INNEHOLDER EKSPLOSIVER: Det var ingen hustufter fra 1700-tallet eller tidligere som ble funnet på Andslimoen. Men et tysk ammunisjonslager hvor det er nedgravd eksplosiver som kan være udetonert Foto: Terje Tverås
INNEHOLDER EKSPLOSIVER: Det var ingen hustufter fra 1700-tallet eller tidligere som ble funnet på Andslimoen. Men et tysk ammunisjonslager hvor det er nedgravd eksplosiver som kan være udetonert Foto: Terje Tverås

Hustufter var tysk ammunisjonslager

MÅLSELV: I januar ble det klart at hustuftene på Andslimoen ikke var så gamle som først anslått. Nå har fylkeskommunens konservatorer funnet svar på hva de har vært.

Publisert Sist oppdatert

Det kommer fram i et brev som er sendt fra kulturetaten i Troms fylkeskommune til Målselv kommune. I fjor vinter ble det kjent at det var oppdaget hustufter på området på Andslimoen som skal bli potetland, og de ble anslått å kunne være eldre enn fra 1780-tallet, da de første innvandrerne fra Østerdalen og Gudbrandsdalen bosatte seg i Målselvdalen. I januar ble det kjent at tuftene var yngre enn først anslått, og at de kunne være fra 2. verdenskrig. Nå er arbeidet med de arkeologiske undersøkelsene ferdige.

«Dette er krigsminner. Nylig har vi innhentet informasjon om at dette er tuftene etter ammunisjonslageret som tilhørte den en tyske okkupasjonsmakten og forsynte Bardufoss flystasjon under 2. verdenskrig», skriver fylkeskonservator Anne-Karine Sandmo og konservator/arkeolog Harald G. Johnsen.

Nye Troms har ikke lyktes med å komme i kontakt med konservatoren.

Kan ha eksplosiver

Det er ikke bare i området på den ubebygde sida av E6 ammunisjonslageret har befunnet seg.

«Feltet strekker seg lenger nordover og på begge sider av E6. Leiren har bestått av overflatebygninger og nedgravde lagre. Det finnes også vegsystem inne i lagerområdet» skriver de.

I brevet kommer det fram at det kan ligge udetonert eksplosiver i hele området, og at politimyndigheter har vært kjent ved det uten at fylkeskommunen har blitt informert om det. Lensmann i Bardu, Ragnar Schjølset, bekrefter at politiet er kjent med saken.

– Det er gjort funn av eksplosiver i området, og det vil bli undersøkt om det befinner seg mer på området, sier han.

Foreløpig ufarlig

Han forteller at politiet har vært i kontakt med sentrale myndigheter om saken.

– Vi har vært i kontakt med kommunen og Forsvaret om denne saken, forteller han.

I en rapport utarbeidet av Justis- og beredskapsdepartementet i 2012 går det fram hvilket ansvar politiet har når det gjelder eksplosiver. Der er det konkludert med at ved oppdukkende eksplosiver er det politiets ansvar å besørge vakthold og uskadeliggjøre eksplosivene. Utover det er ikke politiets ansvarsområdet.

– Eksplosiver som har befunnet seg under jorda siden krigen, blir ikke definert som oppdukkende. Dermed har ikke politiet ansvar for å gjøre noe med dette. Men vi har dialog med kommunen om dette, da dette går innunder deres ansvarsområde, sier han, og understreker at så lenge eksplosivene forblir under jorda, skal de ikke utgjøre noen fare.

Powered by Labrador CMS