SØK OM TILLATELSE: Brannmester i Balsfjord, Morten Nilsen, minner om at bråtebrenning ikke er tillatt uansett tid på året. I tidsrommet 15. april til 15. september er det også forbudt å gjøre opp ild i nærheten av skog og mark uten tillatelse.
SØK OM TILLATELSE: Brannmester i Balsfjord, Morten Nilsen, minner om at bråtebrenning ikke er tillatt uansett tid på året. I tidsrommet 15. april til 15. september er det også forbudt å gjøre opp ild i nærheten av skog og mark uten tillatelse.

– Husk tillatelse for å brenne bål

BALSFJORD: Bråtebrenning i tettbebygd strøk er ikke tillatt uansett tid på året. Skal du tenne bål, må du på forhand be om tillatelse. Ellers kan det bli en kostbar affære.

Publisert Sist oppdatert

Brannmester i Balsfjord kommune, Morten Nilsen, minner om at det i tidsrommet 15. april til 15. september er forbudt å gjøre opp ild i nærheten av skog og mark uten tillatelse.

– Kaffebål er tillatt, men større bål i tettbygde strøk og brenning av bygningsavfall og behandlet trevirke er ulovlig. Bråte­brenning i tettbygde strøk er heller ikke tillatt. Forbudet gjelder også større sankthansbål, sier Morten Nilsen.

Som forurensingsmyndighet kan Balsfjord kommune anmelde slike forhold.

Bot på 4500 kroner

Han gjør samtidig oppmerksom på at nå som ferietiden nærmer seg, bør folk også være oppmerksomme på at mange utlendinger er opplært til å ringe brannvesenet når de ser røyk. Kommer det inn melding om røykutvikling og utrykning skjer til et sted der det brennes bål uten tillatelse, kan dette bli en dyr affære.

– Som vi har opplyst om flere ganger tidligere, er det sånn at når det meldes om brann på 110, skjer en trippelvarsling, der både brann, politi og ambulanse rykker ut. Da kan det være snakk om store ressurser som er i sving. Minsteprisen på ei utrykning er 4500 kroner. Viser det seg at det bare er noen som har tent bål uten å søke om tillatelse, kan dette fort bli kostbart for vedkommende, sier brannmesteren.

Det kan du slippe hvis ting gjøres på riktig måte.

– Har vi derimot har fått søknad om bålbrenning i et område det blir meldt om røyk, vet vi om dette og kanskje ikke trenger å rykke ut. Vi oppfordrer derfor på det sterkeste at de som har planer om å tenne opp bål, leverer søknad på forhand, sier Nilsen.

En søknad som kan sendes elektronisk til kommunen og der grunneiers tillatelse på forhand skal være innhentet. Ved tvil må folk ringe den lokale brannvakta i Balsfjord på telefon 991 55 697.

Sunn fornuft

Brannmesteren ber samtidig folk som skal iverksette brenning om å vise aktsomhet og ta nødvendige sikkerhetshensyn.

– Bruk sunn fornuft! Bålbrenning må ikke foretas under vanskelige værforhold og i tidsrom der det er spesielt tørt. Folk må være oppmerksomme på spredningsfaren ved vind og at det kan ulme i branntomta opptil et par dager etterpå. Sikring med vann skal ivaretas på en forsvarlig måte, og før bålet forlates, skal det konstateres at det er betryggende slokket, sier Morten Nilsen.

Balsfjordlensmann Geir Lofthus rykket senest tirsdag denne uka ut på melding om «brann» på et jorde som ikke var meldt på forhand.

– Jeg er enig med Nilsen sine betraktninger. Folk kan risikere å bli bøtelagt hvis det viser seg at det er utvist uaktsomhet, og at søknad ikke er levert på forhand, sier Lofthus.

NB! Hageavfall og trær med tykkelse opp til 5 cm er gratis å levere på Perpetuum sitt avfallsanlegg på Stormoen.

Powered by Labrador CMS