Torstein (64) er Setermoens ryddegutt:

LØNN FOR STREVET: Torstein har spart opp nok penger til et etterlengtet hjemmekinoanlegg på kun et par måneder med flaskesamling. Den musikkelskende 64-åringen gleder seg stort til å få spilt platene sine på det nye anlegget han nå skal anskaffe seg.
LØNN FOR STREVET: Torstein har spart opp nok penger til et etterlengtet hjemmekinoanlegg på kun et par måneder med flaskesamling. Den musikkelskende 64-åringen gleder seg stort til å få spilt platene sine på det nye anlegget han nå skal anskaffe seg.

Holder det ryddig i sentrum og skal kjøpe seg hjemmekinoanlegg for noen av kronene han tjener på det.

SETERMOEN: Torstein Kristiansen (64) går daglig rundt på Setermoen og samler tomme drikkeflasker og bokser. Det blir kjærkomne ekstrakroner til gladgutten i Vekvedveien.

Publisert Sist oppdatert

Han har si egen leilighet i Vekvedveien bofellesskap, Torstein Kristiansen. Da Nye Troms var innom, var 64-åringen i ekstra godt humør.

- I morgen skal jeg dra og kjøpe meg hjemmekinoanlegg, forteller han, og gliser nærmest fra øre til øre.

Det som for den enkelte konsument er to enkeltstående kroner han eller hun velger å slenge fra seg, får endret verdi for en tålmodig og målrettet samler. Torstein viser stolt fram en liten plastboks med sedler og mynter som faktisk er et resultatet bare av de siste to måneders samling av tomme drikkeflasker og aluminiumsbokser, som han deretter har vært innom Domus Extra og hevet panten på.

SKJULTE SKATTER: Ofte ligger det flasker og bokser med pant på i søppelboksene, og derfor leter Torstein alltid gjennom disse på runden sin, som her ved bussterminalen.

Det gamle stereoanlegget er forlengst modent for utskiftning, og Torstein gleder seg til å få oppgradert det til en mer moderne variant, med surround- og basshøytalere. Takket være utrettelig og daglig innsats med å plukke tomgods, kan han nå få ønsket oppfylt. Torstein er glad i musikk, og regner seg sjangermessig som alt-etende, og han ramser opp Pink Floyd, AC/DC og flere andre band han gjerne hører på. Rolling Stones-t-skjorta taler også sitt tydelige språk om at her har vi å gjøre med en ordentlig rocker.

- Jeg har all mulig slags musikk i hylla, pop, disco, reggae og blues, forteller han, og vi mistenker at det trolig blir ekstra mye lyd fra Vedvedveien denne sommeren.

Belønning fra kommunen

Hver morgen etter frokost går den psykisk utviklinghemmede, men godt fungerende, mannen si faste rute for å plukke tomgods rundt om i nærmiljøet. Det har han gjort i mange år. Han har sine faste steder der han erfaringsmessig vet at folk, og gjerne vernepliktige soldater, kaster fra seg bokser og flasker.

Randi Lund er ei av mange som setter pris på Torstein.

- Han er en flott ambassadør for gruppa si, og som i tillegg til å passe på at det er rent og fint i sentrum, sprer masse glede, sier hun.

TREFFER KJENTE PÅ VEIEN: Randi Lund synes Torstein er en flott ambassadør for psykisk utviklinghemmede og er med på å «ufarliggjøre» gruppa si. - Du fortjener virkelig en pris for det arbeidet du gjør, slår hun fast.

Torstein har vært en del av bybildet på Setermoen så langt tilbake som også ordfører Toralf Heimdal kan huske.

- Den jobben han gjør med å holde det rent og pent, er helt fantastisk! Og at han har holdt på og plukket tomflasker i 40 år, det er jeg overbevist om, sier han, om omtaler Torstein som en blid og trivelig kar det er hyggelig å stoppe og slå av en prat med, når en treffer på ham.

Ordføreren sier videre at han har ei lita belønning på lur til Torstein, for den innsatsen han gjør med å holde det rent og pent.

- Jeg har lyst til å gi ham en liten gave på vegne av kommunen, ikke noe stort, men en liten påskjønnelse for lang og tro tjeneste, sier Heimdal, som legger til at han tror all gåinga garantert er med på å gjøre at Torstein holder seg sprek og i god form.

På fote igjen

Det siste Heimdal sier, er et stort poeng. For mellom ett og to år siden ble Torstein litt ustø og fikk etter hvert et lettere hjerneslag, som gjorde at han fikk ytterligere problemer med balansen. Hva som kom først av høna og egget i dette tilfellet, er uklart. Han falt i hvert fall og slo seg så kraftig at han ble innlagt på sykehus og deretter sittende inne i boligen, og kom seg ingen vei. Heldigvis var han allerede på plass i den nye leiligheta si i Vekvedveien, som er særdeles godt tilrettelagt for bevegelseshemmede.

- Etter hvert begynte folk å savne han, etter som han ikke lenger var ute og gikk ruta si, og kom og undersøkte hva som var skjedd. Plutselig kom det én med en rullator til han fra kommunen, forteller hjelpepleier Kristin Bonaas som jobber i bofellesskapet, og av og til er innom og hjelper Torstein med enkelte gjøremål.

Med den ekstra støtten fra ganghjelpemiddelet kunne Torstein ta opp igjen sin aktivitet, og er nå i full vigør igjen med å plukke flasker som han finner både på bakken og i søppelbokser som står plassert utenfor bensinstasjonen, gatekjøkkenet og bussterminalen.

LØNN FOR STREVET: Torstein har spart opp nok penger til et etterlengtet hjemmekinoanlegg på kun et par måneder med flaskesamling. Den musikkelskende 64-åringen gleder seg stort til å få spilt platene sine på det nye anlegget han nå skal anskaffe seg.

Han har fått satt en ekstra stor kurv foran på rullatoren til å samle tomgods i på turen, og ikke sjelden er denne ganske full. Etter som det kan være litt vanskelig for ham å bøye seg ned, har han fått ei klype med langt skaft fra Hjelpemiddelsentralen, som han kan bruke. Så langt har han ikke hatt noen uhell på gåturene sine, tvert i mot har det hjulpet Torstein til å få tilbake mye av den funksjonen han hadde før, og gjør ham i stand til å fortsette med det viktige og nyttige arbeidet.

- Mange vet at han samler flasker, og fra tid til annen står det plutselig en sekk med tomgods på trappa, fra en eller annen giver, forteller Kristin.

Powered by Labrador CMS