YTRING:

Hørselstap påvirker helsen hos eldre

Foto: Frank May / NTB scanpix
Foto: Frank May / NTB scanpix

« Ubehandlet hørselstap er en av de viktigste risikofaktorene for å utvikle demens.»

Publisert Sist oppdatert

Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget uttrykker skribentens egne synspunkter.

Hvert år arrangerer Hørselshemmedes landsforbund (HLF) den nasjonale kampanjen «Hvert øre teller». Over hele landet vil da våre mange frivillige stå på stand for å tilby gratis hørselstesting og hørselshjelp.

I årets kampanje setter vi fokus på eldre og den store helsegevinsten av å oppdage hørselstap så tidlig som mulig. HLF krever at alle over 60 år skal få tilbud om gratis hørselstest. Dette kravet har stor oppslutning i befolkningen, viser tall fra Helsepolitisk barometer i april 2018. 84 prosent av de spurte vil at alle over 60 år skal få hørselstest på statens regning.

Forskning viser at nedsatt hørsel påvirker helsen og livskvalitet blant eldre på en rekke områder, og det gir økt risiko for fall og ulykker, sosial isolasjon, angst, depresjon og kognitiv svikt. Ubehandlet hørselstap er i tillegg en av de viktigste risikofaktorene for å utvikle demens, viser nye studier. Det er derfor viktig at nedsatt hørsel avdekkes og behandles i tide. 90-95 prosent av alle som får påvist hørselstap kan behandles med høreapparat.

Eldre som må vente lenge på hjelp, eller som av ulike grunner lar være å bruke høreapparat, har mye å tape. Ikke bare risikerer de dårligere helse, de går også glipp av de fine samtalene og de gode øyeblikkene i livet, der det er viktig å få med seg hvert eneste ord.

Vi vil oppfordre alle som er opptatt av livskvalitet blant eldre om å løfte frem hørsel. Kom gjerne innom standen vår på torget Bardufoss lørdag 16. juni. Gratis hørselstest!

Håper vi sees!

Delta i debatten
Send inn din ytring på e-post til redaksjonen@nye-troms.no

Powered by Labrador CMS