OPTIMIST: Leder for bo- og oppfølgingstjenesten, Øivind Pedersen, håper årevis med planlegging snart vil ende i bygging av 18 leiligheter for funksjonshemmede.
OPTIMIST: Leder for bo- og oppfølgingstjenesten, Øivind Pedersen, håper årevis med planlegging snart vil ende i bygging av 18 leiligheter for funksjonshemmede.

Husbanken på glid for å få bygge på Øverli

MÅLSELV: Med litt mer positive signaler fra Husbanken håper enhetsleder Øivind Pedersen at kommunen neste vår kan begynne å bygge på Øverli. Og hvis bare Husbanken sier ja, mener han at prosjektet er noe som Målselv kommune kan være stolt av.

Publisert Sist oppdatert

Arbeidet med å bygge boliger for funksjonshemmede, også kalt boliger med tjenestetilknytning, har pågått lenge. Prosjektets spede start var allerede i 2011. Og i starten var det mange tomtealternativer som ble drøftet.

– Øverli var ett av dem. En periode var det vurdert 5-6 ulike alternativer, og vi landet på at Øverli og Ulvestad var de to aktuelle. Dette ble så lagt fram for Husbanken, som sa nei til Øverli. Begrunnelsen var at det kom for nært boligene for rus og psykiatri, forteller enhetsleder Øivind Pedersen i bo- og oppfølgingstjenesten.

Han forteller at Husbanken egentlig ønsket at boligene for funksjonshemmede ble bygd som mindre enheter i etablerte boligfelt. Men av hensyn til drifta av tjenesten, ønsket ikke kommunen det.

– Det ville vært svært upraktisk, sier Pedersen.

Grunnforhold

Dermed sto kommunen i realiteten med ett alternativ, og det var Ulvestad. Flere alternativer ble skissert, og brukerne var aktivt med i utforminga av et praktisk og godt bygg. På Ulvestad var imidlertid grunnforholdene utfordrende. Og dermed ville prosjektet bli kostbart og overskride kommunens økonomiske rammer.

– Politikerne godtok ikke å gå ut over de økonomiske rammene. Siden da har vi hatt flere runder med Husbanken og blant annet vurdert å endre bygget fra to til tre etasjer. Husbanken godtok det, men fortsatt ble det for dyrt. Dermed er vi nå tilbake til alternativet på Øverli igjen, sier Pedersen.

I begynnelsen av mars hadde kommunen møte med Husbanken og la fram alternativet Øverli igjen. Og nå forteller Pedersen at Husbanken ser ut til å være på glid. Husbanken vil konferere med Fylkesmannen først, men Pedersen tror det nå er godt mulig at kommunen får bygge der. Og det ser han positivt på.

– Kommunen eier tomta, og det er fjell like under overflata, så det blir et billigere prosjekt. Samtidig kan vi bygge alt på én etasje og få et funksjonelt og godt bygg. Hvis vi nå får ja fra Husbanken, vil det ikke være mulig å starte bygginga i år, men da regner vi med at vi kan komme i gang i mai neste år, sier Pedersen.

Viktig for brukerne

Når nybygget står klart, vil det erstatte flere av dagens boliger for funksjonshemmede på Andslimoen. Dessuten forteller Pedersen at det står nye, unge brukere i kø for å få bolig. Og flere vil det bli.

– Slik det er i dag, må vi for eksempel si nei til foreldre som søker om avlastning for funksjonshemmede barn. Det er trist, sier Pedersen.

Brukerne og deres foresatte eller pårørende har fått være aktivt med i prosessen hele veien.

– Dette er hjemmene deres, påpeker Pedersen.

Powered by Labrador CMS