU: Friluftskolen går av stabelen denne uka. Livredning var ikke det eneste barna lærte ved Svartvatnet tirsdag.

Publisert Sist oppdatert

– Ikke rop for høyt, for da tror folk det er virkelig, sa Tove Amundsen Fuglem i Midt-Troms friluftsråd før hun kastet livlina mot de to badende barna for å demonstrere hvordan man kan redde andre fra å drukne dersom de har fått krampe ute i vatnet.

Alt klaffet da Bardu kommune og Midt-Troms friluftsråd arrangerte friluftsskole for barn i Bardu. Tirsdag var de samlet ved Svartvatnet, hvor pølsene gikk glupsk ned på høykant under lunsjen. Nå er vel ikke det noen sjeldenhet hos sultne barn, men alle aktivitetene bidro til at et varmt måltid rundt et bål de selv hadde vært med på å lage, smakte ekstra godt.

– I går lagde vi fiskesuppe, og den smakte enda bedre, var kommentaren fra de voksne.

Hovedretten var pølser med brød. Barna hadde dynket vann rundt bålet for å unngå at brannen spredte seg.

Bjørneskit

Før det hadde de 17 barna delt seg opp i to grupper, hvor den ene løp orientering, mens den andre fikk ta del i rovdyrskolen.

– Hvorfor skal man ikke springe når man møter på en bjørn i skogen? spurte Christina Martin fra Besøkssenter rovdyr i Polar Park, som hadde tatt med seg sporprøver og diverse effekter knyttet til rovdyrene vi har i Norge.

Christina Martin fra Besøkssenter rovdyr i Polar Park delte kunnskap om bjørn, ulv, gaupe, jerv og andre dyr med barna.

Barna svarte korrekt på spørsmålet og bekreftet at de kan en del om dyr i skogen, spesielt bjørn, som har gjort Øvre Bardu landskjent de siste dagene. Martin hadde derfor spesielt tatt for seg bjørn, og hun la vekt på at det er viktig å samle prøver fra bjørneskit dersom man finner slikt i skogen. Forvaltningen av rovdyr er avhengig av at folk tar slike prøver, og barna forsto det fort, spesielt når de fikk vite at hvis de dermed oppdager et nytt bjørneindivid gjennom prøvene de tar, vil de få 1500 kroner i belønning.

Populært

Dagen før hadde disse barna lært å padle på Toftakervatnet, hvor de var samlet den første dagen av den første Camp Bardu, som det denne gang er to av samme uke. Tiltaket er svært populært og ble ifølge frisklivskoordinator Jeanette Jørgensen fort fulltegnet da det ble åpnet for påmelding. Tilbudet er for dem som starter i 5.–7. klasse skoleåret 2020/21.

Onsdag skulle barna ha oppmøte på Storlømyra skistadion for å gå til Sjupynten.

Tobias viste godt håndlag med kniven da han spikket en trestokk. Passende vedemner var det rikelig av i denne skogen.

Men tirsdag var de altså samlet på en odde på Svartvatnet, en ti minutters spasertur opp fra Altevannsveien, ikke langt fra Øvre Bardu skole. Elevene fra denne skolen var godt representert på den første campen. Martin, 5. klasse, fortalte at elevene var kjent her fordi de ofte gikk tur hit, spesielt når de hadde uteskole.

– Da tente vi bål, leste bøker og badet hvis det var varmt, sa han.

May Elise og Victoria spikket pølsespidd av løvskoggreiner.

Badet

Og bading ble det også denne gang. Jørgen var førstemann med tåa ned i vatnet, men nølte lenge før han jumpet uti og dukket ned i fiskens element. Så fulgte de andre forsiktig etter, og jo flere, jo mindre kaldt så det ut til at vannet virket på dem. I hvert fall varmet det da de gikk på land igjen.

Jørgen nølte ei stund før han jumpet uti, men syntes etter hvert at vannet var brukbart å bade i.

Det de hadde lært om å spikke, kom godt med da de skulle lage bål og spidde pølser. De fikk kyndig innføring i å ta hensyn til skogbrannfare denne tørre, varme midtsommerdagen hvor termometeret krøp godt over 20-tallet.

Friluftskolen fikk bevist at alt ikke dreier seg om dataspill, apper, brus og godteri på fritida. Det syntes som om alt dette var glemt for de unge deltakerne da naturen fikk vist hva den har å by på.

Powered by Labrador CMS