Soldater kan bli nødt til å bruke brukt undertøy:

IKKE ENIG: Hovedtillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech, er på ingen måte enig i de nye føringene som Forsvars logistikkorganisasjon (FLO) har lagt ned. Hun anser dem som uakseptable. Foto: Torbjørn Kosmo
IKKE ENIG: Hovedtillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech, er på ingen måte enig i de nye føringene som Forsvars logistikkorganisasjon (FLO) har lagt ned. Hun anser dem som uakseptable. Foto: Torbjørn Kosmo

Hovedtillitsvalgt: Dette er helt uakseptabelt

HEGGELIA: Ei ny undertøysordning i Forsvaret skaper reaksjoner blant soldatene. – Jeg synes overhodet ikke at respekten overfor de vernepliktige overholde.

Publisert Sist oppdatert

Det sier hovedtillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech.

– Dette er helt uakseptabelt, sier hun.

Bakgrunnen er at Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO) har lagt nye føringer som trer i kraft fra og med desember 2020 og skal vare til august 2021. Dette skjer fordi FLO forventer mangel på såkalt personlig bekledning og utrustning (PBU).

Det skal være mangel på sokker, truser, brystholdere, ullundertøy, T-skjorter og håndklær.

Det var Forsvarets Forum som omtalte saken først.

Tidligere har de dimitterte soldatene fått lov til å beholde PBU, men på grunn av mangel på PBU blir de dimitterte soldatene nå bedt om å sende inn utrustningen.

Innrykk i januar

I løpet av desember dimitteres årets kontingent med vernepliktige, og de nye kommer inn i januar. De vil nå bli nødt til å ta i bruk PBU som den forrige kontingenten har brukt i øvelser.

Hovedtillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech, har lite til overs for de nye føringene.

– Jeg støtter absolutt ikke dette. Hæren er en kunde hos FLO og sender inn en bestilling til dem, og da forventes det at man får det man ber om, for å kunne gjøre det man er satt til å gjøre, sier hun.

Blant soldatene hun har snakket med, som snart dimitteres, er det enighet om at hygieneaspektet er problemet.

– Det er undertøyet mange reagerer mest på, fordi det handler om hygiene. De må gi fra seg noe de har hatt på seg i flere uker i strekk i felt. Utstyr man har svetta i under blant annet beretløpet, forklarer Huseby Røbech.

Hun mener FLO burde vært forberedt og tatt høyde for manglende PBU.

– Det kan godt hende at det har oppstått kommunikasjonssvikt mellom FLO og de dem samarbeider med, men det er noe jeg anser som nødvendig av FLO å følge opp, sier hun.

Bruke sivilt undertøy

Huseby Røbech tror flere av de neste vernepliktige vil begynne å ta i bruk sivilt undertøy fordi de ikke ønsker å ta i bruk undertøyet de får utdelt.

– Det er et viktig å tenke på at dersom man bruker sivilt undertøy, så har man ikke krav på like mye erstatning om man får frostskader. Med Forsvarets utstyr er det i de fleste situasjoner slik at du får erstatning, forklarer hun.

Hun tror gjenbruk av PBU vil kunne gå på motivasjonen løs for de som om en knapp måneds tid gjør innrykk i førstegangstjenesten.

– Man har personlige grenser og forskjellige preferanser. Alle skal ivaretas. Det er en mangfoldig gjeng som skal tas hensyn til, for at de skal trives og skal kunne gjøre en god jobb. Jeg tror dette kan gå på motivasjonen løs. To soldater jeg snakka med sa at dersom det var de som hadde kommet inn, så ville de følt seg lite verdsatt, sier hun.

Forsvaret lever etter grunnprinsippene respekt, ansvar og mot. Hun mener ikke det viser respekt overfor kommende vernepliktige at de må bruke undertøy som er benyttet av den tidligere kontingenten.

– Jeg synes overhodet ikke at respekten overfor de vernepliktige overholdes. Man har et ansvar for å håndtere den massen som kommer inn. Jeg tror veldig mange er enig i at dette ikke er bra nok, og så ligger det mye på de som leverer varene. Det er mange som står sammen om et felles mål – nemlig å få situasjonen til å bli bedre, avslutter hovedtillitsvalgt i Hæren, Linnea Huseby Røbech.

Ordningen vil omfatte de som rykker inn i førstegangstjenten på Bardufoss, Skjold og på Setermoen og øvrige garnisoner i Hæren. Det samme gjelder øvrige vernepliktige i Sjøforsvaret og Luftforsvaret.

For å sikre seg framover

Hans Meisingset er kommunikasjonsansvarlig i Forsvarets logostikkorganisasjon (FLO). Han forteller at FLO ikke har tomme lagre, men at årsaken bak den nye ordningen med innlevering av PBU er for å sikre seg framover.

– Det som er nytt her er at koronasituasjonen har ført til at utstyret kommer inn seinere enn planlagt. Vi har ikke tomme lagre, men vi gjør dette tiltaket for å være sikre på at vi kan levere PBU i 2021, og videre, sier Meisingset.

Så langt lageret rekker vil de nyankomne vernepliktige få ny PBU i første omgang, mens brukt kroppsnært tøy vil benyttes som en reserveløsning.

– De som ankommer som soldater i 2021 vil først få nytt, og så leverer vi brukt som reserve. Ved å gjøre dette tiltaket skaper vi en trygget på at vi slipper å levere ut for få sett til soldatene som kommer senere, forklarer han.

Vaskes ordentlig

– Det er i henhold til en standard og kravspesifikasjoner som vi stiller når vi kjøper tjenester eksternt. Mesteparten av bekledningen som soldatene har er gjenstand for vask og rens, sier han.

Han uttrykker forståelse for Røbech, og soldatene hun har snakket med, sine tanker rundt problemstillingen.

– Jeg forståelse for reaksjonen, når man er vant til ordningen med utlevering av nytt og kroppsnært tøy. Vi er trygge på at det brukte utstyret holder den standarden det skal, og er rent, på lik linje med om det var nytt, sier han.

Powered by Labrador CMS