HELIKOPTERKAMP:Tirsdag skal tre aksjonsgrupper mot vedtatte forsvarsendringer aksjonere foran Stortinget. Pål B. Nygaard vil holde appell om Hærens helikopter på Bardufoss. Foto: MORTEN KASBERGSEN (ARKIVFOTO)
HELIKOPTERKAMP:Tirsdag skal tre aksjonsgrupper mot vedtatte forsvarsendringer aksjonere foran Stortinget. Pål B. Nygaard vil holde appell om Hærens helikopter på Bardufoss. Foto: MORTEN KASBERGSEN (ARKIVFOTO)

Holder helikopterappell foran Stortinget

MÅLSELV: Tirsdag vil tre grupperinger som jobber mot Forsvarets langtidsplan (LTP) troppe opp foran Stortinget. For å protestere.

Publisert Sist oppdatert

Det er snart ett år siden Høyre, Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet ble enig om dagens langtidsplan for Forsvaret (LTP). Som de fleste vet, ble 339 skvadron på Bardufoss vedtatt flyttet til Rygge innen 2019 for å betjene spesialstyrkene. Kort tid etter at vedtaket ble fattet i november, ble aksjonsgruppa mot flyttinga av 339 skvadron og bevaring av hovedbasen for helikopter opprettet på Facebook. På kort tid fikk den nærmere 14000 støttespillere. Nå skal støttegruppa, sammen med to andre støttegrupper mot vedtatte forsvarsnedleggelser, innta Eidsvoll plass. Det skjer førstkommende tirsdag.

– Det er noen uker siden jeg ble kontaktet av administratorne av «Bevar Andøya flystasjon» og «Styrk Heimevernet». Vi har siden planlagt ei felles forsvarsmarkering hvor vi vil protestere på priotiteringer i LTP som vi mener er feilprioriteringer, forteller administrator og initiativtaker til «Bevar 339sv og hovedbasen for helikoptre på Bardufoss», Tommy Sarnes, til Nye Troms.

Nygaard holder appell

De tre grupperingene har søkt både Stortinget og politiet om tillatelse til gjennomføring av markeringa.

– Vi har fått tillatelsen av begge. Fra vår side har Pål B. Nygaard (hovedtillitsvalgt for Hæren i Norges offisersforbund, journ. anm.) sagt ja til å holde en appell, og det blir vårt bidrag til aksjonen, sier han.

Andøya flystasjon er vedtatt nedlagt, og foreninga som jobber for å bevare basen ble opprettet samme dag som regjeringas forslag til LTP ble lagt fram i juni i fjor. De har som formål å arbeide for å bevare Andøya flystasjon

– 5. september er en perfekt dato. Det er like før valget, og i den forbindelse vet vi at både NRK og Dagbladet har lokaler ved Stortinget. Vi gjør dette nå for å appellere til nåværende og kommende regjering, og i tillegg nåværende og kommende storting. Vi håper og tror at budskapet vårt skal få oppmerksomhet, sier han.

Representerer over 70 000

Sarnes tør ikke anslå hvor mange de kommer til være på Eidsvoll plass foran Stortinget.

– Vi har oppfordret våre medlemmer som har muligheten til å være til stede på tirsdag, til å bli med på markeringa. Hvor mange vi blir, og hvor mange vi totalt kan bli, er vanskelig å tallfeste nå, sier Sarnes.

Men det han er sikker på, er at de som deltar på markeringa representerer flere titall tusen. Grupperingene som arbeider for Andøya og Bardufoss er i stor grad regionale. «Støtt Heimevernet» er etablert i Hordaland, og tilhengerne er fra hele landet.

– Til sammen representerer de tre grupperingene over 70 000 medlemmer. Det som er positivt er at tre store grupper samler seg, og da blir stemmen betydelig. Vi tror ikke siste punktum er satt i forbindelse med LTP-en. Vi tror mer enn det som gjelder landmakta må revideres når landmakststudien blir tatt opp.

Powered by Labrador CMS