Ny utgave av «Varto»:

STOR FORSKJELL: I førsteutgaven av «Varto» var det ikke ett eneste bilde, men dette har utgiverne tatt solid igjen på årets hefte. Her er blant annet unge påskeskirenndeltakere avbildet med autentiske startnummer av tøy fra 60-tallet, funnet på Skansen.
STOR FORSKJELL: I førsteutgaven av «Varto» var det ikke ett eneste bilde, men dette har utgiverne tatt solid igjen på årets hefte. Her er blant annet unge påskeskirenndeltakere avbildet med autentiske startnummer av tøy fra 60-tallet, funnet på Skansen.

Hundre og ett år mellom numrene

MÅLSNES: Første gang juleheftet «Varto» ble utgitt var i 1917. Nå foreligger utgivelse nummer to.

Publisert Sist oppdatert

Det er Bygdelaget Samhold på Målsnes som står for utgivelsen av juleheftet «Varto», som er rykende ferskt fra trykkeriet i disse dager. Utgiverne lover leserne 52 sider med interessant innhold om og fra Målsneshalvøya.

- Vi skal prøve å ikke la det gå hundre år til neste nummer, humrer leder for bygdelaget, Arild Braathen.

Første utgave av avisa var altså i 1917, med et opplag på 500 eksemplarer. Også i år, hundre og ett år senere, er opplaget det samme. Det skal ikke mye fantasi til for å tenke at det vil ligge et eksemplar av juleheftet fra Målsnes under en rekke juletrær i år.

Utgiverne har tatt seg den frihet å føye en null til den opprinnelige salgssummen på 75 øre. Braathen tror det vil være rimelig fort gjort å få solgt ut juleheftene anno 2018.

Fokus på folk

Det var i forbindelse med bygdelagets 100-årsjubileet at idéen om å få til en nyutgivelse av «Varto», nøyaktig hundre år etter, ble født.

- Så fikk vi det ikke til i fjor, og dermed senket vi ambisjonene og la opp til heller å få det ut i år, forteller Knut-Helge Grimstad, som sammen med Kari Slåttelid har sittet i redaksjonskomitéen.

Det ligger noen timers arbeid bak de 52 sidene, og nå som de har arbeidet med utgave nummer to, sier Grimstad at han er imponert over at de klarte å gi dette ut i 1917.

Den aller største forskjellen mellom juleheftene på de hundre og ett årene som har gått mellom utgivelsene, er illustrasjonene. I førsteutgaven var det ikke ett eneste bilde, mens årets utgave er prydet med bilder i fleng. Ifølge Braathen hadde de et mål om å få fram folk i bygda, og det skulle derfor være mennesker på alle bildene.

-Vi ønsket å løfte fram folk som bor her og som har bidratt til å skape aktivitet i bygda, sier han.

Ute i salg

Da redaksjonen etterspurte bidrag til juleheftet fra folk i bygda, fikk de inn flust av bilder, og også tekst.

I «Varto» presenteres historiske glimt fra over hundre år med BL Samhold, med tilbakeblikk på aktiviteten fra oppstarten og helt fram til i dag, og med bygging av nytt hus etter at det opprinnelige bygdehuset Skansen brant i 1963. Heftet tar også for seg utviklinga av bygda i samme periode, og litt om historia til gammelskolen.

Bygdelaget ønsker i anledninga å løfte fram ABC Grafisk, som de mener har levert et ypperlig produkt.

- Det var viktig for oss å bruke vårt lokale trykkeri til å produsere «Varto», sier Braathen.

Den som ønsker et eksemplar kan skaffe seg dette ved direktebestilling fra bygdelaget.

- Folk vippser, vi sender, sier Bråthen.

Det vil også bli mulig å kjøpe det innholdsrike juleheftet hos Coop Prix Olsborg.

Powered by Labrador CMS